نیویورک – ایرنا- «جان کربی» سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد: مذاکرات آتش بس میان اسرائیل و لبنان در مسیر مثبت پیش می رود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جان کربی سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات رهبردی شورای امنیت ملی دولت دموکرات جو بایدن روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران در واشنگتن گفت: مسیر مذاکرات آتش بس اسرائیل و لبنان "در جهتی بسیار مثبت پیش می رود."

این سخنگوی دولت بایدن اضافه کرد که در زمینه آتش‌بس در لبنان پیشرفت‌هایی حاصل شده و در آستانه توافق هستیم اما هنوز به توافق نهایی دست نیافته‌ایم.

کربی تصریح کرد: آتش بس در لبنان اولویت رئیس جمهور بایدن است. گفتگوها درباره آتش‌بس لبنان ادامه دارد و «تا زمانی که در مورد همه مسائل مذاکره نشود، هیچ توافقی انجام نشده است.»

این سخنگوی کاخ سفید اضافه کرد: در حال حاضر هیچ توافقی در مورد آتش بس در لبنان آماده نیست و زمانی که به دست آمد، آن را اعلام خواهیم کرد. ما هیچ گزارشی را مبنی بر اینکه آمریکا به اسرائیل در رابطه با آتش بس در لبنان تضمین داده است، تایید نمی کنیم.

هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، مذاکرات عاموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا به لبنان، درباره آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان را «مثبت» خواند.

نماینده ارشد بایدن در مذاکرات آتش بس لبنان، به آمریکا بازگشته است.

پیش از این، رسانه آمریکایی آکسیوس به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد که اسرائیل و لبنان با شرایط آتش بس برای پایان دادن به درگیری موافقت کرده اند.

این درحالی است که طرفین هنوز توافقی را اعلام نکرده اند.

همزمان، شبکه خبری تلویزیونی سی ان ان نیز از موافقت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل با اصول توافق آتش‌بس در لبنان خبر داد و به نقل از یک مقام آگاه آمریکایی گفت که  اسرائیل هنوز درباره برخی جزئیات این توافق ملاحظاتی دارد که پیش‌بینی می‌شود روز دوشنبه به دولت لبنان منتقل شود.

سی‌ان‌ان در عین حال گفت: توافق آتش‌بس زمانی نهایی خواهد شد که همه مسائل حل و فصل شوند.

رسانه آمریکایی آکسیوس نیز به نقل از این  مقام آمریکایی گفت انتظار می رود کابینه امنیتی اسرائیل روز سه شنبه این توافق را تصویب کند. این رسانه به نقل از یک مقام اسرائیلی تایید کرد که کابینه روز سه شنبه تشکیل جلسه خواهد داد.

آکسیوس به نقل از این مقام آمریکایی که نامش بیان نشده است، افزود: به نظر می رسد یک توافق داریم اما هنوز بطور کامل به آن نرسیده ایم زیرا کابینه اسرائیل باید این توافق را روز سه شنبه تایید کند.

آکسیوس روز یکشنبه به نقل از  چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی گفته بود که توافق تقریبا نهایی شده است.

مفاد پیش نویس توافق آتش بس چیست؟

بر اساس این گزارش،  پیش نویس توافق آتش بس شامل یک دوره  ۶۰ روزه است که طی آن ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقب نشینی می کند، ارتش لبنان در مناطق نزدیک به مرز مستقر می شود و حزب الله سلاح های سنگین خود را به شمال رودخانه لیتانی منتقل می کند.

 این توافق شامل یک کمیته نظارتی به رهبری آمریکا برای نظارت بر اجرا و رسیدگی به تخلفات است.  آمریکا با دادن ضمانت نامه ای به اسرائیل موافقت کرده است که شامل حمایت از اقدام نظامی اسرائیل در برابر تهدیدات قریب الوقوع از خاک لبنان و اقداماتی برای  مداخله در تحولاتی مانند استقرار مجدد حزب الله در نزدیکی مرزها یا قاچاق سلاح های سنگین، اسرائیل می شود. 

 بر اساس این توافق، اسرائیل پس از مشورت با آمریکا و در صورت عدم مقابله ارتش لبنان با این تهدید، دست به چنین اقدامی خواهد زد.

  بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ لبنانی در بیش از یک سال جنگ کشته و بیش از ۱۵ هزار نفر زخمی شده اند.  این توافق همچنین به صدها هزار غیرنظامی در دو طرف مرز اجازه می دهد تا به تدریج به خانه خود بازگردند.

بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی و اسرائیلی اعلام کردند، این توافق در حال تکمیل شدن بود که پنج شنبه گذشته دادگاه کیفری بین المللی، حکم بازداشت را علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم اسرائیل را صادر کرد.

 این خبر در حالی منتشر شد که نتانیاهو با عاموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا که یک سال است میان اسرائیل و لبنان میانجیگری می کند، دیدار می کرد.  نتانیاهو خشمگین شد و پس از اینکه وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد پاریس حکم دادگاه را اجرا خواهد کرد، وی عصبانی تر شد.

 این موضوع به مذاکرات فشار وارد کرد، زیرا لبنان می خواست فرانسه بخشی از کمیته نظارت  اجرای توافق باشد. بایدن روز جمعه با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه برای حل این مشکل گفتگو کرد.

 یک مقام آمریکایی گفت بایدن به مکرون گفت حق با نتانیاهو است و میانجیگری  همزمان با تلاش برای بازداشت رئیس دولت یکی از طرفین، امکان پذیر نیست.

مکرون نیز به بایدن گفت که می‌خواهد کمک کند، اما وزارت خارجه‌اش فقط تعهدات قانونی خود را در قبال دیوان کیفری بین المللی  اعلام‌ کرده است. فرانسه دومین بیانیه را برای کاهش تنش ها صادر کرد.

 به گفته یک منبع آگاه، هوخشتاین روز شنبه از طریق مایک هرتزوگ، سفیر اسرائیل در واشنگتن، پیامی را به نتانیاهو ارسال کرد و در آن تهدید کرد که اگر اسرائیل در روزهای آینده به سمت توافق حرکت نکند، به عنوان میانجی کناره گیری خواهد کرد.
  این مقام آمریکایی روز دوشنبه گفت که بحران در ۲۴ ساعت گذشته حل شده است.  فرانسه موافقت کرد که برای بهبود روابط با اسرائیل گام بردارد و اسرائیل پذیرفت که فرانسه می تواند در اجرای این توافق نقش داشته باشد.