به گزارش خبرنگار ایرنا، باغ موزه دفاع مقدس فارس همزمان با سفر رهبر معظم انقلاب در ۱۳۸۷ در خیابان غدیر شیراز اجرایی شد و تا اوایل دهه ۹۰ هسته اولیه آن ساخته شد اما تکمیل و تجهیز آن با کندی روبرو بود تا اینکه سال ۹۶ کمی سرعت گرفت، بخشهای محتوایی مختلف آن راهاندازی شد و در معرض بازدید مردم قرار گرفت تا جایی که بر اساس آمار مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، در سال ۱۴۰۲حدود ۵۰ هزار نفر از آن بازدید کردند.
به گفته سردار سعید کوشکی مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس فارس در ساخت همه این بخشها تلاش شده تا ۲ عنصر نو و تازگی مد نظر قرار گیرد تا در مواجهه دانشجویان و دانشآموزان، آنها را به فضایی متفاوت و جذاب هدایت کند.
نماد اصلی این باغ موزه که در میانه آن چشم و نظر هر بیننده را به خود جذب میکند، ساختمان زرهپوش موزه است که از ۴۲ هزار پلاک جانبازان، آزادگان و شهدای فارس ساخته شده و مشخصات این ایثارگران فارسی بر روی هر قطعه پلاک درج است.
این پلاکها در قامت ۱۸ سرو به یکدیگر بافته شده و پایین آن نیز دور تا دور منقش به گل و مرغ است که به دست هنرمندان صنایع دستی شیراز به مثابه نمادی از وطن نگارگری شده است.
.
حالا شناسنامه نمایی این پلاکهای به هم بافته نیز در دست ساخت است تا هر بازدید کننده با سرچ نام شهید یا ایثارگر مد نظر خود، محل نصب پلاک او در این سازه و همچنین اطلاعات مربوط به او را دریافت کند.
موزه از بخشهای مختلف گالری و تجهیزات و بخش واقعیت مجازی دفاع مقدس تشکیل شده و در محوطه آن نیز سردیس شهدای شاخص استان و یادمانهایی جانمایی شده که از همان هنگام ورود، فکر و ذهن بازدیدکننده را تا جبهههای جنگ تحمیلی و ایثارگریهای رزمندگان فارسی میکشاند.
موزه دفاع مقدس نیازمند توسعه
با این همه به گفته مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس فارس، این موزه آخرین باغ موزه دفاع مقدس است که با چنین محدودیتهای فضایی ساخته شده و فازهای آتی آن نیازمند توسعه محیطی است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس درباره توسعه این باغ موزه دفاع مقدس گفت: از سال ۸۷ تاکنون بحث و تصمیمات متفاوتی درباره جابه جایی یا توسعه آن مطرح شده، اما در نهایت آخرین تصمیم این است که زمان، صرف توسعه محتوایی و فضایی همین مکان شود.
محمودرضا رضایی کوچی ادامه داد: این فضا محدود است و متولیان نیز برنامه های بسیاری برای توسعه بخشهای موزه دارند؛ از سویی اعداد و ارقامی هم که اختصاص یافته نیز در مقایسه با حجم کاری که پیش بینی شده، تا کنون قطره چکانی ومحدود بوده است.
او افزود: به همین دلیل در ۲سال گذشته این بحث مطرح شد که لازم است گام جبرانی برداشته شود تا همه کارهای نشده را در یک زمانبندی کوتاه به سرانجام برسد.
راهکار چیست؟
به گفته مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس فارس در سال های گذشته سه قطعه زمین از سوی شهرداری و شورای شهر شیراز به موزه دفاع مقدس استان اختصاص یافت که حدود یک هکتار به فضای فیزیکی آن افزود.
اما علاوه بر آن دولت نیز برای توسعه و حل چالشهای پیرامونی باغ موزه موزه دفاع مقدس تدابیری دولتی نیز اندیشیده شد که معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس درباره آن اینگونه توضیح داد: ۲ سال پیش با هماهنگی وزیر راه و شهرسازی وقت، یک قطعه زمین به وسعت یک دهم هکتار به این موزه اختصاص یافت، این زمین دارای کاربری تجاری با ارزش افزوده بالایی است که میتواند تامین کننده نیازهای موجود این موزه برای توسعه محیط پیرامونی باشد.
