تهران- ایرنا- برخی افراد به دلیل مختلف در دو یا چند کارگاه شاغل بوده و به طور جداگانه حق بیمه پرداخت می‌کنند تا در زمان بازنشستگی مستمری بیشتری دریافت کنند.

گروه جامعه ایرنا - شاید بسیاری از بیمه‌شدگان که اکنون و در دوران خدمت به سر می برند و در دو محل بیمه پرداز هستند، از نحوه دقیق محاسبه مستمری بازنشستگی اطلاع نداشته باشند.

ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی تمامی ضوابط و شرایط را در این رابطه برای بیمه پردازان تشریح کرده است تا آنها با اطلاع و آگاهی در این زمینه برآوردی از میزان مستمری خود در سال های آینده داشته باشند.

اکنون این سوالات مطرح است که آیا کارکردن با پرداخت حق بیمه در چندکارگاه می تواند تاثیری در سنوات بازنشستگی داشته باشد؟ ملاک محاسبه سنوات برای بازنشستگی دراین گونه مواقع چگونه است؟ قانون و آیین نامه های اجرایی چه می گویند؟ نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی با بیمه پردازی در چند کارگاه چگونه است؟ سابقه سنوات خدمت این افراد چگونه محاسبه خواهد شد؟

در این مطلب رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تامین اجتماعی به سوالات، پاسخ داده است که در ادامه می خوانید:

نحوه محاسبه مستمری بازنشستگی

رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تامین اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این سوال که ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی چیست و نحوه محاسبه مستمری به چه صورت است؟ گفت : ماده ۷۷ در واقع عبارت است از یک سی‌ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضربدر سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از ۳۵.۳۰ سی و پنجم، سی‌ام متوسط مزد یا حقوق تجاوز نکند.

اسماعیل کشکولی ادامه داد: در واقع متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت شده و ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر ۲۴، یعنی ماده ۷۷ و تبصره آن اشاره دارد به مجموع دستمزدهای مشمول کسر حق بیمه فرد در دو سال آخر که میانگین آن مبنای محاسبه میزان مستمری فرد است و حال فرد در صورت احراز شرایط، سابقه وی در میانگین یا متوسط مذکور ضرب شده و بر عدد سی تقسیم می‌شود تا میزان مستمری وی به دست آید.

نحوه محاسبه مستمری افرادی که در دو یا چند کارگاه کار کنند

رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تامین اجتماعی در پاسخ به این سوال که اگر افراد در دو یا چند کارگاه کار کنند نحوه محاسبه مستمری آنها به چه صورت است؟ تصریح کرد: فرد در هر کارگاه دارای یک مستمری مستقل است و مستمری‌هایی که مستقل بوده با همدیگر جمع می‌شوند و به عنوان مستمری نهایی قابل پرداخت است.

وی درتوضیح بیشتر افزود: به این معنا که مجموع دستمزدهای هر فرد در هر کارگاه مستقلاً با هم جمع شده و وفق ماده ۷۷ قانون و بر۲۴ تقسیم می‌ شود و میانگین دستمزد در هر کارگاه به دست می‌آید و میانگین های به دست آمده در هر کارگاه در سابقه همان کارگاه ضرب شده بر عدد ۳۰ تقسیم می‌ شود بنابراین برای هرکارگاه یک ماده ۷۷ این چنینی مورد محاسبه قرار می‌گیرد و سپس مستمری های بدست آمده از هر کارگاه با هم دیگر جمع می‌ شود و مستمری نهایی قابل پرداخت فرد را تشکیل می‌دهد.

کشکولی درباره ماده ۳۴ قانون تامین اجتماعی هم توضیح داد: در صورتی که بیمه شده برای دو یا چند کارفرما کار کند هر یک از کارفرمایان مکلفند به نسبت مزد یا حقوقی که می‌ پردازند حق بیمه سهم ‌بیمه شده را از مزد یا حقوق او کسر و به انضمام سهم خود به سازمان پرداخت کنند.

وی اظهار داشت: چنانچه بیمه شدگان در یک یا چند کارگاه اشتغال داشته باشند هر کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود است و کارفرما باید نسبت به پرداخت حق بیمه سهم خود اقدام کند.

تغییر در نحوه محاسبه مستمری در چند کارگاه به منظور رعایت عدالت

رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تامین اجتماعی در پاسخ به اینکه آیا نحوه محاسبه مستمری نسبت به سابق تغییری داشته است؟ گفت: از آنجا که برخی افراد در ۱۵ و ۲۰ سال و حتی ۳۰ سال همزمان دارای پرداخت حق بیمه از دو محل کارگاهی بودند در محاسبه با روش قدیمی صرفاً مجموع دستمزدهای دو سال آخر افراد در دو کارگاه تجمیع و مبنای محاسبه می شد و هیچ‌گونه تفاوتی میان فردی که ۳۰ سال در دو محل اشتغال داشت و حق بیمه پرداخت کرده بود با فردی که فقط در دو سال آخر دارای بیمه پردازی از دو محل کارگاهی بود، وجود نداشت و به منظور جلوگیری از تضییع حقوق بیمه شدگان و سازمان تامین اجتماعی و رعایت عدالت و در جهت رعایت بند «ط» ماده ۹ قانون ساختار جامع رفاه، اینگونه موضوعات در دستور کار قرار گرفت.

کشکولی ادامه داد: بنابراین به منظور رعایت عدالت مقرر شد هر کارگاه مستقلاً وفق ماده ۷۷ قانون دارای مستمری مستقل باشد که این موضوع توسط دیوان عدالت اداری در دادنامه‌های شماره ۱۴۰ تا ۱۶۲ در سال ۹۴ مورد تایید قرار گرفت.

وی با ذکر چند مثال در این رابطه گفت: به عنوان مثال فرض کنید فردی در یک کارگاه با ۳۰ سال سابقه کار میانگین دستمزد دو سال آخر وی معادل ۲۰ میلیون تومان و در کارگاه دوم با ۱۵ سال سابقه کار میانگین دستمزد معادل ۲۰ میلیون تومان است که نحوه محاسبه مستمری این فرد اینگونه است که در کارگاه اول به ازای ۳۰ سال سابقه کار همان ۲۰ میلیون تومان تعلق می گیرد اما در کارگاه دوم به ازای ۱۵ سال سابقه کار صرفا ۱۰ میلیون تومان یعنی نصف دستمزد تعلق می گیرد که در مجموع برای این فرد در دو کارگاه در مجموع ۳۰ میلیون تومان مستمری نهایی محاسبه خواهد شد.

رئیس اداره بازنشستگی پیش از موعد سازمان تامین اجتماعی بیان داشت: همچنین برای فرد دیگری در کارگاه اول با ۳۰ سال سابقه کار و ۲۰ میلیون تومان و در کارگاه دوم با ۲ سال سابقه پرداخت حق بیمه، میزان مستمری وی یک میلیون و ۳۳۳ هزار تومان می شود که در مجموع مستمری نهایی این فرد ۲۱ میلیون و ۳۳۳ هزار تومان محاسبه خواهد شد و این روش محاسبه مورد تایید مراجع قضایی و دیوان عدالت اداری است.

در زمان حاضر سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمه گر در کشور بیش از ۴۷ میلیون نفر و حدود ۷۴ درصد از جمعیت کشور را تحت پوشش دارد و دارای بیشترین تعداد بازنشستگان و مستمری بگیران است و بر اساس آمار این سازمان تا تیرماه امسال، ۴ میلیون و ۲۶۳ هزار و ۱۹۸ بازنشسته تحت پوشش این سازمان قرار گرفته اند.