تهران- ایرنا- یافته‌های یک پژوهش نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض محصولات شیمیایی خانگی از جمله شامپوها و لوسیون‌ها قبل از تولد، احتمال ابتلای کودکان به آسم را افزایش می‌دهند.

به گزارش گروه علمی ایرنا از وبگاه سای‌تِک‌دِیلی، یافته‌های پژوهشگران دانشگاه کوماموتو در ژاپن نشان داد قرار گرفتن مادران باردار در معرض مواد شیمیایی خاص مانند بوتیل‌پارابن و نونیل‌فنول شاخه‌ای (Nonylphenol- ۴) خطر ابتلای کودکان آن‌ها به آسم را افزایش می‌دهد. نونیل‌فنول شاخه‌ای به صورت ویژه برای پسران خطر ایجاد می‌کند.

پژوهشگران ۲۴ نوع فنول را در نمونه ادرار بیش از ۳ هزار و پانصد زن باردار بررسی کردند. آن‌ها سپس وضعیت سلامت فرزندان این زنان را تا سن چهار سالگی پیگیری کردند.

این پژوهش به عنوان بخشی از مطالعه محیط‌زیست و کودکان ژاپن (JECS)، که یک طرح پژوهشی در مقیاس بزرگ در سراسر این کشور است، انجام شد.

فنول‌ها

فنول‌ها، از جمله پارابن‌ها و آلکیل‌فنول‌ها، به دلیل خواص نگهدارنده و ضدمیکروبی خود در محصولات زیادی استفاده می‌شوند. استفاده کم از آن‌ها بی‌خطر تلقی می‌شود؛ اما ظرفیت آن‌ها به عنوان مختل‌کننده غدد درون‌ریز نگرانی‌هایی را درخصوص اثرات طولانی‌مدت آن‌ها بر سلامتی، از جمله افزایش بیماری‌های مرتبط با آلرژی مانند آسم به‌ویژه در دوره‌های حساس مانند بارداری، ایجاد می‌کند.

نکات مهم این پژوهش

  • بوتیل‌پارابن یک ماده شیمیایی است که معمولاً در محصولات مراقبت شخصی مانند لوسیون‌ها و شامپوها استفاده می‌شود. استفاده مادران از محصولات دارای بوتیل‌پارابن زیاد، در اوایل بارداری احتمال ابتلای کودکان به آسم را ۱.۵۴ برابر افزایش می‌دهد.
  • قرار گرفتن در معرض نونیل‌فنول شاخه‌ای (ماده شیمیایی موجود در برخی از محصولات پاک‌کننده و پلاستیک‌ها) تأثیر منفی بیشتری بر پسران می‌گذرد. احتمال ابتلای پسرانی که مادرانشان در دوره بارداری در معرض این ماده شیمیایی قرار داشتند، در مقایسه با دیگران ۲.۰۹ برابر بیشتر بود؛ این مطلب درباره دختران صدق نمی‌کرد.