همدان- ایرنا- رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر گفت: در آسیب‌شناسی صورت گرفته "یخدان میرفتاح" الحاقات شناسایی و مرمت و بازسازی این بنای تاریخی با حفظ اصالت اولیه اثر انجام شده است.

«ابراهیم جلیلی» روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اخیرا گزارشی مبنی بر عدم مرمت جزء به جزء یخدان میرفتاح و حذف پله‌های گنبد آن در فضای مجازی منتشر شد که نادرست است.

وی افزود: با توجه به مرمت یخدان میرفتاح در دهه ۷۰ و پیش از مرمت اولیه، مشخص است تقریبا پلکانی بودن گنبد آن با این تعدد و عمق بیشتر وجود نداشته و تعمیرات جدید براساس الگوی اولیه صورت گرفته است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر ادامه داد: قبل از اجرای گنبد یخدان میرفتاح ابتدا علل تخریب توسط مشاور آسیب‌شناسی شد و طرح مرمت تهیه و به تایید مقامات ذی‌صلاح رسیده است.

یخدان میرفتاح سال ۱۴۰۴ گردشگرپذیر می‌شود

جلیلی همچنین بیان کرد: در حال حاضر گنبد "یخدان میرفتاح" که بر اثر بارش‌ها فرو ریخته بود، به طور کامل اجرا شده و در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز، این بنا سال ۱۴۰۴ وارد چرخه گردشگری می‌شود و مردم می‌توانند از این اثر تاریخی بازدید کنند.

وی ادامه داد: "یخدان میرفتاح" یکی آز آثار تاریخی شهرستان ملایر و تنها یخدان غرب کشور است که فروردین سال ۱۳۹۸ بر اثر بارش‌های فراوان و همزمانی برف و باران، گنبد این بنا به طور کامل فرو ریخت.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر با اشاره به هزینه‌کرد بیش از ۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای مرمت یخدان میرفتاح، خاطرنشان کرد: از محل اعتبارات سفر استانی رئیس جمهور شهید به استان همدان، گنبد یخدان میرفتاح که بر اثر بارش‌های شدید فروردین ۱۳۹۸ فروریخت، به طور کامل مرمت و احیا شد.

یخدان میرفتاح بنایی منحصر به فرد در غرب کشور

جلیلی با بیان اینکه این بناها بیشتر در مناطق گرمسیری یا مناطق کویری ساخته‌ می‌شوند و به همین دلیل تنها بنای غرب کشور از این حیث محسوب می‌شود،افزود: این بنا دارای سه قسمت شامل یخدان که منفی ۶ متر از سطح زمین قرار دارد.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر گفت:قسمت دیگر ساقه نگهدارنده گنبد است که چهار متر از زمین ارتفاع دارد و یک قسمت هم گنبد یخدان به شمار می رود.

وی ادامه داد: در قسمت بیرونی و داخلی یخدان ۲ ردیف خشت به‌کار رفته بود که نقش عایق را داشت و در فصل تابستان مانع از نفوذ گرما و ذوب شدن یخ‌ها می‌شد.

به گزارش ایرنا، «یخدان میرفتاح» از آثار دوره قاجاریه در شهر ملایر است که توسط شخصی به نام «میرفتاح» احداث ‌و به شکل گنبد و از آجر ساخته شده و در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۳۲۴۲ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

«یخدان میرفتاح» به جا مانده از دوره قاجاریه و تنها بنای خشتی و یخچال استان همدان و غرب کشور است که سال ۱۳۹۸ بر اثر سیلاب، زیر فشار بارش‌های برف و باران طاقت نیاورد و گنبد آن فرو ریخت.