رضایی کوچی ادامه داد: در رینگ پیرامونی این موزه انبارها و واحدهای تجاری و مغازههای متعددی قرار دارد و و زمینی ۲ هکتاری با کاربری مسکونی و مالک خصوصی نیز در جنوب آن قرار دارد که باید تملک شود.
به گفته او با تهاتر زمین اختصاص یافته و استفاده از منابع برای تملک این زمین ذکر شده، امکان اجرای طرح های فاز دوم موزه فراهم است و اکنون کارگزاری نیز برای انجام فرآیند قانونی لازم گرفته شده است.
معاون استاندار فارس گفت: با رها سازی مغازه ها و انبارها، ظرفیت موزه دفاع مقدس برای اجرای سایر فازها، به ۴.۵ هکتار میرسد.
اعتبارات موجود و مورد نیاز موزه دفاع مقدس برای توسعه محتوایی چقدر است؟
اما علاوه بر توسعه فضایی، ساماندهی به بخش های مختلف موزه و تکمیل و تقویت محتوای موزه از جمله تکمیل و ساماندهی ۲ گالری شهدا و تجهیزات دفاع مقدس نیز نیازمند اعتباراتی است که بخشی از آن اختصاص یافته اما کافی نیست.
در سال جاری توافقی مابین استاندار فارس به عنوان رئیس شورای حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس و سازمان برنامه و بودجه برای تامین این نیازمندیها شد اما به گفته مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، تامین اعتبار لازم از عهده این سازمان بر نمیآید و به این منظور پیشنهادی ارائه کرد که نیازمند بررسی و تصویب استاندار است.
سعید کوشکی گفت: بنا شده ۱۵۶ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۳برای ساماندهی یادمانهای شهدای گمنام و موزه دفاع مقدس اختصاص داده شود که منابع یادمانها تامین شده است و اکنون مساله اصلی، موزه است تا گالری های موزه تکمیل و راه اندازی شود.
گنجینه دفاع مقدس امروز میتواند ابزاری تمام ناشدنی و ارزشمند برای تقویت هویت ملی و تاریخی و غیرت در نسل نو باشد، بنابراین توسعه و تجهیز شایسته فضا و پیرامون آن مهم و غیر قابل اغماض به نظر میرسد؛ از سویی با توجه به تدابیر دولتی برای اختصاص منابع و زمین برای تهاتری، در این پروژه زیانی به کاسبان پیرامون این باغ موزه نخواهد رسید.
به گفته او ۲۰۰ میلیارد ریال از محل تعهد وزارت نفت محقق شده و از ۸۰۰ میلیارد باقی مانده نیز ۲۰۰ میلیارد در لایحه بودجه شهرداری آورده شده و اکنون کسری اعتباری موزه دفاع مقدس ۶۰۰ میلیارد ریال است.
او بیان کرد: اعتبارات این موزه از محل سفر استانی رئیس جمهور شهید در سازمان برنامه و بودجه بوده است که باید محقق شود و مانده آن ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیارد ریال است.
عبدالحمید سنگی معاون بودجه سازمان برنامه و بودجه فارس در این ارتباط گفت: در سه سال گذشته وضعیت بهسازی یادمانهای شهدای گمنام در سراسر استان وضعیت خوبی نداشت و طی چهار سال گذشته با تزریق ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار طی سه سال، به شکل قابل توجهی ساماندهی شد و امروز وضعیت خوبی دارد، اما اعتبارات مورد نیاز نیاز موزه باید از محل مصوبات سفر رئیس جمهور، اعتبارات شهردای و مسئولیت اجتماعی نفت تامین میشد.
او ادامه داد: پیشنهاد مطرح شده از سوی مدیرکل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس فارس این است که از سایر منابع پیش بینی شده مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت برای دستگاههای اجرایی به این بخش منتقل شود که این موضوع باید پس از بررسیهای قانونی، در شورای برنامه ریزی استان مطرح شود و به تصویب برسد.
موزه دفاع مقدس نمادی از حفظ ارزشهای فرهنگی هشت سال ایثارگری رزمندگان فارس برای دفاع از وطن و ارزشها است؛ ایثارگرانی که به گواه آمار سن حدود ۷۰ درصد از شهدایش کمتر از ۲۵ سال بوده است.