به گزارش خبرنگار ایرنا، این روزها سرشماری عمومی کشاورزی به عنوان طرحی مهم برای سیاستگذاری و تعیین سرنوشت ۱۰ سال آینده بخش کشاورزی، از دوازدهم آبان ۱۴۰۳ آغاز شد و باید طی ۴۵ روز به سرانجام برسد.
سیاستگذاری کارشناسی و عملیاتی نیازمند داشتن اطلاعات دقیق از وضع موجود است و این اطلاعات از طریق سرشماری به دست میآید و چون سرشماری طرحی زمانبر و هزینهبر است، به طور معمول هر ۱۰ سال یکبار انجام میشود.
انجام سرشماری طرحی مرسوم برای برنامهریزی و تعریف چشماندار در نقاط مختلف جهان و کشورهای پیشرفته است و در ایران نیز سرشماری عمومی کشاورزی و سرشماری نفوس و مسکن ۲ سرشماری مهم به شمار میرود که در اجرای آن، برای کاهش خطای آماری و به صفررسیدن خطاهای آماری از کارشناسان کاربلد استفاده میشود، اما صحت اطلاعات دریافتی از ارکان مهم محسوب میشود که انتظار میرود کشاورزان در این زمینه اهتمام ویژه داشته باشند.
سرشماری عمومی کشاورزی زمینهساز تصمیمگیریها
وزیر جهادکشاورزی در سفر به سمنان تاکید کرد: کشاورزان با ماموران سرشماری برای دستیابی به آمار دقیق و برنامهریزی بر پایه آن همراهی کنند که دستیابی به آمار و ارقام دقیق در برنامهریزی برای تامین امنیت غذایی موثر است.
غلامرضا نوری قزلجه ادامه داد: یک و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی به ویژه در زمینه تولید مواد پروتئینی در استان سمنان تولید میشود و بر این پایه، درخواست میشود کشاورزان با ماموران سرشماری همکاری لازم داشته باشند که این موضوع مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی، امنیت غذایی مقوله مهمی است و تلاش میشود این رویکرد با تمرکز، دقت و اهتمام پیش برده شود.
ضعف آگاهیبخشی به بهرهبرداران سمنانی درباره سرشماری عمومی کشاورزی
محمدرضا یکی از کشاورزان دامغانی درباره همراهی با مامور سرشماری عمومی کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میگوید: کشاورزان از ارایه پاسخ دقیق به مامور آمارگیری واهمه دارند.کشاورزان از ارایه پاسخ دقیق به مامور آمارگیری واهمه دارند
وی ادامه داد: کشاورزان درباره اهمیت همراهی با مامور سرشماری عمومی کشاورزی و ارایه پاسخ دقیق به خوبی تبیین نشدند و به نظر میرسد برخی مسوولان در انجام وظایف خود در بخش آگاهیبخشی و اطلاعرسانی کوتاهی کردهاند.
این کشاورز تاکید کرد: ایجاد دلگرمی و جلب اعتماد کشاورزان مبنی بر اینکه پاسخ دقیق به پرسشهای مامور آمارگیر سرشماری عمومی کشاورزی ارتباطی به مسایلی مانند مالیات و یارانه دریافتی بهرهبرداران ندارد، در ارایه پاسخ دقیق از سوی کشاورزان کمککننده است.
ضرورت جلب اعتماد فعالان بخش کشاورزی برای ارایه آمار دقیق
عینالله از دیگر کشاورزان مهدیشهری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، درباره طرح سرشماری عمومی کشاورزی اظهار کماطلاعی کرد و افزود: فقط شنیدم که میگویند قرار است چند نفر پرسشهایی درباره داراییهایم در بخش کشاورزی بپرسند، ولی بقیه به من گفتند اطلاعدقیقی ارائه ندهم که اگر فردا یارانهام قطع شد و یا مالیات سنگین برایم آمد خودم مقصر هستم.
