بندرعباس - ایرنا - ۳۳۲ پروژه زیرساختی در جزایر هرمزگان انجام شده یا در حال اجرا است که از این تعداد ۲۲۲ پروژه با اعتباری افزون‌بر ۲۵ هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال اجرایی و ۱۱۰ پروژه با اعتبار ۲۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال در دست اجراست تا جزایر ایرانی خلیج فارس به عنوان بال‌های قدرتمند توسعه اقتصاد دریامحور نقش‌آفرینی کنند.

به گزارش ایرنا، پُرواضح است که پیشرفت و آبادانی در جزایر خلیج‌فارس می‌تواند به‌عنوان یک موتور پیشران برای تحقق «توسعه اقتصاد دریامحور» باشد به‌ویژه در شرایطی که رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور پزشکیان با صدایی واحد بر این موضوع مهم تاکید دارند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل یکصد و دهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، اواخر سال گذشته سیاست‌های کلی توسعه اقتصاد دریامحور را برای اقدام به روسای قوای سه‌گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.

۲۷ آبان‌ماه امسال نیز رئیس جمهور مسعود پزشکیان در جلسه بررسی طرح‌های توسعه دریامحور با اشاره به اولویت‌دهی دولت به اقتصاد دریامحور و اهمیت رونق این بخش بر رشد، توسعه و آبادانی کشور تصریح کرد: دولت مصمم به اجرای طرح‌های توسعه‌ای دریامحور است.

بنابراین یکصدایی و همدلی برای اجرای سیاست‌های کلی توسعه اقتصاد دریامحور در کشورمان کاملا روشن است و در این میان به جرات می‌توان گفت که جزایر راهبردی ایران در خلیج همیشه فارس نقش موثری در تحقق این هدف ارزشمند دارند و با رویکردی که دولت چهاردهم در پیش گرفته، دیری نخواهد پایید که اقتصاد دریامحور در پهنه بی‌کران جمهوری اسلامی ایران شکوفا شود.

پس برای بررسی آخرین وضعیت جزایر خلیج‌فارس در حوزه هرمزگان به سراغ مدیرکل توسعه و عمران جزایر این استان رفتیم.

عبدالرسول دریایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ضمن اشاره به اقدامات موثر در جزایر این استان، اظهار کرد: تعیین ردیف اعتباری مصوب در لایحه بودجه به‌عنوان کمک به تامین آب و برق از یک‌هزار و ۱۹۰ میلیارد ریال به مبلغ ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال با افزایش بیش از ۴۰۰ درصدی همراه بود که موجب رفع مشکلات آب و برق جزایر خواهد شد؛ از اقدامات و پیگیری‌های انجام شده توسط دولت در مسیر توسعه زیرساخت‌های جزایر استان بوده است.

وی اضافه کرد: موافقت دولت با پیشنهاد استان مبنی بر قرار گرفتن احکام توسعه شهرستان بوموسی (ابوموسی) در برنامه هفتم توسعه کشور در قالب (بند الف تبصره یک ماده ۶۱) با موافقت دولت و کمیسیون تلفیق به تصویب نمایندگان مجلس از دیگر اقدامات در مسیر توسعه زیرساخت‌های جزایر استان به‌ویژه جزایر شهرستان بوموسی بوده است.

دریایی تاکید کرد: اعطای امتیاز معافیت از سربازی برای یکی از فرزندان یا پدر خانواده برای افرادی که ۱۲ سال سابقه سکونت در جزایر بوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، لارک، سیری، فاروربزرگ، فارورکوچک و هندورابی از دیگر اقدامات در مسیر پیشرفت و افزایش جمعیت جزایر بوده که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران درحال انجام است.

مجوز جذب ۵۰ نفر معلم بومی برای مدارس جزایر هرمزگان

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان با اشاره به مجوز جذب و به‌کارگیری جوانان بومی در جزایر استان، گفت: مجوز جذب ۵۰ نفر معلم بومی برای مدارس جزایر استان و مجوز به‌کارگیری ۱۱۰ نفر از جوانان بومی شهرستان بوموسی در شرکت نفت فلات قاره سیری این شهرستان از دیگر اقدامات دولت در راستای افزایش جمعیت جزایر هرمزگان بوده است.

وی اضافه کرد: از دیگر اقدامات در راستای توسعه جزایر هرمزگان می‌توان به اخذ عوارض آلایندگی نفت فلات قاره سیری و تصویب معافیت مالیات کارکنان و واحدهای تولیدی و خدماتی جزایر بوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، لارک، سیری، فاروربزرگ، فارورکوچک و هندورابی در کمیسیون اقتصادی دولت تا ۲۵ سال اشاره کرد.

