تهران- ایرنا- رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به تغییرات بنیادین در کتاب، کتابخوانی و کتابخانه اشاره کرد و گفت: نسل جدید دانشجو ارتباطی با کتابخانه ندارد؛ در حالی که در نسل قبل کتابخانه پناه دانشجویان بود.

به گزارش گروه علمی ایرنا از دانشگاه آزاد اسلامی، تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به امضای محمدهادی همایون معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی و مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور رسید.

طهرانچی در این مراسم گفت: در ادبیات علم و در موضوع کتابخانه با تحولاتی مواجه هستیم؛ اولین تحول در ابتدای قرن ۱۳ و با آمدن دانشگاه به وجود آمد و کتابخانه از مفهوم پژوهشکده به مفهوم جدیدی تبدیل شد و به عنوان آرشیو منابع علمی تغییر ماهیت پیدا کرد. نماد این تحول را می توان کتابخانه مرحوم ملک دانست، زمانی که در سال ۱۳۱۶ وقف‌نامه را در مواجهه به علم غرب که در آن دوره تازه وارد کشور شده بود، نوشت. مرحوم ملک برای اینکه نشان دهد کشور ما سرمایه دارد و برای ترقی معارف، تعداد بی شماری از نسخ خطی را گردآوری و کتابخانه ملک را تأسیس کرد. در این دوره رویکرد کتابخانه دیگر پژوهشکده نیست.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: آستان قدس رضوی کتابخانه دارد و در کنار آن نیز بنیاد پژوهش های رضوی راه اندازی شد؛ در حالی که همان مفهوم قبل است، کتابخانه موقوفه دارد، اما بنیاد پژوهش‌ها موقوفه ندارد.

از ابتدای سال ۱۴۰۰با تغییرات جدیدی مواجه شده ایم و کتاب مفاهیم جدیدی پیدا می کند، به دنبال این تغییرات سالن کتابخانه هم به قرائت خانه تبدیل می شود؛ نسل جدید دانشگاه هیچ ارتباطی با کتابخانه ندارد، در حالی که در نسل قبل کتابخانه پناه دانشجویان بود، اما در نسل جدید حتی دانشجویان نمی دانند که کتابخانه دانشگاه کجاست و آن را با نام قرائت خانه می شناسند.

طهرانچی با تأکید بر اینکه میراث مکتوب بزرگترین سرمایه هر ملت است و باید آن را حفظ کرد، گفت: در کشوری که نسخه اول کتاب در ۲۰۰ شمارگان چاپ می‌شود، حکایت از رخدادهای بی‌شمار دارد، مفاهیمی مانند اوپن سورس (منابع باز) و کتاب دیجیتال را باید دریافت و شکل جدید کتابخانه را به رسمیت شناخت و آن را به ریشه پیوند زد. در این مواجهه یا باید نهال جدید بسازیم یا در ریشه، خود را بارور کنیم. برای این کار لازم است که قلمه زدن را بلد باشیم.

پیشنهاد راه‌اندازی کتابخانه مشترک دانشگاه آزاد و نهاد کتابخانه‌ها

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پایان با ارائه پیشنهاد راه‌اندازی کتابخانه آموزشی، پژوهشی و خدماتی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی با مشارکت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور می تواند یک کتابخانه عمومی آموزشی، پژوهشی و خدماتی مانند بیمارستان‌های آموزشی و درمانی راه‌اندازی کند که مدیریت اجرایی آن با کتابخانه و مدیریت علمی با دانشگاه باشد و بتوان از این طریق ایده‌های جدید را عملیاتی کرد.

تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با هدف همکاری و بهره‌مندی از ظرفیت‌های آموزشی، علمی، پژوهشی و فرهنگی در همه سطوح به ویژه در سطح آموزش و پژوهش تحصیلات تکمیلی منعقد شد.

هم افزایی ظرفیت‌های علمی و پژوهشی، ارتقاء و تعالی سطح علمی و پژوهشی کادر علمی و پژوهشگران، بهره‌گیری از ظرفیت‌ها، امکانات و توانمندی‌های علمی، آموزشی، پژوهشی، مهارتی، پرورشی و فرهنگی، ارتقاء و استمرار همکاری به منظور اثربخشی ارتباط سازمان یافته از جمله اهداف تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است.

براساس این تفاهم‌نامه محورهای اصلی همکاری شامل ارائه مشاوره‌های علمی پژوهشی در زمینه‌های مرتبط، برگزاری همایش‌ها، نشست‌ها، کرسی‌های علمی ترویجی دوره‌های آموزشی و کارگاه‌های تخصصی مرتبط، مشارکت در برگزاری مسابقات کتابخوانی، نشست‌های کتابخوان، جلسات نقد و بررسی کتاب، جشنواره‌ها، تبادل اطلاعات، استفاده از ظرفیت اساتید و مربیان دانشگاه در دوره‌های آموزشی کتابداران کتابخانه‌های عمومی، برگزاری دوره‌های کارورزی و کارآموزی و غیره می‌شود.