تهران - ایرنا - اخیراً شنیده شده برخی خودروهای گذر موقت در کشور اوراق و قطعات و لوازم آن به صورت دست دوم در بازار با قیمت چندین برابر خودرو کامل فروخته می‌شوند در حالی که طبق قانون خرید و فروش خودروهای گذر موقت ممنوع است و این خودروها پس از اتمام مهلت باید به کشور مبداء بازگردانده شوند.

به گزارش ایرنا، خودرو گذر موقت به خودرویی گفته می‌شود که گردشگران و مسافران غیرمقیم در ایران با پلاک گذر موقت برای مدت محدود وارد کشور می کنند؛ بنابر ماده‌های ۵۰ و ۷۰ قانون گمرکات کشور، هیچ خودرو پلاک موقت را نمی‌توان پلاک‌گذاری دائمی کرد همچنین، برخلاف تصور رایج، خرید و فروش خودروهای گذر موقت طبق قانون ممنوع است و هرگونه نقل و انتقال در این زمینه، قاچاق محسوب می‌شود. این موضوع توسط رئیس پلیس راهور فراجا نیز به صراحت اعلام شده است.

در سال‌های اخیر با مسکوت ماندن موضوع واردات خودرو و تفاوت قیمت فاحش و عجیب خودروهای خارجی و داخلی پلاک ملی با خودروهای گذر موقت، شاهد تبلیغات وسیع فروش خودرو با پلاک گذر موقت هستیم که البته بارها توسط پلیس نسبت به این مسئله هشدار داده شده است اما به تازگی شنیده می‌شود برخی از خودروهایی که به صورت خودروهای گذر موقت وارد کشور می‌شوند توسط افراد سودجو اوراق و قطعات آن به صورت دسته دوم یا به اصطلاح «استوک» در بازار فروخته می‌شود.

با توجه به قیمت نازل خودروهای خارجی با پلاک موقت و قیمت بالای قطعات خودروهای وارداتی در بازار، این ترفند سود چندین برابری نسبت به قیمت کامل خودرو را به همراه دارد. حال سوال اینجاست آیا اصل این موضوع صحت دارد یا نه؟

گمرک متولی بازگشت خودروهای گذر موقت

رئیس پلیس راهور فراجا درباره صحت این خبر به خبرنگار ایرنا گفت: اوراق و هرگونه دستکاری در خودروهای گذر موقت را مجموعه تخصصی پلیس آگاهی رسیدگی می‌کند و از حیطه وظایف پلیس راهور خارج است.

به گفته سردار سیدتیمور حسینی، مسئول رسیدگی به خودروهای گذرموقت گمرک است و باید بازگشت خودروهای گذر موقت به کشور مبداء توسط مجموعه گمرک پیگیری شود.

وی در ادامه با بیان اینکه مرجع و مسئول تشکیل پروند برای صدور پلاک‌ گذر موقت نیز گمرک جمهوری اسلامی است، افزود: گمرک پس از اتمام مهلت قانونی حضور خودروهای گذر موقت باید از طریق پلیس برای بازگرداندن خودرو اقدام کند.

کذب نیست: باید بررسی شود

معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس آگاهی فراجا گفت: اینکه به طور کل موضوع را کذب بدانیم و بگوییم هیچ خودروی دارای پلاک گذر موقت اوراق نمی‌شود شاید درست نباشد اما حجم این تخلف بسیار اندک است و موضوعی فراگیر نیست البته هنوز بررسی دقیقی صورت نگرفته و با مورد مشهودی روبرو نشدیم.

سرهنگ محمد شریفی با بیان اینکه خودروهای گذر موقت بنابر اطلاعات شخص وارد کننده ثبت و مالک مذکور کاملاً شناسایی می‌شود، افزود: طبق روال انتظامی و گمرکی، خودروی مورد نظر باید در موعد مقرر کشور را ترک یا اقدام به تمدید حضور کند.

به گفته وی، به خاطر ایجاد کلاسه و پرونده در هنگام ورود خودرو با پلاک گذر موقت، هر زمان که مهلت قانونی این خودروها به پایان برسد، در صورت عدم خروج از کشور برای مالک مورد نظر پرونده قضایی تشکیل می‌شود.

این مقام پلیس آگاهی تاکید کرد که طبق همین روال، خودرو مذکور مورد پیگرد انتظامی قرار می‌گیرد و برای آن دستور توقیف صادر می‌شود.

سرهنگ شریفی خاطرنشان کرد: البته ممکن است برخی از قطعات این خودروها در هنگام خروج از کشور تعویض یا خارج شود و در بازار به فروش برسد که حجم این تخلف بسیار ناچیز است.

خودروی گذر موقت قابل معامله نیست

رئیس پلیس راهور فراجا همچنین با تاکید بر اینکه همه خودروها با پلاک گذر موقت به طور قطع قابل خرید و فروش و معامله نیستند، گفت: مردم باید مواظب افراد فرصت‌طلب باشند و فریب تبلیغات کذب در فضای مجازی را نخورند.

سردار حسینی تاکید کرد: خودروهای گذر موقت به هیچ وجه پلاک ملی دریافت نخواهند کرد و امکان نقل و انتقال تملک آن در داخل کشور وجود ندارد. بر اساس اسناد گمرکی اگر خودرویی با پلاک گذر موقت به نام هر فردی باشد، فرد دیگری حق رانندگی با آن را ندارد و در صورت چنین اقدامی خودرو مشمول توقیف خواهد شد.

به گفته وی، پلیس راهور فراجا موظف است در صورت تشخیص و لزوم، خودروی پلاک موقت را در محورها متوقف و مدارک تملک و راننده آن را بررسی کند.