یحیی کریمی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیشتر نهال های تولید شده از نوع صنوبر است که در پویش های مردمی و در مناسبت های مرتبط با درختکاری در طول سال کاشته و با نظارت منابع طبیعی انجام می شود.
وی بیان کرد: تقویت پوشش گیاهی یکی از اقدامات منابع طبیعی برای حفاظت از خاک و منابع طبیعی است که علاوه بر گسترش فضای سبز در نگه داشتن بافت خاک و جلوگیری از زمین به هنگام وقوع سیلاب ها نقش موثری دارد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری بروجرد یادآور شد: طرح کاشت نهال در منابع طبیعی شهرستان، اقدامی مردمی است، اما منابع طبیعی نیز علاوه بر نظارت، نهال هم تولید کرده تا با همراهی مردم در راستای ارتقای گسترش فضای سبز شهرستان اقدام شود.
کریمی اضافه کرد: ۳۰۰ هزار اصله نهال تولید شده در منابع طبیعی بروجرد اسفندماه و همزمان با زمان درختکاری به صورت رایگان در اختیار مردم گذاشته می شود.
کشت گیاهان دارویی و تقویت مراتع
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از اقدامات منابع طبیعی در راستای تقویت پوشش گیاهی و حفظ خاک کشت گیاهان دارویی است، یادآور شد: امسال ۲ قرارداد کاشت گیاهان دارویی در مراتع منابع طبیعی بروجرد داریم که در مساحتی بیش از ۱۰ هکتار گیاهان دارویی کشت شوند.
کریمی با اشاره به ضرورت انجام کارهای مطالعاتی جامع در سطح شهرستان برای شناسایی مناطق مستعد کشت گیاهان دارویی افزود: در طرحهای مطالعاتی مرتبط با کشت گیاهان دارویی علاوه بر گونه بومی و سازگار با محیط، آزمایش خاک، میزان بارندگی، میانگین دما، مقدار شیب و جهت آن و ارتفاع از سطح دریا اندازه گیری میشود.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری بروجرد افزود: کشت گیاهان دارویی با توجه به فقیر بودن پوشش گیاهی بیشتر مراتع شهرستان و با توجه به اعتباری که هر سال جهت احیای مراتع در اختیار این شهرستان قرار میگیرد و در مراتعی که قابلیت کشت و قرق داشته باشند، انجام میشود.
وی با اشاره به ارائه آموزشهای لازم در زمینه کشت گیاهان دارویی اضافه کرد: دورههای آموزشی در نیمه دوم سال که کار کشاورزان سبکتر میشود و در مناطقی که متقاضی برگزاری کلاس وجود داشته باشد، برگزار می شود.
آبخیزداری راهی موثر در حفظ خاک و منابع طبیعی
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بروجرد گفت: اقدامات منابع طبیعی برای حفاظت از خاک و منابع طبیعی در سه بخش مرتع شامل تقویت پوشش گیاهی، جنگل کاری و اجرای طرحهای آبخیزداری دنبال میشود.
وی با بیان اینکه آبخیزداری موثرترین روش مدیریت منابع آب و خاک است، گفت: حفظ و احیای منابع طبیعی و توسعه فضای سبز، توانافزایی جوامع محلی و مشارکت در پیشرفت و آبادانی، کنترل فرسایش، پیشگیری از وقوع سیل، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، توسعه پوشش گیاهی، ذخیره نزولات جوی از دیگر مزایای طرح های آبخیزداری است.
کریمی با اشاره به اینکه میزان فرسایش خاک در همه مناطق استان مشابه نیست، در بروجرد این میزان در سال بین پنج تا ۱۰ تن در هکتار است، بیان کرد: میزان رسوب خاک در بروجرد نیز متفاوت بوده اما به طور متوسط بین چهار تا ۶ تن در هکتار متغیر است، فرسایش خاک بستر تولید پوشش گیاهی را از بین می برد و رسوب تولید شده در دشت ها باعث کاهش تولیدات محصولات کشاورزی می شود.
وی با تاکید بر اینکه علمی ترین و کم هزینه ترین راه حفظ خاک انجام کارهای منابع طبیعی و آبخیزداری است، افزود: جنگل کاری و تقویت پوشش گیاهی، جلوگیری از ورود زودهنگام دام به مراتع، جلوگیری از تخریب و شخم زدن در جهت شیب در اراضی شیب دار از جمله عوامل موثر در این زمینه است.
رییس اداره منابع طبیعی بروجرد بیان کرد: انجام سازه های آبخیزداری از جمله ساخت بندهای سنگی - ملاتی و گابیونی نیز در پیشگیری از فرسایش خاک و نگه داشت آن موثر است.
کریمی با بیان اینکه آبخیزداری عاملی موثر در حفظ آب و خاک است، اضافه کرد: عملیات آبخیزداری سبب افزایش حاصلخیزی و رطوبت خاک می شود و در نتیجه افزایش محصولات کشاورزی را به دنبال خواهد شد.
وی تاکید کرد: هر بند خاکی تا شعاع پنج کیلومتری می تواند آب را زیر زمین ذخیره کند که علاوه بر حفظ خاک برای کشاورزان هم قابل استفاده است.
شهرستان بروجرد دارای بیش از ۹۶ هزار هکتار اراضی ملی و منابع طبیعی است.