دریایی با اشاره به تصویب ۶۲ مصوبه برای توسعه بوموسی در دولت، گفت: ۶۲ مصوبه برای توسعه و رفع مشکلات شهرستان بوموسی در دولت تصویب شد که تاکنون ۸۰ درصد مصوبات آن اجرایی شده است.

افزایش تعداد پروازهای بندرعباس - بوموسی به چهار پرواز در هفته

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان اضافه کرد: همچنین برای توسعه زیرساخت‌ها و ارتقای خدمات رسانی به جزیره بوموسی با ردیف اعتباری اختصاصی از ۳۰۰ میلیارد ریال به مبلغ ۷۰۰ میلیارد ریال (ویژه تردد و لجستک) با افزایش بیش از ۱۳۰ درصدی درنظر گرفته شد که این امر موجب افزایش تعداد پروازهای بندرعباس - بوموسی از ۲ پرواز در هفته به چهار پرواز رسید که با احتساب برگشت به هشت پرواز و اضافه شدن ۲ شناور مسافربری در هفته از شهرستان بندرلنگه به بوموسی شده است.

دریایی با اشاره به توسعه جزایر در حوزه مسکن، عمران و خدمات شهری و روستایی نیز افزود: تکمیل و بهره‌برداری از ۱۱۸ واحد مسکونی در جزایر بوموسی و هرمز، آغاز عملیات اجرایی پروژه ۴۸۷ واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در سطح جزایر بوموسی، هرمز و لارک از جمله این طرح‌ها در مسیر توسعه عمرانی جزایر هرمزگان بوده است.عمران و خدمات شهری و روستایی، افزود: تکمیل و بهره‌برداری از ۱۱۸ واحد مسکونی در جزایر بوموسی و هرمز، آغاز عملیات اجرایی پروژه ۴۸۷ واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در سطح جزایر بوموسی، هرمز و لارک از جمله این طرح ها در مسیر توسعه عمرانی جزایر هرمزگان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: بهسازی و آسفالت معابر به میزان ۸۶ هزار مترمربع در سطج جزایر بوموسی، سیری، تنب بزرگ، لارک و هرمز، بهسازی معابر روستایی قشم شامل زیرسازی، جدول‌گذاری و آسفالت معابر در ۲۰ روستا، اجرای فاز نخست طرح زیباسازی جزیره هرمز، اجرای زیرساخت شهرکت صنعتی بوموسی از جمله پروژه های توسعه عمرانی در جزایر هرمزگان بوده است.

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان به پیشرفت جزایر استان در حوزه بهداشت و درمان نیز اشاره کرد و گفت: ساخت، تکمیل و تجهیز چهار پایگاه اورژانس ۱۱۵ در سطح جزیره قشم، تجهیز مراکز درمانی شامل راه‌اندازی مرکز ام .آر آی، سونوگرافی و رادیولوژی دیجیتال در سطح جزایر بوموسی، قشم و هرمز، ساخت و تجهیز ۲۸ مرکز خدمات بهداشتی، درمانی و محل اقامت زیست پزشک در جزایر قشم، هرمز و هِنگام از جمله این طرح‌ها در حوزه بهداشت و درمان جزایر هرمزگان بوده است.

استقرار آمبولانس هوایی برای ارائه خدمات اورژانس بین جزایر و سرزمین اصلی

این مسوول اضافه کرد: آغاز عملیات اجرایی احداث ۱۷ مرکز جدید بهداشتی، درمانی و محل اقامت زیست پزشک در جزایر قشم و بوموسی، احداث کلینیک تخصصی جزیره لاوان در زمینی به مساحت ۹۵۰ مترمربع و با پبشرفت فیزیکی ۷۵ درصد، ساخت و تجهیز آمبولانس دریایی جزیر بوموسی و استقرار آمبولانس هوایی برای ارائه خدمات اورژانس بین جزایر و سرزمین اصلی از دیگر پروژه‌های حوزه بهداشت و درمان در جزایر استان بوده که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد.

دریایی با اشاره به توسعه جزایر در حوزه آب و فاضلاب، اظهار کرد: افزایش ظرفیت آب‌شیرین‌کُن به میزان ۱۶ هزار مترمکعب در شبانه روز در سطح جزایر بوموسی، هرمز، تنب بزرگ، روستاهای باسعیدو، صلخ، سوزا و شهر قشم، ساخت آب‌شیرین‌کن به میزان ۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب در شبانه روز و تکمیل تا پایان سال‌جاری در جزایر بوموسی و هرمز از جمله طرح‌های این حوزه در جزایر هرمزگان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی احداث مخازن ذخیره آب به میزان ۱۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب با پیشرفت فیزیکی ۸۵ درصد در سطح جزایر قشم و بوموسی، احداث و بازسازی مخازن آب به میزان ۱۸ هزار و ۶۰۰ متر مکعب در سطح جزایر هرمز، لارک، هنگام و لاوان، اجرا و اصلاح ۱۰۷ کیلومتر خط انتقال آب و شبکه فاضلاب در سطح جزایر بوموسی، هرمز، قشم و هندورابی و نصب یک‌هزار و ۸۰ فقره انشعابات مشترکان در جزایر بوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک و هرمز از دیگر پروژه‌های توسعه جزایر در حوزه آب و فاضلاب است که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد.

