ساری - ایرنا - گنبد ۶۰۰ ساله آستانه امامزاده قاسم بابل(ع) که در یک سال اخیر با شتاب بیشتری در سراشیبی تخریب قرار گرفته است شکاف در سازه آن باعث نفوذ آب و ریزش شیشه های طاق این گنبد شد که در شرایط کنونی خطر فروپاشی کامل این بنای تاریخی بیش از هر زمانی دیگر متصور است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که روی مقبره این امامزاده واقع شد در وضعیتی بسیار نگران کننده قرار دارد که انجام اقدامات مرمتی برای آن یک ضروری فوری محسوب می شود. بخش‌هایی از این گنبد آجری زیبا و قدیمی تخریب شده و نفوذ آب به بدنه گنبد نیز مشهود است.

بارش های سیلابی سال های اخیر سبب شد که رطوبت در این گنبد نفوذ کرده و این امر زمینه ای برای فروپاشی کامل این گنبد خواهد شد همان گونه که نفوذ رطوبت تعدای از شیشه های طاق این گنبد را فرو ریخت.

گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) دو قوسی است که از بیرون هرمی شکل با قاعده هشت ضلعی ساخته شده و از داخل گرد و نیم‌کره‌ است که با فاصله در لایه زیرین گنبد هرمی شکل ساخته شد و در کنج گنبد نیز مقرنس ایجاد شده است. در هر ضلع از بدنه هشت ضلعی یک قاب با سرقوسی جناقی در داخل یک قاب مستطیل قرار گرفته و در بالای آن یک قاب مستطیلی کوچک و خوابیده قرار دارد.

ارتفاع بنا حدود ۲۲ متر است که سید علی ابن سید کمال‌الدین در سال ۸۷۰ هجری قمری آن را ساخته است. این بنای تاریخی با شماره ۴۳۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد و به عنوان یکی از قدیمی‌ترین بناهای بابل در محله آستانه‌سر قرار دارد.

در یک سال اخیر مکاتبه های زیادی بین مدیریت آستانه امامزاد قاسم (ع) بابل با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و شهرستان بابل انجام شد اماهیچ کدام از قلم فرسایی برای نجات این اثر فاخر تاریخی نجات بخش نبود.

جواب میراث آن است که چون در چند سال گذشته این بنا مرمت شد اعتبار جدیدی به آن اختصاص نمی یابد. از طرف دیگر کارشناسان و مدیریت این آستانه بر این باورند که مرمت چند سال گذشته اثر بخش نبوده چون اگر آب باران از این گنبد نفوذ کرده و زمینه ای برای ریختن آینه های طاق این گنبد شد.

تاکنون جلسه های برای نجات این بنای تاریخی تشکیل شد اما تا کنون برای اصلی ترین نیاز این بنا یعنی مرمت اقدامی انجام نشد.

مدیریت آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل به این جمع بندی رسیدند که اگر میراث فرهنگی اجازه مرمت را صادر کند با استفاده از ظرفیت خیران این بنا مرمت خواهد شد.

این آستانه که در وسط شهر بابل واقع شد همه برنامه های شاخص مذهبی و ملی در حیاط سر پوشیده آن برگزار می شود و این امامزاده مورد توجه و نظر شهروندان قرار دارد. همه این ظرفیت ها ضرورتی مهم برای بازسازی گنبد تاریخی این آستانه است چون در صورت تداوم وضعیت موجود و احتمال فرو ریختن این گنبد خطرات جدی به همراه خواهد داشت.

گنبد کج شد

مدیر اجرایی آستانه امامزاده قاسم (ع) بابل در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: گنبد ۶۰۰ ساله این آستانه کج شد و بیشتر از هر زمان دیگری خطر ریزش وجود دارد.

حنان احمدنژاد گفت: این موضوع مهم را طی مکاتبه ای اعلام نمودیم و هشداهای لازم برای جلوگیری از فروپاشی این گنبد مطرح شد.

وی افزود: اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جواب پیگیری‌های ما اعلام کرد به علت کمبود اعتبار و انجام مرمت در چند سال گذشته امکان مرمت دوباره وجود ندارد. البته مرمتی که چند سال پیش انجام شد کیفی نبود و این عامل سبب نفوذ رطوبت در گنبد و ستون‌های بنا شد.

احمدنژاد ادامه داد: با توجه به شدت تخریب این گنبد تعلل بیش از این تحت هیچ شرایطی امکان پذیر نخواهد بود و باید با استفاده از ظرفیت خیرین این بنا مرمت شود.

مدیر اجرایی آستانه امامزاده قاسم (ع) بابل با بیان این که در یک سال اخیر چند مرحله برای مرمت این بنا از میراث قرهنگی کمک خواسته شد، گفت: در همه این مراحل میراث فرهنگی کمبود اعتبار را دلیلی بر تاخیر مرمت این بنای تاریخی عنوان کرد.

احمدنژاد افزود: در شرایط فعلی تقاضای ما آن است که اداره کل میراث فرهنگی اجازه کتبی دهد تا هیات امنای آستانه امامزاده قاسم (ع) بابل مرمت این بنا را آغاز کند.

وی گفت: بخشی از آینه کاری های زیر طاق گنبد فرو ریخت که همه ما باید این هشدارها را جدی تلقی کنیم در غیر این صورت زمان برای مرمت این اثر از دست می رود.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی پیش تر اعلام کرده بود مرمت بناهای تاریخی و میراثی تحت هر شرایطی و با تامین اعتبار از هر منبعی باید با نظارت میراث فرهنگی و کارشناسان خبره و مورد تایید این دستگاه انجام شود.

مهران فلاح گفت: در صورت تامین اعتبار کارشناسان میراث فرهنگی آماده همکاری برای مرمت گنبدآستانه امامزاده قاسم بابل هستند.

وی ادامه داد: با توجه به مرمت این بنا در چند سال گذشته امکان تخصیص اعتبار مجدد فراهم نیست و در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان بابل هم اعتباری برای این موضوع در نظر گرفته نشد.

این مقام مسوول، با بیان این‌ که حفظ این بنای فاخر یکی از دغدغه‌های مجموعه میراث فرهنگی است، خاطرنشان کرد: کمبود اعتبار امکان بازسازی مجدد این میراث کهن را از ما گرفته است. اما اگر اعتبار مرمت را هیات امنای آستانه یا اوقاف بپردازد، مرمت و بازسازی این بنا با نظارت کارشناسان خبره آغاز خواهد شد.

به گزارش ایرنا، بقعه امامزاده قاسم(ع) که به به بقعه آستانه مشهور است از بناهای معروف مذهبی بابل محسوب می‌شود که از قرن نهم هجری قمری به جا مانده و بنا به برخی روایات مدفن یکی از فرزندان حضرت امام موسی کاظم(ع) و بر اساس برخی روایات دیگر از نوادگان این امام است.

این اثر تاریخی در مرکز شهر بابل، خیابان آیت‌الله روحانی محله آستانه‌سر و نزدیکی محله اُجابن قرار دارد. بقعه امامزاده قاسم(ع) بین مردم بابل به سرآستانه نیز معروف است.