ملارد - ایرنا - با کم‌شدن حجم آب و وخیم‌تر شدن وضعیت رودخانه‌شور از نظر آلودگی‌های میکروبی و شیمیایی، چهره این سرمایه خدادادی دل هر بیننده‌ای را می‌آزارد و بوی نامطبوع آن فراری می‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شور به عنوان تنها رودخانه جاری در شهرستان ملارد به علاوه ۳۰رشته قنات از جمله آبراه های زنده و جاری در پهنه ۸۸۰ کیلومتر مربعی این شهرستان هستند که در گذشته نه چندان دور جزو جاذبه ها و مقاصد گردشگری بکر غرب استان تهران محسوب می شدند.

اما چهره امروزی این میراث گرانبها، جز آب کدر و متعفن که باعث نگرانی و دلخوری روستائیان شده و کم لطفی مسئولان در طول این سالها را فریاد می زند، نشان از چیز دیگری ندارد.

وضعیت اسفناک کنونی رودخانه شور، علاوه بر تاثیرات اقتصادی و اجتماعی در منطقه، با انتشار بوی نامطبوع و متعفن، زیستگاه آبزیان و پرندگان بومی را نیز از بین برده است.

شور در گذشته یک رودخانه دائمی بوده که از استان زنجان سرچشمه گرفته و بعد از عبور از استان های قزوین، البرز و تهران به دریاچه قم منتهی می شود همین امر نشان از آن دارد که به معضلات و دغدغه های زیست محیطی این رودخانه نباید با نگاه تقسیمات سیاسی و شهرستانی پرداخت و حل و فصل آنها، همکاری و تصمیمات هماهنگ فرامنطقه ای و ملی را می طلبد.

شور رودی زنده و جاری در طی سالهای گذشته بوده که علاوه بر ورود آب های سطحی به آن، از بالادست نیز سرریز داشته است که متاسفانه حق آبه شهرستانهای پایین دست در این باره نادیده گرفته شده و به جای جاری شدن آب مطلوب و سالم در آن ، رودخانه ای در حال تبدیل به باتلاق مشاهده می شود.

فاضلاب تصفیه خانه کرج و فاضلاب صنعتی علت اصلی آلودگی رود شور

رئیس اداره محیط زیست شهرستان ملارد معتقد است: عوامل اساسی در آلودگی رودخانه شور قبل از رسیدن به محل جغرافیایی شهرستان ملارد، رهاسازی مازاد فاضلاب تصفیه خانه شهر کرج (بای پس) به علاوه فاضلاب صنعتی وارد شده به این رودخانه از سوی ۹۰ واحد تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک صنعتی اشتهارد است.

مهنناز مدیریان افزود: هر ۲ این عوامل به طور مفصل و بارها به مراجع بالادستی استانی و وزارتخانه ای گزارش و حتی در محاکم ذیصلاح قانونی برای آنها پرونده تشکیل شده است.

وی خاطرنشان کرد: نتیجه این اقدامات و پیگیری ها که به یک پرونده شکایت ۵۴ صفحه ای رسیده، تنها درج نام شهرک صنعتی اشتهارد به عنوان گروه صنعتی آلاینده و مصوبه سفر ریاست جمهور پیشین به استان البرز برای توسعه و افزایش حجم تصفیه خانه شهر کرج است که تا به امروز، کاهش ورود آلاینده های شیمیایی فلزات سنگین و همچنین آلاینده های میکروبی به رودخانه شور را به همراه نداشته و گویا روی کاغذ باقی مانده است.

امین اسدی فرماندار شهرستان ملارد هم از برگزاری نشست مشترک با معاون استانداری البرز، فرماندار فردیس و جمعی از مدیران شهرستان های همجوار که این موضوع با تکالیف و وظایف اداری آنها مرتبط است خبر داد و اظهار امیدواری کرد با تصمیماتی که در این نشست اتخاذ گردید شاهد بهبود وضعیت رودخانه شور از نظر آلایندگی و همچنین افزایش حق آبه سایر شهرستان ها باشیم.

آسیب های محیط زیستی، بی مهری همسایه های شمالی ملارد

وجود یک معدن در روستای راشته که به محل دپوی زباله شهر ماهدشت کرج تبدیل و بدون هیچ زیرساختی نخاله و زباله در آن تخلیه می شود بطوریکه با وزش باد ، زباله های سبک مانند پلاستیک را به تعدادی از روستاهای دهستان اخترآباد شهرستان ملارد روانه می کند ، بعلاوه باتلاق تشکیل شده از فاضلاب شهر ماهدشت که فاقد تصفیه خانه است از دیگر آسیب های زیست محیطی و جفای همسایه شمالی برای شهرستان ملارد می باشد .


به گفته یکی از ساکنان روستای چهارباغ دهستان اخترآباد که از آلودگی های رودخانه شور می نالید و از اینکه این روزها همه از این رودخانه روی گردان و دلزده شده اند ناراحت بود، به خبرنگار ایرنا گفت: به این موارد مرکز دفن زباله اخترآباد را که روزانه بیش از هزار تن زباله خشک و تر از شهرهای غرب استان تهران به آنجا منتقل و به صورت غیراصولی و سنتی دفن می شود را هم اصافه کنید که به عنوان یکی دیگر از تهدیدات زیست محیطی و آلوده کننده آب های زیرزمینی بخش صفادشت و حتی غرب استان تهران به شمار می آید.

پیگیری برخی اخبار پیرامون رودخانه شور حکایت از آن دارد که ساخت و راه اندازی مرکز دفن زباله در شهرستان رباط کریم در کنار این رودخانه و همچنین عدم لایروبی رودخانه برای سرعت بخشیدن به جریان آب و برداشت از آب ناسالم و آلوده برای آبیاری درختان و کشاورزی از دیگر نگرانی ها به واسطه آلودگی رودخانه شور می باشد که این سالها مغفول واقع شده است.

آنچه می توان گفت اینکه به واسطه وجود چند پرتگاه آب ( آبشار ) در مسیر رودخانه شور و ترکیب اکسیژن به آب، نمونه گیری و آنالیزها نشان میدهد تا حدودی از میزان آلودگی آب در طول عبور از شهرستان ملارد کاسته می شود .

بر این اساس تا زمانیکه اراده و اجماع بین مسئولان استان های تهران و البرز برای بهبود وضعیت رودخانه شور که ممانعت جدی از ورود فاضلاب شهری کرج و پسماندهای شهرک صنعتی اشتهارد به این رودخانه می باشد ، اتفاق خوشایندی نیافتاده و وضع به همین منوال خواهد بود.

از طرفی دیگر چون مسیر عبوری مسئولان ،کمتر به سمت این رودخانه و روستاهای اطراف آن می افتد لذا جز اولویت ها نخواهد بود.