به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم، احمد اصل رکن آبادی عصر چهارشنبه اظهار کرد: این کشتی به منظور همکاری پژوهشگاه ملی خلیج فارس و سازمان زمین شناسی در راستای عملیات ژئوفیزیک و هیدروشیمی آب و رسوب در جنوب جزیره قشم در بندر بهمن پهلو گرفت.
وی ادامه داد: تسلط بر دریا و اقیانوس یکی از شروط مهم حفظ امنیت کشور و توسعه اقتصاد دریامحور است که فعالیت های شناور کاوشگر دریایی خلیج فارس نیز با همین هدف انجام می شود.
کاوشگر دریای خلیج فارس یک شناور پیشرفته تحقیقاتی با ۵۰ متر طول، ۱۰ متر عرض و ۱۲ متر ارتفاع قادر است با آب و سوخت کامل به مدت ۴۵ روز با ظرفیت ۲۷ نفر در آبهای خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند اقدام به تحقیقات میدانی کند.
کاوشگر دریایی خلیج فارس، شناور تحقیقاتی است که دارای ۵۰ متر طول، ۱۰ متر عرض، ۴.۵ و ۱۲ متر ارتفاع است و با توجه به حجم مخزن سوخت و امکانات نصب شده، این کاوشگر امکان ماندن در دریا به مدت ۴۵ روز را دارد و می تواند سه هزار مایل دریایی سفر کند.
این کاوشگر دریایی ظرفیت اقامت شبانه روزی ۲۷ نفر را دارد که ۱۱ نفر خدمه و ۱۶ محقق هستند.
کاوشگر دریایی خلیج فارس دارای ۲ موتور هزار کیلووات است و چهار آزمایشگاه دارد که تحقیقات در سه آزمایشگاه شامل آزمایشگاههای خشک و تر صورت می گیرد و آزمایشگاه چهارم تحقیقات انجام شده را آنالیز می کند.
عملیات ساخت این شناور در موافقت نامه ای بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از اردیبهشت سال ۱۳۹۰ توسط مجتمع شهید درویشی وابسته به سازمان صنایع دریایی کشور آغاز و پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی به عنوان مجری طرح تعیین شد.
فرآیند ساخت این کشتی چهار سال طول کشید و با ۴۰ درصد صرفهجویی ارزی با هزینهای بیش از ۲۷ میلیارد تومان ساخته شد، در اختیار داشتن شناور تحقیقاتی برای هر کشور به منظور انجام مطالعات و آزمایشهای میدانی در سطح و زیر دریا، زمینهساز پیشرفت در حوزه تحقیقاتی و بهرهمندی از مزایای آن در صنعت و حفظ محیطزیست است، حضور فعال ایران در کاوشهای دریایی مانند پایش و اکتشاف در اقیانوسها زمینهساز نقشآفرینی بیشتر کشور در فعالیتهای منطقهای و فرامنطقهای خواهد بود.
شناور کاوشگر خلیج فارس به صورت رسمی در مراسمی در بندر عباس روز سه شنبه ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۵ در خلیج فارس به آب اندازی و به پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی تحویل داده شد.
بندر بهمن قشم، با ظرفیت ۵۵۰ تن دارای پنج پست اسکله، یک پست پانتون مسافری و یک پست رو - رو است.
این اسکله دارای ۱۵ هزار مترمربع محوطه کانتینری و بیش از ۱۲ هزار مترمربع انبار مسقف است و سالانه ۹۷۰ فروند شناور در این بندر رفت و آمد دارد.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع استان هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.