به گزارش ایرنا، محمدرضا وحیدی روز شنبه در هشتمین نشست شورای برنامهریزی و توسعه استان که با حضور استاندار کرمان برگزار شد، افزود: برای میزان درآمد سال آینده استان از محل درآمدهای عمومی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ باید رایزنی شود و در سال جاری ۶۱ همت (هزار میلیارد تومان) درآمد عمومی برای کرمان مصوب شده که در ستاد درآمد استان پیگیریهای لازم برای تحقق آن را انجام میدهیم.
وی اظهار داشت: میزان درآمدهای عمومی استان کرمان نسبت به مصوب سال گذشته بالاتر از متوسط کشور رشد داشته لذا باید تلاش کنیم درآمد سال ۱۴۰۴ نسبت به سال جاری رشدی نداشته باشد.
دبیر شورای برنامه ریزی و توسعه استان کرمان گفت: ۶۱ همت درآمد عمومی مصوب کشور از استان کرمان شامل ۵۹ همت درآمد مالیاتی و ۱.۵ همت غیر مالیاتی است که طی هفت ماه امسال ۵۸ درصد مالیاتی و ۴۴ درصد غیر مالیاتی محقق شده است.
وی ادامه داد: ۵۷ درصد درآمد مصوب دولت از استان کرمان محقق شده و مقداری کسری تحقق درآمد داریم، در صورتی که به مازاد برسیم، از این محل اعتباری را دریافت میکنیم.
ابلاغ ۸۹ هزار و ۷۷۰ میلیارد اعتبار به استان
وحیدی با اشاره به آخرین اقدامات استان در راستای تحقق شعار سال و آخرین وضعیت اعتباری استان کرمان گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۸۹ هزار و ۷۷۰ میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی سرمایه ای به استان ابلاغ شده که همگی در دستگاهها و شوراهای مربوطه مطرح، مصوب، ابلاغ و مبادله موافقت نامه در ۹ سرفصل انجام شده است.
وی با اشاره به آخرین میزان تخصیص به دستگاههای اجرایی افزود: ۲۵.۱ درصد اعتبارات استانی، ۱۸.۴ درصد از محل سه درصد نفت و گاز، ۳.۵ درصد متوازن ملی، ۱۰.۴ درصد از محل ۲۷ صدم ارزش افزوده به استان ابلاغ شده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان بیان کرد: دستگاههای اجرایی اقدامات اجرایی لازم برای تکمیل پروژه های عمرانی را انجام دهند و اعتبارات به خصوص در پروژه های نیمه تمام با پیشرفت فیزیکی بالا اختصاص یابد تا این طرح ها سریعتر به بهره برداری برسند.
وی تصریح کرد: در سال جاری ۲۳ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال اعتبارات هزینه ای به استان کرمان ابلاغ شده که بیش از ۱۶ هزار میلیارد ریال بابت پرداخت حقوق بوده و مبادله موافقت نامه این اعتبارات انجام شده است، پرداخت حقوق ۶۷ درصد و سایر ۳۳ درصد و متوسط ۶۵ درصد اعتبارات جاری را ابلاغ کردیم.
وحیدی گفت: سال گذشته ۲۹ دستگاه اجرایی در استان کرمان تعداد ۱۸۲ نفر بازنشسته داشتند که از این تعداد ۸۲ نفر مرتبط با جهاد کشاورزی و مابقی سایر دستگاهها بودند و باید ۶۴۰ میلیارد ریال پاداش پایان خدمت به آنان پرداخت میشد که این اعتبار در مجموعه جهاد کشاورزی کامل پرداخت شده و مابقی دستگاهها طی روزهای آینده ابلاغ خواهد شد؛ ضمن آنکه مانده مرخصی تمامی بازنشستگان را پرداخت کردیم.
جمعیت جوان کرمان با رشد جمعیتی بالاتر از میانگین کشوری
وی در ادامه با اشاره به شعار سال جهش تولید همراه با مشارکت مردم گفت: استان کرمان با ۱۱.۲ درصد مساحت کشور، پهناورترین استان است و ۱۲ درصد آبادیهای کشور در این استان وجود دارد، کرمان با چهار درصد جمعیت کشور تراکم ۱۸.۹ نفر در هر کیلومتر دارد، متوسط کشور ۵۳.۳ درصد و تراکم جمعیتی ما بسیار پایین تر از این میزان است که باید فعالیت بیشتری برای خدمات رسانی در استان صورت گیرد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان یادآور شد: نرخ رشد جمعیتی استان کرمان ۱.۵ درصد و میانگین کشور ۱.۲ درصد است و ۶۳ درصد جمعیت استان شهرنشین و مابقی روستانشین هستند، نسبت جوانی جمعیت استان کرمان ۲۷.۳ درصد و کشور ۲۴.۳ درصد و ما جمعیت جوان تری داریم.
