به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری ایرنا در کابل؛ مسئولان دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما با انتشار گزارشی از وضعیت خبرنگاران و رسانهها در سه سال گذشته حفاظت از آزادی رسانهها را از سوی مقامات حکومت سرپرست افغانستان خواستار شدند.
در این گزارش که سهشنبهشب (۶ آذر) منتشر شد، آمده که از ۱۵ اوت سال ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی (مهر ۱۴۰۳)، ۳۳۶ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای افغانستان مستند شده که ۲۵۶ مورد بازداشت و توقیف خودسرانه، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد تهدید یا ارعاب را شامل بوده است.
رزا اوتنبایوا، نماینده ویژه دبیر سازمان ملل و رئیس یوناما، در این گزارش گفت: برای هر کشوری، داشتن رسانه آزاد نه تنها یک انتخاب، بلکه یک ضرورت است. خبرنگاران و کارمندان رسانهای در افغانستان در شرایط دشواری فعالیت میکنند. آنها اغلب با قواعد نامشخصی درباره آنچه میتوانند و نمیتوانند گزارش دهند روبهرو هستند و خطر ارعاب و بازداشت خودسرانه را به دلیل انتقاد پنداشته شدن گزارشهایشان به جان می خرند.
وی افزود: ما از مقامات حاکم بر افغانستان میخواهیم تا مصونیت و امنیت تمامی خبرنگاران و کارمندان رسانهای را در هنگام انجام وظایفشان تضمین کرده و اهمیت حضور زنان در بخش رسانهها را به طور کامل به رسمیت بشناسند.
ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، یافتههای این گزارش را بسیار نگرانکننده خواند و از مقامات حکومت سرپرست طالبان خواسته تا اقدامات خود را با تعهدات افغانستان تحت قوانین بینالمللی، از جمله میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هماهنگ کنند.
مقامات حکومت سرپرست افغانستان هنوز درباره این گزارش واکنش نشان نداده است.