این کشاورز با گرد پیری بر چهرهاش، میگوید من که سواد ندارم و نمیتوانم مانند جوانان با گشت و گذار در فضای مجازی اطلاعاتم را زیاد کنم، اما به صحبتهای دیگران اعتماد میکنم، اگر سرشماری مفید و پاسخ به پرسشها ربطی به یارانه و مالیات ندارد، انتظار دارم متولیان امر برای توجیه افراد بیسوادی مثل من که در روستاهای استان سمنان کم نیستند، به انجام کارهای تبلیغی و اطلاعرسانی اقدام کنند.
اطمینان بخشی از محرمانگی آمار سرشماری عمومی کشاورزی
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی سمنان و مدیر اجرایی ستاد سرشماری عمومی کشاورزی استان گفت: طبق ماده هفت قانون مرکز آمار ایران، تمامی اطلاعات در آمار برای برنامهریزی کلان و محرمانه است و بر این اساس انتظار میرود آحاد جامعه با پاسخگویی شفاف در جمعآوری اطلاعات دقیق به عنوان مبنای برنامهریزیها و توسعه استان و کشور همراهی کنند.طبق ماده هفت قانون مرکز آمار ایران، تمامی اطلاعات در آمار برای برنامهریزی کلان و محرمانه است
نادر مالکی افزود: سرشماری یک طرح ملی فراجناحی و موثر در توسعه است و انتظار میرود آحاد جامعه در ارایه آمار دقیق همراهی کنند.
مدیر اجرایی ستاد سرشماری عمومی کشاورزی سمنان تاکید کرد: سرشماری از زیربناهای مهم برای تصمیمگیریهاست و در کشورهای پیشرفته نیز این اقدام انجام میشود.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان و دبیر ستاد سرشماری عمومی کشاورزی استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: سرشماری عمومی کشاورزی در تامین امنیت غذایی موثر است و آخرین بار این سرشماری در ایران سال ۱۳۹۳ اجرا شد و در کشورهای عضو سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(فائوو) حداکثر هر ۱۰ سال باید برگزار شود.
رضا عبداللهزاده افزود: برگزاری سرشماری در ۴۵ روز هزینهبر و مشکل است و بر همین اساس، سرشماری کشاورزی در ایران هر ۱۰ سال برگزار میشود و زمان برگزاری دوره بعدی سرشماری سال ۱۴۱۳ است.
وی بر نقش رسانه در زمینه تبیین فعالان و بهرهبرداران در پاسخ به پرسش ماموران سرشماری عمومی کشاورزی تاکید کرد و ادامه داد: هر گونه تصمیمگیری و برنامهریزی برای تامین امنیت غذایی و میزان تخصیص تسهیلات، کود شیمیایی و نیازهای مراحل کاشت، داشت و برداشت، تامین علوفه و نهادههای دامی وابسته به جمعآوری اطلاعات دقیق است و انتظار میرود بهرهبرداران بخش کشاورزی همراهی لازم را با مامور آمارگیری و ارایه پاسخ دقیق داشته باشند.
دبیر ستاد سرشماری عمومی کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: اطلاعات مربوط به سرشماری عمومی کشاورزی محرمانه است و تنها برای خدمترسانی بهتر به بهرهبرداران مورد استفاده قرار خواهد گرفت و بر این اساس، انتظار میرود بهرهبرداران با اطمینان خاطر به پرسشها پاسخ دقیق بدهند.سرشماری عمومی کشاورزی محرمانه و تنها برای خدمترسانی بهتر به بهرهبرداران مورد استفاده قرار خواهد گرفت
به گفته وی، کشاورزان با اطمینان کامل میتوانند در سرشماری عمومی کشاورزی شرکت کنند، چرا که اطلاعات جمعآوری شده تنها برای برنامهریزی و بهبود خدمات در بخش کشاورزی استفاده خواهد شد و ارتباطی با امور مالیاتی ندارد.
