قم - ایرنا - معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: در سال‌های اخیر، این استان از نظر میزان تولید و استحصال ژل رویال نسبت به تعداد کل کندو، جایگاه برتر کشوری را به خود اختصاص داده‌است.

منصور دیان اردستانی روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا ضمن اشاره به این که استحصال ژل رویال در قم ۳۶۰ درصد افزایش یافت، بیان کرد: در سال جاری به میزان ٤١٤ کیلوگرم ژل رویال توسط زنبورداران استان استحصال شد که این رقم نسبت به سال ٩٧ بیش از ٣٦٠ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وی در ادامه با اشاره به بالا رفتن سطح درآمد و اشتغالزایی در فعالیت‌های مرتبط با زنبورداری با استحصال ژل رویال، گفت: هر کیلوگرم ژل رویال ٢ نفر اشتغالزایی به دنبال دارد که همین مساله اهمیت استحصال این ماده را دوچندان می‌نماید.

وی در خصوص ماهیت ژل رویال افزود: ژل رویال که به نام‌های ژل سلطنتی یا ژل ملکه زنبور عسل در میان مردم شناخته شده‌است، یک ماده شیری رنگ است که صرفا غذای اختصاصی ملکه زنبورها می‌باشد. ژل رویال یک ماده بسیار پر انرژی و مقوی و از نظر طب سنتی از مواد بسیار گرم بوده و دارای خواص درمانی و فواید زیادی است.

اردستانی گفت: از این ماده برای برطرف کردن بسیاری از بیماری ها در طب ایرانی سنتی استفاده می شود. ژل رویال یک ماده معجزه آسا است که علاوه بر بالابردن قدرت ملکه زنبورها در انسان نیز قدرت و توانایی جسمی را بسیار افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: این ماده در تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد مغزی و پیشگیری از زوال مغزی یا آلزایمر، افزایش انرژی و تاثیر آن بر رفع خستگی، تنظیم فشار خون، بهبود بیماری مرض قند (دیابت )، پیشگیری از پوکی استخوان، تسریع در بهبود و درمان زخم و درمان ناباروری مردان تاثیر شگرفی دارد.

وی بیان کرد: نظر به اهمیت این ماده از نظر تغذیه‌ای و اقتصادی، مدتی قبل سازمان جهاد کشاورزی قم با همکاری بخش خصوصی و تشکل استانی مرتبط با موضوع، نخستین همایش ملی ژل رویال ایرانی را با دعوت از اساتید برجسته کشوری و با حضور بیش از ٥٠٠ نفر از تولیدکنندگان پیشرو از اقصی نقاط کشور برگزار کرد؛ در این همایش روش های نوین استحصال ژل رویال و بازارهای جهانی این محصول مورد بررسی قرار گرفت.

گفتنی است میزان تولید سالانه عسل در قم نیز نسبت به سال گذشته افزایش یافته‌ و به بیش از ۳۶۷ تُن رسیده‌است.

مسئولان این بخش تاکید دارند در سالجاری، خوشبختانه علی رغم مشکلات و چالش‌های موجود و شرایط نامناسب آب و هوایی و پوشش گیاهی استان، با تدابیر اندیشیده شده و همت تشکل استانی و زنبورداران زحمت کش، عملکرد کلی صنعت زنبورداری استان نسبت به سال گذشته بهبود داشته‌است.

در همین رابطه تعداد زنبورستان‌های استان قم با ٨.٦١ درصد رشد به ٣٥٣ زنبورستان رسید و تعداد کندوها با رشد حدود ۲ درصدی به ٣٣ هزار و ١٧٥ کلنی افزایش یافت.

همچنین میزان عسل تولیدی در استان در سالجاری با هفت درصد رشد به ٣٦٧ هزار و ١٣٣ کیلوگرم رسید که با وجود مشکلات یاد شده برای استان قم، رقم قابل توجهی می‌باشد.

حدود ۶۴۰ نفر به صورت مستقیم در صنعت زنبورداری استان مشغول به کار هستند، در این حوزه با تمرکز بر روی افزایش سطح تولید محصولات جانبی مرتبط با زنبور عسل، ایجاد ارزش افزوده بیشتر در صنعت زنبورداری استان و ارتقا درآمد بهره‌برداران مورد نظر است.

اکثر کلنی‌های به‌کارگیری شده توسط زنبورداران قم از نوع مدرن وکلنی‌های سنتی بسیار محدود است؛ همچنین زنبورداران استان با توجه به شرایط آب‌وهوایی متنوع در فصل‌های متفاوت سال در مناطق مختلف به فعالیت می‌پردازند.

به گزارش ایرنا، بخش کشاورزی قم در زمینه‌های مختلف در سطح کشور دارای جایگاه مطلوبی است که از جمله آن می‌توان به رتبه ششم در تولید گوشت ماهیان خاویاری، رتبه هفتم تولید خاویار پرورشی، رتبه دهم ماهیان زینتی، رتبه سوم در تولید مرغ تخم‌گذار و تخم مرغ، رتبه سوم تولید توت و رتبه‌های ملی دیگر در تولید سایر محصولات کشاورزی اشاره کرد.

این بخش ۶ درصد از ارزش‌افزوده استان قم را به خود اختصاص داده است، همچنین ۵۰ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در بخش‌های مختلف حوزه کشاورزی قم مشغول فعالیت هستند.

میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال بیش‌از ۸۵۰ هزار تُن در زمینهٔ محصولات زراعی،‌ باغی،‌ دامی، شیلات و گلخانه‌ای است.

بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان تشکیل می‌دهند به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخش‌های مختلف استان را به خود اختصاص داده‌است.