ساری- ایرنا- «اچ آی وی» یک بیماری عفونی است که اغلب مردم آن را با نام ایدز می شناسند، در حالی که ایدز تنها مرحله انتهایی از بیماری اچ آی وی است که اگر فرد به موقع و صحیح تحت مراقبت و درمان قرار گیرد، ممکن است تا آخر عمر درگیر اتفاق خاصی نشود.

به گزارش ایرنا، وظیفه سیستم ایمنی در بدن انسان، محافظت در برابر هر عامل بیگانه ای است که وارد بدن می شود، گلبول های سفید یکی از اجزاء اصلی سیستم ایمنی بدن محسوب می شوند، همچنین بیماری های عفونی از جمله بیماری هایی هستند که به علت ورود یک عامل بیماری زا به بدن ایجاد می شوند به طوری‌که این عامل بیماری زا موجب آزردگی قسمتی از بدن می شود و سیستم ایمنی نیز علیه این دشمن شروع به فعالیت می کند و این جنگی که بین عامل بیماری زا و سربازهای دفاعی بدن اتفاق می افتد، علایمی را ایجاد می کند که به کمک آن علایم می توانیم بیماری را تشخیص دهیم.

عوامل متعددی می تواند موجب ایجاد بیماری های عفونی شود، چراکه اغلب عوامل بیماری زا آنقدر کوچک هستند که فقط با میکروسکوپ دیده می شوند و به آنها میکروب می گویند، میکروب ها انواع مختلفی دارند، بعضی ضعیف هستند و به راحتی از بین می روند و بعضی دارای ساختمان پیچیده و بسیار قوی بوده و به راحتی از بین نمی روند. نوعی از میکروب ها نیز وجود دارند که از ساختمان کاملی برخوردار نیستند و هرگز نمی توانند تنهایی به حیات خود ادامه دهند و برای ادامه زندگی لازم است حتما درون یک سلول زنده باشند که به این نوع میکروب ها "ویروس" می گویند، اما عامل ایجاد بیماری ایدز نیز یک نوع ویروس به نام HIV است.

زمانی که میکروبی در بیماری های عفونی وارد بدن می شود، سیستم ایمنی برای دفاع از بدن به مبارزه با میکروب اقدام می کند و این آزردگی و یا واکنش سیستم ایمنی باعث می شود علایمی ایجاد شود، برای مثال میکروب سرماخوردگی باعث آزردگی های مخاط دستگاه تنفسی و ریه ها می شود، از این رو سرماخوردگی خود را به شکل سوزش گلو و آبریزش بینی و سرفه نشان می دهد و یا در بیماری اسهالی، میکروب به جداره روده صدمه می زند و باعث دل درد و اسهال در بیمار می شود.

اما در اچ‌ آی‌ وی داستان به شکل دیگری است، چرا که برخلاف اغلب عوامل بیماری زا، ویروس اچ‌آی‌وی هیچ آسیبی به بدن نمی زند و فقط وارد گلبول سفید شده و از امکانات آن برای تغذیه و رشد خود استفاده می کند و هیچ قسمتی از بدن، حتی گلبول سفید را تخریب نمی کند و از این رو علامتی ندارد.

از طرف دیگر، چون جایی در بدن خراب نمی شود، سیستم ایمنی هم واکنشی نشان نمی دهد و به این ترتیب عفونت اچ آی وی بدون علامت است، به عبارت دیگر این ویروس وارد سلولی می شود که خود وظیفه از بین بردنش به عنوان یک موجود بیگانه را برعهده دارد، درست همانند دشمنی که به جای آنکه به یک کشور حمله کند، به شکل نامحسوس وارد پادگان آن کشور شده و از غذا و امکانات سربازهای آن پادگان استفاده می کند.

بدیهی است ویروس اچ آی وی نیز نه جایی را خراب می کند و نه سیستم ایمنی بر علیه آن عکس العملی نشان می دهد، از این رو بیماری هیچ علامتی ندارد و اگر چه بعد از مدتی ماده‌ای در خون ترشح می شود که آن نیز هیچ علامتی ایجاد نمی کند و فقط در تشخیص آزمایشگاهی کمک کننده است.

هر سال اول دسامبر به نام روز جهانی ایدز نامگذاری شده است. در این روز جوامع با یکدیگر هم‌پیمان می شوند تا در امر کنترل بیماری مشارکت داشته باشند. به‌منظور اطلاع‌رسانی مناسب و ترغیب به انجام تست در این خصوص، تشدید فعالیت‌های بیماریابی در کلیه‌ مراکزی که تست تشخیص اچ‌آی‌وی انجام می‌دهند، مدنظر قرار گرفته‌است.

با توجه به این مهم و حساسیت موضوع ایدز و رسالت دست‌اندرکاران عرصه سلامت و بهداشت کشور به مناسبت روز جهانی ایدز، یک بازه زمانی یک ماهه (از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر) در نظر گرفته شده‌است که، فرصت مناسبی برای تبیین برنامه‌ها، جلب مشارکت سیاستگذاران و مسئولان، بیان اقدامات، دستاوردها و چالش‌های موجود و همچنین تکریم فعالیت‌های دست اندرکاران خواهد بود.

پویش" من هم تست اچ آی وی می دهم " 2 هدف اصلی دارد که این اهداف-تشدید بیماریابی در گروه های کلیدی و همچنین کاهش انگ اچ آی وی از طریق اطلاع‌رسانی و دسترسی همگانی به آموزش و تست، است.