نیویورک – ایرنا- «متیو (مت) میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا با بیان اینکه پیشرفت هایی در مذاکرات آتش بس میان اسرائیل و لبنان وجود داشته است، در اظهار نظری محتاطانه اعلام کرد که نمی توان گفت توافق حاصل شده است. «برای رسیدن به توافق میان اسرائیل و لبنان تلاش می کنیم.»

به گزارش خبرنگار ایرنا، متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه دولت دموکرات جو بایدن در حالیکه این دولت در روزهای پایانی خود به سر می برد و به دلیل ناتوانی در مهار جنگ طلبی رژیم اسرائیل در غزه و منطقه، نامزد مورد حمایتش - کامالا هریس-  در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ۱۴۰۳) شکست سختی از دونالد ترامپ متحمل شد، روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران در واشنگتن گفت که هنوز توافقی درباره لبنان حاصل نشده است و شکاف ها تا حد بسیاری، کم شده است اما اقداماتی باید انجام شود.

میلر تصریح کرد: «ما هنوز توافقی میان دولت اسرائیل و لبنان نداریم و برای رسیدن به آن تلاش می کنیم.» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال تاکید کرد: «پیشرفت قابل توجهی داشته ایم».

این مقام وزارت خارجه دولت بایدن همچنین اضافه کرد که واشنگتن امیدوار به دستیابی به توافق آتش‌بس بوده و منتظر است دو طرف موافقت خود را اعلام کنند.

پیش از این،  «جان کربی» سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد: مذاکرات آتش بس میان اسرائیل و لبنان در مسیر مثبت پیش می رود.

سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات رهبردی شورای امنیت ملی دولت دموکرات جو بایدن روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران در واشنگتن گفت: مسیر مذاکرات آتش بس اسرائیل و لبنان "در جهتی بسیار مثبت پیش می رود."

این سخنگوی دولت بایدن اضافه کرد که در زمینه آتش‌بس در لبنان پیشرفت‌هایی حاصل شده و در آستانه توافق هستیم اما هنوز به توافق نهایی دست نیافته‌ایم.

کربی تصریح کرد: آتش بس در لبنان اولویت رئیس جمهور بایدن است. گفتگوها درباره آتش‌بس لبنان ادامه دارد و «تا زمانی که در مورد همه مسائل مذاکره نشود، هیچ توافقی انجام نشده است.»

 سخنگوی کاخ سفید اضافه کرد: در حال حاضر هیچ توافقی در مورد آتش بس در لبنان آماده نیست و زمانی که به دست آمد، آن را اعلام خواهیم کرد. ما هیچ گزارشی را مبنی بر اینکه آمریکا به اسرائیل در رابطه با آتش بس در لبنان تضمین داده است، تایید نمی کنیم.

هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، مذاکرات عاموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا به لبنان، درباره آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان را «مثبت» خواند. نماینده ارشد بایدن در مذاکرات آتش بس لبنان، به آمریکا بازگشته است.

پیش از اظهار نظر سخنگویان دولت بایدن، رسانه آمریکایی آکسیوس به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد که اسرائیل و لبنان با شرایط آتش بس برای پایان دادن به درگیری موافقت کرده اند.

همزمان، شبکه خبری تلویزیونی سی ان ان نیز از موافقت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل با اصول توافق آتش‌بس در لبنان خبر داد و به نقل از یک مقام آگاه آمریکایی گفت که  اسرائیل هنوز درباره برخی جزئیات این توافق ملاحظاتی دارد که پیش‌بینی می‌شود روز دوشنبه به دولت لبنان منتقل شود.

سی‌ان‌ان در عین حال گفت: توافق آتش‌بس زمانی نهایی خواهد شد که همه مسائل حل و فصل شوند.

رسانه آمریکایی آکسیوس نیز به نقل از این  مقام آمریکایی گفت انتظار می رود کابینه امنیتی اسرائیل روز سه شنبه این توافق را تصویب کند. این رسانه به نقل از یک مقام اسرائیلی تایید کرد که کابینه روز سه شنبه تشکیل جلسه خواهد داد.

آکسیوس به نقل از این مقام آمریکایی که نامش بیان نشده است، افزود: به نظر می رسد یک توافق داریم اما هنوز بطور کامل به آن نرسیده ایم زیرا کابینه اسرائیل باید این توافق را روز سه شنبه تایید کند.

آکسیوس روز یکشنبه به نقل از  چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی گفته بود که توافق تقریبا نهایی شده است.

مفاد پیش نویس توافق آتش بس چیست؟

بر اساس این گزارش،  پیش نویس توافق آتش بس شامل یک دوره  ۶۰ روزه است که طی آن ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقب نشینی می کند، ارتش لبنان در مناطق نزدیک به مرز مستقر می شود و حزب الله سلاح های سنگین خود را به شمال رودخانه لیتانی منتقل می کند.

 این توافق شامل یک کمیته نظارتی به رهبری آمریکا برای نظارت بر اجرا و رسیدگی به تخلفات است.  آمریکا با دادن ضمانت نامه ای به اسرائیل موافقت کرده است که شامل حمایت از اقدام نظامی اسرائیل در برابر تهدیدات قریب الوقوع از خاک لبنان و اقداماتی برای  مداخله در تحولاتی مانند استقرار مجدد حزب الله در نزدیکی مرزها یا قاچاق سلاح های سنگین، اسرائیل می شود. 

 بر اساس این توافق، اسرائیل پس از مشورت با آمریکا و در صورت عدم مقابله ارتش لبنان با این تهدید، دست به چنین اقدامی خواهد زد.

  بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ لبنانی در بیش از یک سال جنگ کشته و بیش از ۱۵ هزار نفر زخمی شده اند.  این توافق همچنین به صدها هزار غیرنظامی در دو طرف مرز اجازه می دهد تا به تدریج به خانه خود بازگردند.

بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی و اسرائیلی اعلام کردند، این توافق در حال تکمیل شدن بود که پنج شنبه گذشته دادگاه کیفری بین المللی، حکم بازداشت را علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم اسرائیل را صادر کرد.

به گزارش ایرنا، رژیم اسرائیل از هفتم اکتبر۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) در پی ناکامی در عملیات طوفان الاقصی از سوی گروههای مقاومت فلسطینی به رهبری حماس، جنگ ویرانگری را علیه نوار غزه آغاز کرده است؛ طی این مدت بخش اعظم منازل و زیرساخت‌های نوار غزه در این جنگ به شدت تخریب شده‌اند و محاصره رقت بار و بحران انسانی شدید در کنار قحطی و گرسنگی بی‌سابقه، جان ساکنان این منطقه را تهدید می‌کند.

حملات اسرائیل تنها به نوار غزه محدود نشده است و رژیم اشغالگر قدس، جنگ طلبی خود را در کرانه باختری، لبنان و دیگر مناطق خاورمیانه با حمایت های همه جانبه آمریکا و متحدانش گسترش داده است.

با وجود همه این جنایت‌ها، رژیم اشغالگر اعتراف کرده است که با ورود به ماه چهاردهم جنگ، هنوز نتوانسته به اهداف خود از این جنگ یعنی نابود کردن جنبش حماس و بازگرداندن اسرای خود از نوار غزه برسد.

وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که تعداد شهدای غزه از آغاز جنگ علیه نوار غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون به ۴۴ هزار و ۲۳۵ فلسطینی رسیده است و ۱۰۴ هزار و ۶۳۸ فلسطینی نیز زخمی شده اند.