به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از این روزنامه پرشمارگان انگلیسی، آژانس اطلاعاتی آمریکایی در سه سال گذشته از جنگ اوکراین تلاش کرده اند با ترغیب روسهای ناراضی از درگیری جاری، آنها را به عنوان جاسوس دوگانه به استخدام سازمان سیا درآورند.
این روزنامه می نویسد: در سه سال گذشته، سازمان سیا یک برنامه تبلیغاتی غیرعادی و جسورانه را به اجرا درآورد و تلاش کرد بر اساس آن روسهایی را که در داخل دولت کشورشان مشغول به کار هستند و یا کارمندان سرویس های امنیتی مسکو را به ماموران دوگانه تبدیل کند.
در راستای همین تلاش، سیا با تهیه برخی ویدئوها، همکاری با آژانس مخفی آمریکا را گزینهای میهن پرستانه برای مقامات ناراضی از دولت ولادیمیر پوتین و جنگ در اوکراین معرفی می کند.
گاردین در عین حال یادآور می شود: اما روسهایی که جذب چنین برنامه ای شوند، پس از ماه ژانویه (پس از برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ) با واقعیت ژئوپلیتیکی بسیار متفاوتی روبرو می شوند.
به اعتقاد نویسنده این مطلب، با بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید، چنانچه رئیسجمهوری منتخب ایالاتمتحده همان سیاست دولت پیشین خود را دنبال کند، به دنبال اتحاد با روسیه خواهد بود.
گاردین سپس به انتخاب تولسی گابارد به عنوان مدیر امنیت ملی اشاره کرده و میافزاید: اظهارات این چهره در مورد سیاست خارجی در سالهای اخیر، از جمله اشاره وی به «نگرانی های امنیتی مشروع روسیه» به عنوان آغازگر حمله به اوکراین، نگرانی هایی را مطرح کرده است.
نگارنده، تغییر چشمگیر در سیاست بالقوه در قبال روسیه و اوکراین، همراه با نادیده گرفتن نگرانیهای ترامپ در مورد امنیت اطلاعات طبقه بندی شده را از جمله دغدغههای بالقوه برای هرگونه شهروند روسی می داند که پیش از این به دنبال همکاری با آژانسهای اطلاعاتی آمریکا بوده است.
کالدر والتون مورخ و استاد دانشگاه هاروارد در گفتوگو با گاردین استدلال می کند: اگرچه ما نمی دانیم که چنین استخدامی اساسا صورت گرفته است یا خیر، اما این راهبرد در میان آژانس های امنیتی به طور قطع وجود داشته است.
اما اینکه چه تعداد روس در سالهای اخیر ممکن است به این برنامه پیوسته باشند، اطلاعات بسیار محرمانهای است و همه نوع تدابیری برای حفاظت از هویت هر کدام از افراد در سیا وجود دارد. با این حال چنانچه ترامپ به عنوان رئیس جمهوری اطلاعاتی در این خصوص بخواهد در اختیارش قرار می گیرد و این حق اوست.
سال گذشته ویلیام برنز مدیر سیا در اظهاراتی با تائید تلویحی این استخدام ها گفت که نهاد متبوعش فرصتی طلایی داشته تا روس های سرخورده از جنگ اوکراین را بکار گیرد.
ریچارد مور رئیس سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا موسوم به ام آی-۶ در سال ۲۰۲۲ در اظهاراتی بی سابقه گفت: «درهای ما همیشه باز است». وی در این سخنان حمله روسیه به اوکراین را به حمله اتحاد جماهیر شوروی به پراگ در سال ۱۹۶۸ تشبیه کرد و افزود: «آن لحظه ای بود که تعدادی از روس ها تصمیم گرفتند. زمان آن است به سیستم خود حمله کنند».
منابع آگاه اروپایی نیز در گفت و گو با این روزنامه اذعان کردند که تغییرات سیاسی پیش رو در آمریکا می تواند سبب بروز نگرانی هایی در مورد تداوم راهبرد سازمان های اطلاعاتی شود.
استاد دانشگاه هاروارد نیز در بخش دیگری از گفتوگوی خود تاکید کرد: «من فکر میکنم دولت ترامپ احتمالا اسرار مربوط به این نیروها را به خطر اندازد».
وی سپس انتصاب احتمالی گابارد را «بسیار نگران کننده» توصیف کرد و افزود چنین مقامی بر ۱۸ آژانس اطلاعاتی از جمله اف بی آی و سیا نظارت دارد، به همین دلیل وضعیت چندان خوشبینانه نیست.
والتون در ادامه به نگرانیهای متحدان واشنگتن در دولت نخست ترامپ اشاره کرد و یادآور شد: در آن زمان هم دولتهای بریتانیا، کانادا، استرالیا و نیوزلند که همراه با آمریکا به عنوان اتحادیه «فایو آیز» (اتحادیهای اطلاعاتی آنگلوسفر شامل پنج کشور نیوزیلند، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، بریتانیا و کانادا) شناخته می شوند، به دلیل بیم از اشتراک اطلاعات محرمانه ترامپ با روسیه، از ارائه آن به دولت وی خودداری می کردند.
والتون چنین رویکردی را از سوی متحدان نسبت به دولت نخست ترامپ تائید و نتیجه گیری کرد: اگر چنین شیوه ای از سوی متحدان به کار گرفته شود، کاملا عادلانه است.