وی افزود: ۶۰ درصد هشت شهرستان جنوبی و ۳۰ درصد شمال استان جمعیت روستایی دارند و مابقی شهرنشین هستند، جمعیت استان کرمان سه میلیون و ۴۲۳ هزار نفر است که برآورد جمعیتی مرکز آمار این است این میزان در سال ۱۴۱۵ به سه میلیون و ۸۷۷ هزار نفر می رسد و چهار درصد جمعیت کشور خواهد بود؛ ما به لحاظ جمعیتی در رتبه نهم کشور قرار داریم و ۵۱ درصد جمعیت استان را مردان تشکیل داده اند.
سهم چهار درصدی کرمان از تولید ناخالص داخلی کشور
وحیدی با بیان اینکه سهم استان کرمان از تولید ناخالص داخلی کشور حدود چهار درصد بوده است گفت: سهم تولید استان در سال ۱۴۰۰ حدود ۳.۶ درصد بود که این آمار در سال جاری به چهار درصد افزایش یافته است و امیدواریم با برنامه ریزی، سهم استان از این حوزه ارتقا پیدا کند.
وی ادامه داد: حدود ۴۹ درصد ارزش افزوده استان کرمان را صنعت و معدن، ۱۶ درصد کشاورزی و خدمات ۳۵ درصد را تشکیل دادند و اشتغال صنعت ۲۲ درصد، خدمات ۳۹ درصد و کشاورزی ۳۹ درصد بوده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان با اشاره به وضعیت تحصیلی شاغلان استان ابراز داشت: ۷۵ درصد شاغلان دارای مدرک دیپلم و زیر دیپلم و حدود ۲۰ درصد دارای تحصیلات دانشگاهی فوق دیپلم تا فوق لیسانس هستند.
کاهش نرخ بیکاری و تورم کرمان
وی گفت: نرخ بیکاری استان کرمان ۱۱.۴ درصد در بهار سال ۱۴۰۰ بوده که این آمار در تابستان سال جاری به ۸.۲ درصد رسیده است و متوسط نرخ مشارکت استان طی سه سال احیر به ۴۰ درصد افزایش یافته؛ استان طی آخرین آمار رتبه چهارم فضای کسب و کار و امنیت سرمایه گذاری را دارد و فضای استان مهیای سرمایه گذاری بیشتر است.
وحیدی تصریح کرد: نرخ تورم استان کرمان ۳۵.۸ درصد در سال جاری اعلام شده که این آمار طی سنوات گذشته روند نزولی داشته و در مقایسه با استانها از متوسط کشور بالاتر هستیم که باید برنامه ویژه ای برای مهار تورم تدوین و اجرایی شود.
افزایش سهم استان کرمان از بهره مالکانه معادن
وی افزود: سال ۱۴۰۱ مبلغ ۱۲۴ هزار و ۴۸۰ میلیارد ریال بهره مالکانه معادن داشتیم که ۲.۴ درصد به استان ابلاغ شد و سال ۱۴۰۲ این رقم به ۲.۵ درصد وصولی و ابلاغ رسید، در حالی که براساس قانون معادن باید ۱۵ درصد بهره مالکانه صرف استان و شهرستانها شود.
دبیر شورای برنامه ریزی و توسعه استان کرمان بیان کرد: این رقم در سال جاری با وجود رایزنی ها به ۴.۶ درصد رسیده و باید تلاش شود که ۱۵ درصد به عنوان تبصره ۶ برای استان مصوب و برگشت شود؛ این درصد رو به افزایش است اما سال آینده باید تمام ۱۵ درصد در لایحه بودجه بیاید.
وی با اشاره به تعریف ۶ بسته اجرایی در راستای تحقق شعار سال و رشد اقتصادی گفت: اشتغال، گردشگری، بهبود فضای کسب و کار، تامین منابع مالی، مولدسازی، احصای فرصتهای سرمایه گذاری، توسعه مسئولیت اجتماعی شرکت ها، اقتصاد دیجیتال و فناوری، بهره وری، تولید و مشارکت، نهضت ملی مسکن و توسعه صادرات در این حوزه هدف گذاری شده است.
