به گزارش خبرنگار ایرنا، درست یک هفته پیش، چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ خبرگزاری انگلیسی رویترز ساعاتی پس از ورود رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران برای دیدار با مقامهای ارشد دولت و انجام مذاکرات سیاسی و فنی برای باز کردن گره از برخی اختلافات پادمانی، نخستین گزارش را درباره تلاش «قدرتهای اروپایی» برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام منتشر کرد.
این خبرگزاری با تکرار ادعاهای پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران نوشت که قطعنامه پیشنهادی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را موظف میکند تا علاوه بر گزارشهای فصلی، گزارش جامعی را درباره فعالیتهای هستهای ایران منتشر کند که در آن جزئیات بیشتری با تمرکز بر ادعای کشف ذرات اورانیوم در مکانهای اعلام نشده در ایران، ارائه شود.
رویترز مدعی شد: هدف این است که ایران برای بازگشت به میز مذاکره و موافقت با محدودیتهای جدید بر روی فعالیتهای هستهای خود در ازای لغو تحریمها موافقت کند. یکی از دیپلمات اروپایی در همین زمینه ادعا کرد: «نگرانیهای ما در مورد فعالیتهای هستهای ایران بهخوبی روشن است. درخواست از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای انتشار یک گزارش کامل، طبیعی است. این گزارش مبنایی را برای مقابله با رفتار ایران فراهم میکند.»
بر اساس ادعای رویترز، ایالات متحده نقشی در این قطعنامه نداشته اما در صورتی که در نشست شورای حکام ارائه شود از آن حمایت میکند. این خبرگزاری انگلیسی مدعی شد که سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکا در حال رایزنی با دولت آمریکا، درباره متن پیشنویس این قطعنامه هستند.
در همین پیوند «متیو (مت) میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که واشنگتن به همکاری با متحدان اروپایی خود درباره ایران ادامه می دهد و از اقداماتی که ایران را پاسخگو کند، حمایت میکند. وی بهرغم اذعان نهادهای اطلاعاتی کشورش مبنی بر اینکه ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هسته ای ندارد ادامه داد: همانطور که رئیس جمهور آمریکا بهصراحت اعلام کرده است ما متعهد هستیم که ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
هم زمان، خبرنگاران و رسانههای غربی، در شرایطی که تروئیکا برای جلب موافقت اعضای شورای حکام پیش از ارائه رسمی پیشنویس قطعنامه پیشنهادی، با چالش مواجه است، با گمانهزنی درباره زمان تحویل سند به دبیرخانه شورای حکام، تولید هیجان کردند.
سرانجام خبرگزاری فرانسه دو ساعت مانده به آغاز نشست شورای حکام، به نقل از منابع دیپلماتیک خود ادعا کرد که تروئیکا پیشنویس قطعنامه را بهطور رسمی به دبیرخانه آژانس ارائه کرده است.
خبرنگار ارشد والاستریت ژورنال هم با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «همانطور که از دیروز برنامهریزی شده بود، قطعنامه توبیخی تروئیکا درباره ایران، دیشب (سهشنبه) به طور رسمی ثبت شد.» او سپس در پیام دیگری عنوان کرد: «خبرها از لابی سنگینی روسیه در مخالفت با قطعنامه تروئیکا علیه ایران حکایت دارد. اگر این قطعنامه تصویب نشود شوکه میشوم.»
بر اساس پیگیریهای خبرنگار ایرنا، پیشنویس قطعنامه تروئیکا امروز (چهارشنبه) هم زمان با آغاز نشست شورای حکام ثبت و بین اعضا توزیع شد. شنیدهها حاکیست که گروهی از کشورهای عضو شورا نیز، به ویژه پس از ارائه گزارش مدیرکل آژانس درباره موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد، نسبت به حمایت از این قطعنامه تردید دارند.
رافائل گروسی ساعاتی پیش در جمع خبرنگاران، موافقت ایران در خصوص توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد و بررسی مجوزهای جدید برای بازرسان آژانس را تحولی بزرگ و گامی مهم و ملموس در راستای حلوفصل مسائل پادمانی دانست. او از ملاقاتهای سازنده و رویکرد تعاملی دولت چهاردهم در سفر به تهران سخن گفت و افزود که آژانس به مذاکرات با ایران ادامه خواهد داد.
این درحالیست که بهنظر میرسد تروئیکا با بیاعتنایی به سفر مدیرکل آژانس به تهران، بر رویکرد غیرسازنده و تقابلی با ایران اصرار دارد. جمهوری اسلامی ایران هم در جریان سفر آقای گروسی به تهران درباره تبعات اقدامات نسنجیده طرفهای اروپایی در شورای حکام هشدار داده و اعلام کرده بود که اگر طرفهای مقابل مسیر تعامل را در پیش بگیرند ایران هم اهل تعامل است اما اگر مسیر تقابل و قطعنامه و اخلال در برابر ایران را برگزینند تهران نیز تصمیمات لازم را خواهد گرفت.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان نیز دیشب (سهشنبه) در گفتوگوی تلفنی با مدیرکل آژانس تصریح کرد: در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستور کار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
به گزارش ایرنا، نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح امروز (چهارشنبه) با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا در وین آغاز بهکار کرد و تا روز جمعه ادامه دارد. طبق برنامه اعلام شده، رایگیری درباره پیشنویس قطعنامه تروئیکا روز پنجشنبه انجام خواهد شد.