علی خاکسار روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: دستکند ارزانفود به عنوان یکی از مهمترین و با ارزشترین محوطه دستکند در کشور نیازمند تامین اعتبار است تا با برخورداری از زیرساختهای استاندارد در کنار طبیعت بکر و زیبای روستای ارزانفود بخشی از تاریخ را به علاقه مندان معرفی کند.
وی ادامه داد: محوطه سازی، اجرای مسیرهای گردشگری، تکمیل نورپردازی فضای زیرزمینی و سطح محوطه، مطالعات تکمیلی، استقرار عوامل و نیروهای انسانی، تکمیل ساختمان پایگاه، زیرسازی و ساماندهی مسیر گردشگری ۲ کیلومتری روستا تا پایگاه از جمله اقداماتی است که در صورت تزریق اعتبار مورد نیاز، در دستور کار قرار دارد.
معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان در خصوص زمان بازگشایی شهر زیرزمینی ارزانفود بر روی گردشگران گفت: دستکند ارزانفود همچنان چشم انتظار تخصیص اعتبار است و به علت محدودیت فصلی ملاحظاتی برای انجام کارها در این محوطه وجود دارد.
خاکسار تصریح کرد: این جاذبه منحصر به فرد میتواند به یکی از قطبهای گردشگری استان تبدیل شود و سالانه پذیرای علاقه مندان به تاریخ و هنر باشد.
وی ادامه داد: می توان گفت که همدان خاستگاه دستکندهای ایران است زیرا در سالیان اخیر نمونههای بینظیری از اینگونه فضاهای معماری در استان کشف شده که مهمترین آنها دستکند سامن، دستکند ارزانفود و دستکند صالحآباد است.
معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان گفت: این گنجهای زیرزمینی که جاذبههای فراوان در دل خود دارند میتوانند به قطبهای گردشگری همدان تبدیل شوند اما متاسفانه سالهاست که در گیر و دار تامین اعتبار مانده و تنها سهم آنها از گردشگری، وعده بازگشایی است.
خاکسار اظهار کرد: از زمان کشف دستکند ارزانفود تاکنون چهار فصل کار پژوهشی و مرمت اضطراری در این مجموعه انجام شده و آثاری از دوره تاریخی و دورههای ساسانی و اشکانی پیدا شده است.
وی با اشاره به اینکه وسعت این مجموعه پنج هکتار تخمین زده میشود و بخش زیادی همچنان زیر خاک است گفت: این مجموعه یک بستر سنگی طبیعی بوده که به صورت دستکند و زیرزمینی ایجاد شده که شامل مجموعه آثار گستردهای است که در عمقهای متغیر کنده شدهاند و علاوه بر آن روی محوطه ارزانفود نیز یک معماری سنگی شناسایی شده است.
معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان اظهار کرد: آثار معماری دستکند فوقالعاده مهم است و تاکنون ۸۰ فضا و اتاق در آن کشف شده که مربوط به قرون میانی دوره اسلامی یعنی آلبویه، سلجوقی، صفوی و ایلخانی است.
خاکسار ادامه داد: همچنین در کاوشهای شهر زیرزمینی ارزانفود آثاری از دوره تاریخی و دورههای ساسانی و اشکانی نیز پیدا شد که مهر تاییدی بر اهمیت محوطه است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان یادآور شد: دستکند شهر سامن ملایر که در ابتدای سال به بهرهبرداری رسیده مورد استقبال بی نظیر بازدیدکنندگان قرار گرفته و در هشت ماه امسال ۱۹ هزار و ۲۷۸ بازدید کننده داشته است.
به گزارش ایرنا، ارزانفود یکی از مجموعه آثار دستکند زیرزمینی در ایران است که در سال ۱۳۸۹ بهطور اتفاقی کشف و همان زمان برنامه پاکسازی و شناسایی در آن انجام شد و شامل تعداد زیادی اتاق و فضای دستکند در عمق سه تا پنج متری زمین است و در دامنهی ارتفاعات الوند و حدود ۳۰ کیلومتری شهر همدان قرار دارد.
در بررسی و کاوش های انجام شده این مجموعه در دوره تاریخی اشکانی شکل گرفته و در دوره های بعد بویژه دوره های مختلف اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است.
کشف ۸۰ اتاق حاصل کاوش های هیات باستان شناسی مستقر در روستای دستکند ارزانفود است ودر فصل سوم کاوش های باستان شناسی ارزانفود اطلاعات متعددی از استقرار دوره های تاریخی در این مجموعه به دست آمده است.