به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر قدرت الله رستمی روز شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: مصرف دارو با تجویز صحیح از سوی پزشکان باید صورت بگیرد اما برخی افراد اقدام به مصرف خودسرانه دارو با خودتجویزی و تهیه دارو از داروخانه، استفاده از داروهای موجود در منزل خود یا بستگان و مصرف آن برای بیماری که علت بروز آن برای بیمار نامشخص است می کنند که عوارض زیادی به همراه دارد.
وی اضافه کرد: مصرف خودسرانه دارو موجب ایجاد مسمومیت حاد و مزمن برای فرد، به مخاطره انداختن جان و سلامتی بیمار و ایجاد مقاومت میکروبی به ویژه درباره آنتی بیوتیک ها می شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: آنتی بیوتیک ها به عنوان مهمترین و باارزش ترین یافته بشر برای مقابله با عامل های میکروارگانیزمی که در تاریخ بشر موجب مرگ و میر افراد شده محسوب می شود که افراد با مصرف خودسرانه دارو و ایجاد مقاومت، اثرات آنتی بیوتیک ها را برای این میکروب ها کاهش و به صفر رسانده و دسترسی بشر برای درمان بیماری با داروهای موجود را خالی می کنند.
رستمی اضافه کرد: ۴۰ درصد مسمومیت های ثبت شده در استان طی سال گذشته عمدی و ۶۰ درصد آنها غیرعمدی است مسمومیت های غیر عمدی ناشی از مصرف غذای مسموم، مصرف نادرست داروها، گزش حشرات زنبور، عقرب و مار و مصرف مواد اعتیادآور نظیر متادون و تریاک و مصارف خوراکی قارچ ها و گیاهان سمی است.
این مسوول، مسمومیت شیمیایی از جمله نوشیدن الکل را جزو مسمومیت های اتفاقی و غیرعمدی دانست و گفت: مسمومیت شیمیایی با ۳۴ درصد بیشترین میزان مسمومیت را به خود اختصاص داده که از این رقم ۳۰ درصد مربوط به نوشیدن الکل است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: مواد و داروهای اعتیاد آور با ۱۸.۸ درصد در رده سوم قرار دارد همچنین مسمومیت های جنائی از بین کل مسمویت ها کمتر از یک درصد است یعنی فردی اقدام به مسمومیت عمدی کند.
رستمی همچنین گفت: انواع خوراکی ها ۷۵ درصد، انواع استنشاقی ۶ درصد، تزریقی پنج درصد، گزش ها سه درصد و علل نامشخص یک درصد مسمومیت ها را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: داده های آماری گویای این است که بر اساس جنسیت حدود ۲۷ درصد مسمومیت ها مربوط به زنان و مابقی مربوط به مردان بوده است.
فوت ۲۲ نفر در همدان بدلیل مسمومیت در سال گذشته
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه سال گذشته یک درصد مسمومیت ها با ۲۲ نفر منجر به مرگ شد،گفت: اقدام سریع خانواده ها و تلاش همکاران علوم پزشکی نقش موثری در کاهش مرگ و میر داشته است.
رستمی با بیان اینکه دارو ها با ۲۸.۲ درصد مسمومیت ها را به خود اختصاص داده است،گفت: این آمار یک زنگ خطری است چرا که ماده شیمایی و کالای سلامت آفرین به جای درمان افراد موجب مسمویت انها شده است.
وی تاکید کرد: به طور حتم علت بالا بودن آمار مسمومیت دارویی، خود درمانی، مصرف نکردن صحیح دارو، ناآگاهی از بیماری و داروهایی که مصرف غیرمنطقی آن موجب ایجاد مسمومیت می شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان، بی توجهی خانواده ها در نگهداری از داروها در محل های حفاظت شده و دسترسی راحت کودکان به عنوان قربانیان داروهای خانگی به این داروها در افزایش مسومیت موثر بوده است.
رستمی تاکید کرد: دارو اگر در زمان تعیین شده و مشخص مصرف نشود یا بیشترین از تجویز پزشک و مداوم مصرف شود فرد را دچار مسمومیت مزمن کرده و بیشتر اعضای مهم درون بدن از جمله کبد و کلیه را درگیر می کند.
وی ادامه داد: برای نمونه استامینوفن که در همه خانه ها یافت می شود اگر یکباره به مقدار زیاد یا طولانی مدت به مقدار کم مصرف شود آسیب شدید به کبد وارد می کند .
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: داروهای به ظاهر کم خطر موجود در منازل تهدید جدی برای سلامت افراد جامعه محسوب می شود.
رستمی تاکید کرد: داروهای تجویز شده برای افراد دارای بیماران مزمن اگر از دُز خود فراتر مصرف شود می تواند مسمومیت ایجاد کند و مصرف حتی اندک آن توسط کودکان می تواند مرگ آفرین باشد.