تبریز- ایرنا- عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه تبریز گفت: وجود و تنوع قومیت ها و تنوع فرهنگی ایران زمین فرصتی خوب برای توسعه و گسترش دیپلماسی فرهنگی است.

به گزارش ایرنا، دکتر محمد مظهری روز شنبه در سلسله سخنرانی با موضوع حقوق فرهنگی شهروندان در ایران و دیپلماسی فرهنگی در دانشگاه تبریز، افزود: باید توجه داشت که تنوع فرهنگی و وجود زبان ها و آداب و رسوم مختلف در کشور یکی از مزیت های بسیار وسیع و مهم به شمار می رود که کمتر کشوری در جهان دارای چنین ظرفیتی برای فعالیت در عرصه دیپلماسی فرهنگی است.

وی از وجود بیش از ۷۰ نوع فرهنگ و قومیت در داخل مرزهای ایران خبر داد و اظهار کرد: با توجه به چنین فرصت و تنوع فرهنگی، قومی، دینی، مذهبی و تمدنی باید نسبت به گسترش دیپلماسی فرهنگی گام های اساسی و موثری برداشته شود.

مظهری با تاکید بر اینکه قومیت ها از مزیت های فرهنگی و سیاسی و اجتماعی ایران است، با اشاره به اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی، یادآور شد: تمام این اصول برگرفته و به تاسی از اعلامیه حقوق بشر است که به خوبی و با ظرافت در قانون اساسی گنجانده شده است.

وی ادامه داد: بر اساس اصول یاد شده در قانون اساسی آموزش فرهنگ های مختلف در داخل سرزمین ایران به خوبی دیده شده است که نپذیرفتن آنها در حقیقت به معنی نادیده گرفتن این همه عظمت و فرصت های بی مانند و در عین حال تنگ نظری است.

مظهری از تعصب گرایی نسبت به زبان و فرهنگ های قومی از سوی عده ای افراد را نامناسب و برخلاف ساختار و روح قوانین بین المللی و داخلی برشمرد و گفت: واژه تعصب از عصبانیت سرچشمه می گیرد که همین معانی نشان دهنده بی منطق بودن هر گونه تعصب نشان دادن در حوزه مسایل قومی و نژادی است.

به گفته وی هر چند قومیت ها و فرهنگ های بومی و محلی برای گسترش دیپلماسی فرهنگی نه تهدید، بلکه فرصتی برجسته است، اما باید توجه داشت که تعصب نشان دادن از سوی دولت ها و قومیت ها نیز مذموم و عملی ناپسند است.

این استاد حقوق عمومی دانشگاه تبریز پرداختن درست، علمی و منطقی به مساله قومیت های داخل ایران را عاملی تاثیرگذار در دیپلماسی فرهنگی کشور ارزیابی کرد و افزود: می توان از این عامل برای توسعه اقتصادی و نیز درآمدزایی نیز به بهترین شکل ممکن بهره برداری کرد.

مظهری توجه به آزادی های مشروع وفق قانون اساسی جمهوری اسلامی را یکی از شاخص های بسیار مهم حقوق فرهنگی شهروندان دانست و با بیان اینکه آزادی رسانه نیز در همین مطلب قابل تفسیر و تعبیر است، یادآور شد: اصل ۲۴ قانون اساسی که بر آزادی رسانه ها تاکید دارد برابر با ماده ۱۹ اعلامیه حقوق بشر است.

وی انحصار رسانه تنها به روزنامه و خبرگزاری ها را تعریفی ناقص و برخلاف شرایط کنونی جوامع خواند و اضافه کرد: امروز هر فیلم، تئاتر، کتاب، فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی و حتی کنسرت های موسیقی نیز رسانه هستند و عملکرد اطلاع رسانی بر عهده گرفته اند.

مظهری آزادی دسترسی به اطلاعات را جزو حقوق اولیه بشر برشمرد و در عین حال، یادآور شد: هر چند عده ای از نحوه کنترل و نظارت بر رسانه ها گلایه مندند اما باید پذیرفت در چارچوب قانون همه چیز باید تعریف شود.