اسلام‌آباد- ایرنا- سفر اخیر نماینده ویژه چین در امور افغانستان به کابل که پیشتر رایزنی‌هایی را نیز با مقام‌های پاکستانی در اسلام‌آباد انجام داده بود، گمانه‌زنی‌هایی را مبنی بر تلاش پکن برای تنش‌زدایی از روابط این دو همسایه تحت تاثیر تشدید فضای بی‌اعتمادی و پدیده تروریسم، به میان آورده است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، هفته گذشته (۲۸ آبان) یوه شیائویونگ فرستاده ویژه دولت چین در امور افغانستان طی سفری به اسلام‌آباد با مقام‌های ارشد وزارت امور خارجه پاکستان دیدار کرد.

در بیانیه دفتر سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان آمده است که نماینده ویژه چین با آمنه بلوچ قائم مقام و نسیم احمد ورایچ معاون منطقه‌ای وزارت امور خارجه پاکستان دیدارهای جداگانه‌ای انجام داده و طرفین در مورد روابط با افغانستان تبادل نظر کردند. آنان همچنین بر نقش حیاتی کشورهای همسایه برای افغانستان صلح آمیز و باثبات تاکید کردند.

پس از آن شیائویونگ شنبه گذشته در کابل با مقام‌های حکومت سرپرست افغانستان دیدار کرد. این بازدید چند روز پس از حضور وی در اسلام‌آباد و دریافت آخرین دیدگاه‌های طرف پاکستانی درباره روابط با افغانستان به ویژه چالش‌هایی که این دو همسایه از زمان تسلط طالبان بر افغانستان با آن روبرو هستند، صورت‌ گرفت.

روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون امروز به نقل از منابع آگاه دیپلماتیک نوشت: پکن در تلاش برای پادرمیانی بین اسلام‌آباد و کابل است تا به نتیجه‌ای مثل کاهش تنش‌ها برسد.

در این گزارش آمده است: دیپلمات ارشد چین در اسلام‌آباد گزارشاتی درباره نگرانی‌های پاکستان از ناآرامی‌ها در مرزهای مشترک خود با افغانستان به ویژه تهدید گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) دریافت کرد.

منابع آگاه مدعی شدند: پاکستان به چین اطلاع داده که بدون رسیدگی به چالش تروریسم هیچ پیشرفتی در روابط اسلام‌آباد با کابل مشاهده نخواهد شد.

براساس این گزارش، چین در گذشته نیز برای تنش زدایی بین پاکستان و افغانستان تلاش‌های دیپلماتیکی را انجام داده بود اما این ابتکار هیچ نتیجه‌ای از خود نشان نداد.

اکسپرس تریبیون نوشت: پکن نگران پیامدهای تشدید خصومت های پاکستان و افغانستان بر روی طرح‌های منطقه ای خود برای ارتباطات و تجارت بیشتر در منطقه است. علاوه بر این، حضور مستمر پناهگاه‌های تروریستی در افغانستان نیز منافع پکن را تهدید می کند.

طی سال جاری حملات به اتباع چینی در پاکستان شدت گرفت و دست کم هفت شهروند چینی در دو حمله تروریستی مختلف کشته شدند.

اسلام‌آباد که با ناخرسندی پکن روبرو است افغانستان را به کم کاری در جلوگیری از تردد عناصر تروریستی در خاک خود و مماشات با آنان متهم‌ کرده و می گوید که حملات به اتباع چینی در پاکستان از داخل خاک افغانستان طراحی می شود. در عین حال این اتهام‌ها بارها از سوی حکومت سرپرست افغانستان رد شده است.

دولت و ارتش پاکستان معتقدند که گروه های تروریستی و تجزیه طلب بلوچ اکنون از نزدیک با تحریک طالبان پاکستان همکاری می کنند و همچنین اردوگاه های آموزشی خود را در افغانستان دارند. شورشیان تجزیه طلب بلوچ مسئولیت حمله ماه گذشته به اتباع چینی در نزدیکی فرودگاه کراچی را نیز برعهده گرفته بودند.

به نوشته روزنامه پاکستانی، بر خلاف سایر کشورها، چین به شکل معمول از یک سیاست با دقت طراحی شده پیروی می کند که در آن چنین نگرانی هایی از پشت درهای بسته منتقل می شود.

مقام‌های آگاه در اسلام‌آباد معتقدند که نماینده ویژه چین در کابل موضوع پناهگاه های تروریست ها را به صورت جدی با مقام‌های طالبان افغانستان مطرح کرده است.

ارتش پاکستان شنبه گذشته و همزمان با سفر نماینده ویژه چین به کابل اعلام کرد: تلاش تروریست‌های تحریک طالبان پاکستان برای نفوذ به خاک این کشور از مرزهای مشترک با افغانستان را خنثی کرده و طی عملیاتی سه نفر از این عناصر کشته شدند.

روابط عمومی ارتش پاکستان افزود که این کشور با طور مرتب از حکومت سرپرست افغانستان مطالبه کرده که اجازه استفاده تروریست‌ها را از قلمروی این کشور ندهد و به تعهدات خود برای دفع تهدید ناشی از تحریک طالبان پاکستان عمل کند.