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان با اشاره به پروژه‌های توسعه جزایر در حوزه برق گفت: برق‌رسانی به ۱۹۸ واحد مسکونی جدید در جزایر بوموسی، تنب بزرگ و هرمز، تامین روشنایی معابر و رینگ به طول ۷.۷ کیلومتر در سطح جزایر هرمز و قشم، احداث و اصلاح شبکه تامین و افزایش طول خطوط انتقال برق به طول ۱۲۱ کیلومتر در جزایر بوموسی، لارک، هنگام، قشم و تنب کوچک و خرید، نصب و راه‌اندازی چهار دستگاه مولد برق در نیروگاه تنب بزرگ از جمله این طرح‌ها بوده است.

وی افزود: همچنین احداث نیروگاه ۱۰ مگاواتی جزیره هرمز با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصد، احداث زیرساخت نیروگاهی و تامین پنج دستگاه مولد با مجموعه ظرفیت ۲ هزار و ۵۷۵ کاوا برای جزیره لارک، احداث ۲ پست ۶۳ و ۲۳۰ کیلوولت و افزایش ظرفیت پست‌های انتقال به میزان ۲۰۵ مگاولت برق در سطح جزیره قشم از دیگر طرح‌های توسعه برق جزایر هستند.

صدور یکهزار و ۹۶۴ فقره مجوز صید در جزایر هرمزگان

مدیرکل توسعه و عمران جزایر هرمزگان به طرح‌های توسعه جزایر در حوزه شیلات نیز اشاره کرد و گفت: صدور یکهزار و ۹۶۴ فقره مجوز صید در سطح جزایر قشم، هنگام، هرمز، لارک، بوموسی و تنب بزرگ، افزایش سطح تولید میگوی پرورشی در جزیره قشم به میزان ۴۹۴ هکتار، بازسازی مراکز ذخایر آبزیان استقرار زیستگاه مصنوعی به تعداد ۶۰۰ سازه در جزایر قشم و کیش از جمله این طرح‌ها بوده است.

وی تصریح کرد: عملیات اجرایی احداث مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان در اطراف جزیره قشم، بهره‌برداری از فاز اول و دوم بندر صیادی رمچاه جزیره قشم شامل احداث بازوی اصلی موج شکن و گسترش حوضچه آرامش و دایک، بهسازی اسکله های شناور صیادی در سطح جزایر بوموسی و قشم، تکمیل و بهره‌برداری از سردخانه ۲۵۰ تنی شیلات در جزیره تنب بزرگ و واگذاری سردخانه ۲ هزار تنی بوموسی به بخش خصوصی در راستای سرمایه‌گذاری و فعالسازی سردخانه یاد شده از دیگر پروژه‌هایی است که می توان به آنها اشاره کرد.

دریایی همچنین با اشاره به توسعه جزایر هرمزگان در حوزه بنادر و دریانوری، اظهار کرد: احداث پنج واحد اسکله شناور در بنادر شهرستان قشم، بهره‌برداری از طرح توسعه و لایروبی حوضچه بهمن قشم، لایبروبی حوضچه لارک به میزان ۶۷ هزار متر مکعب احداث و بهسازی بندر چند منظوره بوموسی شامل احداث ساختمان مرجع دریایی، ترمینال مسافری، موج شکن، بازسازی، رمپ فلزی، نوسازی شبکه برق بندر، تعمیر برج کنترل و سالن مسافری و نصب دستگاه ایکس ری از دیگر پروژه‌ها در حوزه بنادر و دریانوردی جزایر هرمزگان است.

استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج‌فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم‌ترین و راهبردی ترین استان‌های ایران است.

جزایر ایرانی موجود در خلیج‌فارس را به ۲ دسته «جزایر مسکونی» و «جزایر غیر مسکونی» می‌توان تقسیم بندی کرد؛ که جزایر مسکونی شامل قشم، هنگام، لارک، هرمز، کیش، لاوان، ابوموسی، هندرابی، تنب بزرگ، تنب کوچک، سیری، فرور بزرگ، جزیره فارسی، خارک و خارکو است و جزایر غیرمسکونی شامل جزایر فرورگان، شیدور، عباسک، شیف، ام الکرم، نخیلو، جبرین، ام سیله - گرم، بونه، دارا، قبر ناخدا، خرو، مولیات، سه دندون، مُطاف، مُرغی، جزیره میر مُهَنّا و چراغی است.