کشاورزی از مالیات معاف است
عبداللهزاده اظهار کرد: بخش کشاورزی در ایران از مالیات معاف است و شرکت در این سرشماری به هیچ وجه موجب ایجاد تعهدات مالیاتی برای کشاورزان نخواهد شد.
وی بیان کرد: طبق ماده ۸۱ قانون مالیات مستقیم تمامی افرادی که فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغانداری، احیای مراتع و جنگلها، باغها و درختان از هر قبیل و نخیلات را انجام بدهند، از پرداخت مالیات معاف هستند.
وی ابراز کرد: هدف اصلی سرشماری، کمک به توسعه بخش کشاورزی از طریق جمعآوری دادههای دقیق برای سیاستگذاریهای بهتر و پشتیبانی از کشاورزان است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی سمنان با بیان اینکه ماموران سرشماری عمومی کشاورزی در هنگام مراجعه، لباس فرم مخصوص دارند و با ارایه کارت شناسایی، تقاضا میشود با ماموران سرشماری همکاری شود، تاکید کرد: این سرشماری هیچ ارتباطی با مباحثی مانند یارانه، مالیات و سایر موضوعات ندارد و تمام اطلاعات بهرهبرداران محرمانه خواهد بود.
عبداللهزاده گفت: استاندار سمنان رییس ستاد ستاد سرشماری عمومی کشاورزی استان و ۱۰ دستگاه اجرایی عضو اصلی این ستاد هستند و در مجموع ۲۵۰ عامل اجرایی و حدود ۷۰ نفر آمارگیر با ابزار الکترونیکی در سرشماری مشارکت دارند.
نگاهی به آمار کشاورزی و جایگاه کشوری سمنان
برپایه آخرین سرشماری عمومی کشاورزی در سال ۱۳۹۳ حدود ۴۵ هزار و ۴۰۰ بهرهبردار کشاورزی در سمنان فعالیت دارند که در شاخص تعداد سمنان رتبه ۲۸ کشور و یک و ۲ دهم درصد از جمعیت بهرهبرداران کشور را تشکیل میدهد.
هفتهزار و ۱۰۰ بهرهبردار پستهکار در سمنان فعالیت دارند که در شاخص تعداد، استان را در رتبه پنج کشور قرار میدهد و سهم پنج درصدی از جمعیت پستهکاران کشور دارد.
طبق سرشماری سال ۱۳۹۳، حدود ۹ میلیون و ۵۰۰ اصله درخت پسته در سمنان وجود دارد، یعنی استان در شاخص تعداد درخت پسته رتبه ششم و سهم سه درصدی از کشور دارد.
آمار تعداد درختان انار در استان سمنان ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار اصله است و استان در شاخص تعداد جزو ۱۰ استان نخست کشور است.
سمنان از لحاظ کاشت پنبه رتبه هفتم و سهم سه درصدی از کاشت پنبه کشور دارد.
طبق سرشماری سال ۱۳۹۳، حدود ۳۰ درصد بهرهبرداران کشاورزی در شاهرود، ۲۲ درصد در دامغان، و ۱۷ درصد در میامی فعالیت دارند و در مجموع حدود ۷۰ درصد بهرهبرداران در شرق استان سمنان هستند و ۱۷ درصد تولید ناخالص داخلی این استان طبق برآورد سال ۱۴۰۱ در بخش کشاورزی است.
طبق برآورد سال ۱۴۰۱ سهم کشاورزی سمنان از تولید ناخالص ملی ۲۲۰ هزار میلیارد ریال و ۲ درصد تولید ناخالص کشور سهم بخش کشاورزی است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، انتظار میرود با توجه به اهمیت سرشماری عمومی کشاورزی در برنامهریزیها به منظور تامین امنیت غذایی، نشستهای تبیینی و آگاهیبخشی به بهرهبرداران این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.