یزد- ایرنا - پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: از سال ۸۰ تاکنون ۲۲۰ بیمار مبتلا به اچ. آی. وی در این استان شناسایی شدند که از این تعداد ۱۳۹ نفر مرد (۶۳ درصد ) و بقیه زن هستند که بعضا زنان مبتلا از طریق همسرانشان به ویروس این بیماری آلوده شدند.

دکتر" مرجان پدرزاده" روز شنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به روز جهانی ایدز ( ۱۰ آذر) و با بیان اینکه تاکنون ۸۳ نفر بر اثر بیماری یاد شده در استان فوت کردند تصریح کرد: بیشترین گروه سنی مبتلا به اچ آی وی در استان سنین بین ۳۰ تا ۴۵ سال می باشند .

وی شایع‌ترین راه انتقال این بیماری را اعتیاد تزریقی و تماس‌های جنسی خارج از چارچوب خانواده بیان کرد و افزود: تماس جنسی محافظت نشده ، دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده و انتقال از مادر مبتلا به نوزاد در دوران بارداری از دیگر راه‌های انتقال این بیماری است؛ تاتو و خالکوبی در شرایط غیر استریل هم از جمله راه‌های انتقال ویروس اچ ای وی است.

پدرزاده با بیان اینکه اچ ای وی فقط در گلبولهای سفید قادربه ادامه حیات است و این گلبول در خون و ترشحات وجود دارند ادامه داد: بنابراین این بیماری از طریق تماس معمولی مانند دست دادن، در آغوش کشیدن، بوسیدن، نشستن در کنار فرد مبتلا، خوردن و آشامیدن، گزش حشرات، استفاده از توالت، حمام و استخرهای شنا منتقل نمی شود.

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اظهار کرد: زمانی که فرد به ویروس مولد اچ آی وی آلوده می شود تا شروع بیماری ایدز ممکن است ۱۰ سال طول بکشد که طی این مدت فرد در ظاهر سالم بوده و می تواند به کار و فعالیت ادامه دهد اما زمانی که وارد فاز بیماری شود و علائم آن نمایان شود به ایدز مبتلا شده است.

وی ادامه داد: ۲ مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در شهرستان‌های یزد و میبد فعالیت دارند که تمام خدمات مشاوره ، مراقبت ، درمان و حمایتی در این مراکز رایگان و اطلاعات بیمار نیز محرمانه است و هیچ وجه از بیمار در قبال ارائه خدمات، هزینه دریافت نمی شود.

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد از راه انداری باشگاه مثبت ایدز در استان خبر داد و گفت: این باشگاه متشکل از افراد مبتلا به "اچ. آی .وی" است که با هدف عرضه خدمات، فراهم کردن حمایت‌های روانی و اجتماعی و افزایش مشارکت افراد مبتلا به بیماری اچ آی وی مثبت در برنامه‌های پیشگیری از گسترش همه‌گیری راه اندازی شده است.

وی تصریح کرد: در جهان ۳۹.۹ میلیون نفر به بیمارای "اچ. آی. وی" مبتلا شدند که ۳۸ میلیون نفر از این تعداد بزرگسال و ۱.۵ میلیون نفر کودک هستند.

تاکنون نوزاد مبتلا به ایدز در یزد متولد نشده است

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به اجرای طرح پیشگیری انتقال ایدز از مادر مبتلا به نوزاد در استان در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی افزود: در این طرح همه مادران باردار در سه‌ماهه اول و سه‌ماهه سوم حاملگی مورد آزمایش قرار گرفتند و درصورتی‌که مبتلابه ایدز باشند، تحت درمان قرار می‌گیرند.

وی اضافه کرد:مادران باردار مبتلابه اچ. ای. وی در استان با اجرای این طرح شناسایی شدند و تحت کنترل و مراقبت قرار گرفتند و موفق به تولد نوزادان سالم شدند و هیچ نوزاد مبتلا به ایدز در استان متولد نشده است.

وی در ادامه به روز جهانی ایدز اشاره کرد و گفت: در این روز جوامع با یکدیگر هم پیمان می‌شوند تا در امر کنترل بیماری اچ آی وی مشارکت داشته باشند اما به رغم گذشت چهار دهه از پاسخ ایپدمی هنوز سراسر دنیا خدمات پیشگیری ، تشخیصی مراقبت و درمان این ویروس با موانع متعددی روبرو است.

پدرزاده تصریح کرد: هرسال متناسب با شرایط، یکی از اقدامات اصلی برای کنترل این بیماری سرلوحه قرار می گیرد و به عنوان روز شعار روز جهانی ایدز در نظر گرفته می شود که شعار امسال "تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست و پایان ایدز" با پوشش همگانی خدمات پیشگیری ، تشخیص، مراقبت و درمان است.

وی آموزش و اطلاع رسانی را یکی استراتژیک های مهم برنامه پیشگیری از این ویروس در کشور بیان کرد و گفت: باوجود تعیین مقطعی خاص در سال برای برجسته سازی موضوع و حساس کردن مسوولان و آحاد افراد جامعه به موضوع "اچ آی وی " و همراه کردن همگان برای پیشگیری از این ویروس ضروری است .