عملکرد سطح سرشماری کشاورزی در کرمان
وحیدی در ادامه به اجرای سرشماری کشاورزی در استان پرداخت و گفت: در شهرستانهای گنبگی، رابر، جازموریان، فاریاب و ریگان بیش از ۷۰ درصد بهره برداران سال ۹۳ را سرشماری کردیم، برخی شهرستانها بالای ۳۲ درصد پیشرفت داشتند و پنج شهرستان از جمله زرند، شهربابک، کوهبنان، کرمان و رفسنجان کمتر از این میزان پیشرفت داشتند لذا ضمن اضافه کردن نیرو به این شهرستانها، جلساتی را با آنها برگزار میکنیم.
وی تصریح کرد: موظفیم بهره برداران ساکن و غیر ساکن را سرشماری کنیم و بهره برداران در جنوب استان مستقر و زمین ها نزدیک هم است اما در شمال استان برخی بهره برداران کشاورزی به سمت سایر بخش های صنعت و خدمات رفتند و تعداد بهره برداران غیرساکن زیاد است که باید تلاش بیشتری با همکاری فرمانداران انجام شود تا این سرشماری را کامل کنیم.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: همچنین باید تامین خودرو طی سه هفته باقی مانده افزایش یابد و تبلیغات را توسعه دهیم، ۱۲۵ هزار بهره بردار کشاورزی را سرشماری کردیم و ۴۵ درصد از آمار استان سرشماری شده که امیدواریم مابقی نیز با سرعت انجام شود و در این زمینه فرمانداران همکاری داشته باشند.
وی با بیان اینکه ۲۸۰ قلم اطلاعات در سرشماری کشاورزی جمع آوری می شود گفت: اقلام کشاورزی را با مراکز تحقیقاتی در میان گذاشته و دادهها را در اختیار آنان قرار دهیم لذا سرشماری، دغدغه فعالان اقتصادی استان را رفع می کند.
ضرورت تکمیل پلاک کوبی در سرشماری
وحیدی افزود: سرشماری ۱۴۰۵ ثبتی مبنا است لذا موظفیم طرح پلاک کوبی توسط شهرداری ها طی قراردادی با پست انجام شود زیرا برای سرشماری جمعیت سال ۱۴۰۵ ضروری است و باید مقدمات کار را از اکنون فراهم کنیم.
وی گفت: همکاری ۱۰۰ درصد دهیاران و تامین خودرو در سرشماری بسیار حایز اهمیت است و فرمانداران در همکاری با دهیاران، بخشداران و تامین خودرو اهتمام داشته باشند.
مصرف ۶ میلیارد مترمکعب آب در کشاورزی کرمان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان نیز در این نشست گفت: حوزه کشاورزی با ۱۶ درصد تولید ناخالص داخلی، ۴۰ درصد اشتغال استان را در اختیار دارد اما میزان مصرف برق، آب و انرژی این حوزه با مصرف بیش از چهار میلیارد کیلووات ساعت ورودی برق و مصرف آب ۶ میلیارد مترمکعبی ورودی بسیار سنگین و هزینه بر برای کشور دارد.
سید مهدی طبیب زاده افزود: باید حاصل این سرشماری، واقعیتها در ورودی برق از جمله هزینه ۲۸۰ هزار میلیارد ریال ارزش برق مصرفی و ۶ میلیارد مترمکعب آب را پاسخ دهد؛ شاخص های کشاورزی باید محصول محور برای بیشترین تولید باشد.
وی ادامه داد: هر مترمکعب آب در کشاورزی کرمان ۱۵۰ هزار ریال و در گلخانه ۵۵۰ هزار ریال تولید ثروت می کند و سرشماری کشاورزی باید به نحوی باشد که به لحاظ بهره وری نیز کمک کند و در این زمینه باید برای بخش کشاورزی تحلیل دقیق اقتصادی ارایه شود.
علی بابایی فرماندار کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه این شهرستان یک چهارم وسعت استان را در بر میگیرد گفت: پراکندگی جمعیتی و کشاورزی همچنین ساکن نبودن کشاورزان در روستاها سبب طولانی تر شدن زمان سرشماری شده است.
همچنین مصوبات کارگروه زیربنایی شمال و جنوب استان کرمان، میزان تخصیص بودجه و برنامه تحقق شعار سال در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان بررسی شد.