تهران- ایرنا - معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی اعلام کرد: طرح استفاده از تلفن همراه به جای کارت بانکی در زمان پرداخت در مراحل پایانی خود قرار دارد و امیدوارم تا پایان سال این طرح اجرایی شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «نوش‌ آفرین مومن واقفی» امروز دوشنبه در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت با بیان اینکه تا ۶ ماه آینده تمام بانک ها چک الکترونیک صادر می کنند، گفت: اکنون تمام بانک‌های کشور پذیرنده و ۱۶ بانک پذیرنده و صادرکننده چک الکترونیکی هستند و امیدواریم تا پایان سال کل شبکه بانکی بتواند در زمینه چک الکترونیک به طور کامل فعال شود.

وی افزود: توسعه چک الکترونیک برای افراد حقوقی نیز از اقدامات در حال اجرا است و توجه به اعتبارسنجی و ارتقا فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی نیز از دیگر رویکردها در اقدامات در دست اجرای بانک مرکزی است.

واقفی در خصوص ریال دیجیتال هم گفت: در ریال دیجیتال دوره آزمایشی تمام شده و برنامه به توسعه‌پذیری و کاربردها رسیده است.

وی گفت: در حوزه پرداخت‌های بین‌المللی هم پروژه میرشتاب اجرایی شده است، در این حوزه پرداخت مبتنی بر NFC و توکنازیشن انجام شده است، در حال حاضر نزدیک ۷۵ درصد بانک‌های منتخب کشور در پروژه میرشتاب فعال هستند و تا پایان دی ماه ۳۰ درصد از فعالان پذیرندگی را نیز به این پروژه اضافه خواهیم کرد تا از فروشگاه‌های کشور امکان خرید با کارت بانکی روسیه فراهم شود.

وی با بیان اینکه باید چشم‌انداز مشترک داشته باشیم و نوآوری جز در سایه یک همکاری و رقابت همکارانه شکل نمی‌گیرد، اظهار داشت: زیست بوم مالی کشور حال خوبی ندارد و چالش‌هایی دارد که اگر برای آن راهکار پیدا نکنیم در آینده با مشکلات جدی‌تری روبرو خواهیم شد.

واقفی افزود: زیست بوم فناوران مالی با اکوسیستم‌های دیگر مثل زیست‌بوم‌های سلامت و تولید در تعامل است و بر آنها اثر می‌گذارد و از آنها اثر می‌گیرد.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی اظهار داشت: فقط در حوزه پرداخت و تسویه که یکی از بخش‌های زیست‌بوم فناوری مالی است، در سال ۱۴۰۲، تعداد تراکنش‌هابه ۷۰ میلیارد در شبکه شتاب، شاپرک ۴۹ میلیارد، ساتنا ۸۹ میلیون (که نسبت به سال قبل خود ۲۵ درصد رشد داشته است)، پایا ۳/۳ میلیارد و چکاوک ۹۸ میلیون چک تبادلی صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه باید به توسعه زیست بوم بانکداری دیجیتال برسیم که توسعه رگ‌تک‌ها بانکداری باز و سندباکس‌ها و سوبتک‌ها در مسیر قرار دارد، گفت: چالش‌های زیست بوم فناوری مالی کشور در شاخص‌های سلامت و سرزندگی اکوسیستم فناوری مالی نمود پیدا می‌کند. شاخص‌های نرخ بقا، منسوخ‌شدگی محدود، دوام ساختار، تداوم تجربه مشتری و پیش‌بینی‌پذیری نشان‌دهنده پابرجایی اکوسیستم است.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی افزود: در بخش سرمایه‌گذاری به نظر می‌رسد روند خوب بوده و زیست بوم از نظر اقتصادی بهره‌وری دارد، اما در حوزه نوآوری جایگاه مناسبی نداریم و مدل کسب‌وکاری اکوسیستم مالی در حوزه نوآوری عقب‌ماندگی‌هایی دارد.

وی ادامه داد: در بحث تنوع نیز جایگاه مناسبی نداریم و باید برای تنوع‌بخشی به اکوسیستم برنامه‌ریزی کنیم تقریبا تنها ۲۵ درصد بازیگران اکوسیستم با یکدیگر تعامل و همکاری دارند که نشان می‌دهد در حوزه تعامل و همکاری بین اعضای اکوسیستم مشکل داریم ضمن اینکه وضعیت سلامت و سرزندگی اکوسیستم فناوری‌های مالی کشور مناسب نیست و برای ارتقای شاخص‌های این حوزه باید درک مناسبی از مفهوم نوآوری داشته باشیم.

واقفی گفت: عدم توجه به موقع به حوزه بانکداری باز، موجب عقب ماندن حوزه رگولاتوری و نظارت نسبت به پیشرفت‌های فنی است. یکی از تمرکزهای اصلی بانک مرکزی در سال آینده حوزه بانکداری باز است و انتظار داریم تا پایان سال آینده بتوانیم آن را به طور کامل مستقر کنیم.