بندرعباس - ایرنا - استان هرمزگان باتوجه به خشکسالی‌های پی در پی، کاهش بارندگی و همچنین پایین آمدن آب‌های زیرزمینی و سطحی و کاهش آب سدها، سال‌های متمادی با مشکل کم‌آبی مواجه بوده که در این راستا می‌توان با تامین آب از طریق احداث آب‌شیرین‌کن‌ها و نمک زدایی آب دریا به‌عنوان یک ضرورت، کم آبی را در این استان التیام ‌بخشید.

به گزارش ایرنا، هم‌اکنون سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب از منابع مختلف برای تامین آب آشامیدنی مردم هرمزگان تولید، انتقال و توزیع می‌شود که به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان، از این میزان ۴۰ درصد از طریق آب شیرین‌کن‌ها و ۶۰ درصد باقی‌مانده از طریق چاه‌ها، منابع سدها و بخشی از چشمه‌ها تامین می‌شود.

عبدالحمید حمزه‌پور روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی هرمزگان و همچنین محدودیت منابع سطحی و زیرسطحی برای تامین نیاز آبی استان، باید از ظرفیت منابع غیرمتعارف و در قالب شیرین‌سازی آب دریا استفاده کنیم.

وی بیان کرد: استفاده از آب‌شیرین‌کن‌ها به دلیل همجواری استان هرمزگان با دریا به عنوان یک ظرفیت تامین پایدار آب است که دولت با وجود هزینه بالای آن و با هدف رفع مشکل کم آبی، برای خرید تضمینی آن از سرمایه گذاران اعتبارات لازم پیش‌بینی کرده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اظهار کرد: در حال حاضر ۴۲ سایت آب شیرین‌کن در استان هرمزگان فعال است که روزانه بیش از ۲۳۰ مترمکعب نیاز آبی بخشی از مناطق استان را تامین می‌کند.

حمزه‌پور ابراز کرد: همچنین برای جبران و رفع کمبود آب در استان هرمزگان هم اکنون ۴۶ سایت جدید آب شیرین‌کن با ظرفیت ۲۴۲ هزار و ۳۸۸ مترمکعب در شبانه روز در این استان در دست بهره‌برداری است.

ساخت پنج سایت آب‌شیرین‌کن در هرمزگان طی ۲ سال گذشته

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان یادآور شد: طی ۲ سال گذشته تعداد پنج سایت آب‌شیرین‌کن با ظرفیت ۱۶ هزار مترمکعب در استان وارد مدار شد که این آب شیرین‌کن‌ها با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی احداث شده است.

حمزه‌پور خاطرنشان کرد: با ساخت این آب‌شیرین‌کن‌ها هم اکنون وضعیت آبی در استان هرمزگان به نسبت پایدار است ولی در برخی نقاط با کمبود آب مواجه هستیم.

وی بیان کرد: آب شیرین‌کن‌ها بیشتر در مناطقی از استان هرمزگان احداث شده که منبع تامین آب‌شیرین وجود نداشته است و از آب دریا و یا چاه که دارای شوری بالا بوده، استفاده شده است.

تامین ۱۰۰ درصد آب آشامیدنی جزایر از محل آب‌شیرین‌کن‌ها

مدیرعامل آبفا با اشاره به اینکه ۱۰۰ درصد آب آشامیدنی جزایر مسکونی این استان از محل آب شیرین‌کن‌ها تامین می‌شود، گفت: شهرستان قشم به عنوان یکی از بزرگترین جزایر خلیج‌فارس، هیچ منبع آبی ندارد که در این جزیره ۲۵ هزار مترمکعب آب شیرین‌کن هم‌اکنون فعال است اما باتوجه به گستردگی و نیز افزایش جمعیتی و شناوربودن جمعیت، بازهم نیاز به آب شیرین کن دارد.

هم اکنون ۱۸ شهر با جمعیت ۷۶۹ هزار و ۶۴۱ نفر و ۳۲۰ روستا با جمعیت ۱۸۶ هزار و ۳۵۰ نفر در استان هرمزگان تحت پوشش آب‌شیرین کن‌ها هستند.حمزه‌پور ادامه داد: همچنین ۱۰۰ درصد آب شهرهای بزرگ همچون بندرلنگه، کنگ، سیریک و قشم و ۵۰ درصد شهر بندرعباس نیز از محل سایت‌های آب‌شیرین‌کن تامین می‌شود.

وی اظهار کرد: هم اکنون ۱۸ شهر با جمعیت ۷۶۹ هزار و ۶۴۱ نفر و ۳۲۰ روستا با جمعیت ۱۸۶ هزار و ۳۵۰ نفر در استان هرمزگان تحت پوشش آب‌شیرین کن‌ها هستند.

افزایش ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌ها در جزایر هرمزگان

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان نیز پیش از این در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از افزایش ظرفیت آب شیرین‌کن‌های جزایر این استان به میزان ۱۶ هزار مترمکعب در شبانه روز طی ۲ سال گذشته خبر داد و گفت: بیشترین افزایش ظرفیت این آب‌شرین‌کن‌ها در جزایر استان مربوط به قشم، بوموسی، هرمز و تنب بزرگ است که در جزیره قشم این آب شیرین‌کن‌ها به مناطق باسعیدو، صلخ، سوزا و شهر قشم تعلق دارند.

عبدالرسول دریایی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی ۲ آب شیرین‌کن جدید در جزایر هرمز و بوموسی، بیان کرد: عملیات اجرایی این ۲ طرح به میزان ۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب در شبانه روز طی ۲ سال گذشته آغاز شده است که با تکمیل آن‌ها تا پایان سال‌جاری این ۲ جزیره نیز از تامین آب آشامیدنی برخوردار خواهند شد.

افزایش ظرفیت آب شیرین‌کن‌های جزایر هرمزگان طی ۲ سال گذشته به میزان ۱۶ هزار مترمکعب در شبانه روز رسیده است.وی به احداث و بازسازی مخازن ذخیره آب در چهار جزیره هرمز، لارک، هنگام و لاوان اشاره کرد و افزود: این مخازن ذخیره در ۲ سال گذشته به میزان ۱۸ هزار و ۶۰۰ مترمکعب احداث و بازسازی شده‌اند.

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان ادامه داد: همچنین عملیات احداث مخازن ذخیره آب به میزان ۱۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب با پیشرفت فیزیکی ٨٥ درصد در سطح جزایر قشم و بوموسی در حال اجرا است.

وی با اشاره به اصلاح خط انتقال و شبکه فاضلاب جزایر هرمزگان اضافه کرد: علاوه بر اصلاح ١٠٧ کیلومتر خط انتقال آب و شبکه فاضلاب در سطح جزایر استان بوموسی، هرمز، قشم و هندورابی، یک هزار و ۸۰ فقره انشعابات مشترکین در سطح جزایر بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک و هرمز نصب شده است.

خشکسالی و تغییرات اقلیمی و در کنار آن کاهش شدت بارندگی در کنار حفر چاه‌های غیرمجاز و استفاده بی‌رویه از منابع آب‌های زیرزمینی در مناطق مختلف استان هرمزگان که افت سطح آب زیرزمینی و خشک شدن بسیاری از رودخانه‌ها، چشمه‌ها و قنات‌ها را بدنبال داشته است، توجه ویژه و شتاب در ساخت سایت‌های آب شیرین‌کن و سرمایه گذاری به منظور استحصال آب شیرین از دریا را دوچندان کرده است.