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد تصریح کرد: هنوز برای پایان دادن به انگ ، تبعیض و بهبود کیفیت افرادی که با این ویروس زندگی می کنند اقدامات اساسی باید صورت گیرد؛ به رغم فعالیت‌ها و اقداماتی که در طول سالیان گذشته انجام شده، هنوز چالش‌های بسیاری وجود دارد که باید به آن توجه شود؛ یکی از چالش‌های اصلی در کشور افت فعالیت‌های تشخیص و شناسایی موارد مبتلا به اچ‌آی‌وی است لذا به‌منظور اطلاع‌رسانی مناسب و ترغیب به انجام تست در این خصوص، تشدید فعالیت‌های بیماریابی در کلیه‌ مراکزی که تست تشخیص اچ‌آی‌وی انجام می‌دهند، مدنظر قرار گرفته‌ است.

وی ادامه دادد: این روز فرصت مناسبی برای تبیین برنامه‌ها، جلب مشارکت سیاستگذاران و مسئولان، بیان اقدامات، دستاوردها و چالش‌های موجود و همچنین تکریم فعالیت‌های دست اندرکاران خواهد بود.

برپایی پویش ملی "من هم تست آچ آی وی میدهم"

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در ادامه به پویش ملی "من هم تست آچ آی وی میدهم" از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه اشاره و گفت: این پویش به منظور اطلاع رسانی مناسب و ترغیب و تشویق افراد به انجام تست این ویروس در حال برگزاری است.

وی ادامه داد: پویش یاد شده با ۲ هدف که هدف نخست بیماریابی در جمعیت‌های کلیدی مانند معتادان ترزیقی و زنان و مردان و هدف دیگر برپایی پایگاه‌های موقت در مراکز تجمع و میادین اصلی شهر و یا پارک‌ها و غیره اطلاع‌رسانی و آموزش اچ‌آی‌وی بر مبنای رویکرد نوین آموزش آچ‌آی‌وی صورت می‌گیرد.

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اضافه کرد: این پویش همچنین در مراکز کاهش آسیب و مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری ، مراکز مشاوره زنان ، مراکز اقامتی ترک اعتیاد ، تیم های سیار و پایگاههای سلامت و اداره کل زندانهای استان اجرا می شود.

وی اضافه کرد: برای اجرای پویش مورد اشاره از ظرفیت سمن ها و تشکل های غیردولتی هم بهره گرفته شده است که در پایگاه های موقت سطح شهر پس از ارائه آموزش‌ها در صورتی که کسی تمایل به انجام تست داشته باشد، توسط فرد دوره‌دیده مورد آزمایش قرار می‌گیرد .

آزمایش "اچ آی وی"، محرمانه و رایگان است

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ادامه داد: تست «اچ آی وی» محرمانه و رایگان است؛ این آزمایش ظرف ۱۵ دقیقه جواب آن آماده می شود و به صورت محرمانه به خود فرد داده می شود و فرد قبل از دادن تست ، مشاوره و راهنمایی می شود.

وی اضافه کرد: هدف اصلی ما این است که انگ و تبعیض در زمینه این بیماری حذف شود و دیگه افراد ترس و واهمه در زمینه انجام تست و بیماری «اچ آی وی» وجود نداشته باشند.

اچ آی وی ، مخصوص گروه خاصی نیست

وی در مورد «اچ آی وی » گفت: یک بیماری عفونی است که اغلب مردم ان را با نام ایدز می شناسند در حالی که ایدز تنها مرحله انتهایی از بیماری « اچ آی وی » است که اگر فرد به موقع و صحیح درمان تحت درمان قرار گیرد دیگر وارد مرحله بیماری ایدز نخواهد شد و مانند افراد سالم می تواند یک عمر طولانی داشته باشند و از ابتلای به دیگران هم جلوگیری می شود.

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان اینکه اچ آی وی امروز مخصوص گروه خاصی نیست، گفت: ما نباید فکر کنیم هرکس ایدز دارد حتما جزو یکی از گروه‌های پرخطر بوده است؛ اگرچه در بین گروه‌های پر خطر، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است.

وی گفت: درمان های جدید این نوید را به بیماران « آچ آی وی » می دهد که افراد مبتلا به اچ آی زندگی نرمالی خواهند داشت و بیماری ها انها قابل کنترل است و درمان به موقع می تواند یک زندگی سالم را به فرد اچ آی وی به ارمغان بیاورد.

معرفی مراکز انجام تست اچ آی وی

پزشک برنامه‌های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در ادامه با اشاره به مراکز انجام تست اچ آی وی در پویش مذکور گفت: این مراکز شامل مرکز جامع سلامت اکبری واقع در صفاییه ، مرکز جامع سلامت تیموری در حسن آباد ، مرکز جامع سلامت آزاد شهر و مرکز جامع سلامت شاهدیه و مراکز مشاوره بیماری رفتاری در استان و در شهرستان ها می باشند.

وی تصریح کرد: خط مشاوره تلفنی ۳۶۲۹۱۷۰۰ و ۳۶۲۹۷۰۰ از ساعت هشت صبح و تا ۱۸ در خدمت بیماران است.