تهران- ایرنا- کتاب-مجله «روایت ایران: زنان تاثیرگذار» با نقل روایت و عکس‌های تاریخی، وقایع مهم را از زبان زنانی بیان می‌کند که خود در دل ماجراها بوده اند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نخستین شماره کتاب- مجله «روایت ایران زنان تاثیرگذار» به گفته حمید باباوند، سردبیر این اثر تلاشی است برای یک نگاه جامع به حوزه زنان معرفی از مادران شهدا تا زنانی که از سازمان منافقین بیرون آمده اند.

سردبیر در ابتدای این کتاب در مطلبی با عنوان تاریخ، روایت و عقلانیت نوشته است: تاریخ روایت است. کسانی می‌خواستند ذات روایتگری را از تاریخ بگیرند تا ثابت کنند که تاریخ علم است و البته که نتوانستند.

تاریخ روایت است و روایت نمی‌تواند بی‌طرف باشد. میانه‌خوری و کناره‌گردی برای هر کسی معنا داشته باشد برای راوی تاریخ غیرممکن است. روایت تاریخ ناگزیر سوگیرانه است. توقع بی‌طرفی در روایت نقض غرض است همان‌طور که افزودن حرفی به واقعیت یا صفت‌سازی، ناشایست و ناشیگری است.

تاریخ‌نگاری و روایت تاریخی نسبتی با عقلانیت ندارند. عقلانیت یا منطق روایی برای واقعیتی است که مخلوق ذهن و ضمیر ماست، اما آن‌چه روی داده، روی داده است. نمی‌توان درک منطق شخصی و امروزین را به آن افزود. تاریخ‌نگار آینه‌دار واقعیت نیست اما منشوری به دست دارد که سازمان‌دهنده است. عقلانیت روایت تاریخی مدیون و مرهون دید تاریخ‌نگار است. نمی‌توان انتظار داشت که تنها یک روایت از گذشته وجود داشته باشد. هر راوی، روایت خود را می‌سازد و هر روایت رنگ نگاه راوی و بوی مرکب او را دارد.

تاریخ تکرار نمی‌شود، راوی است که واقعیت را چنان سازماندهی می‌کند که در چشم خواننده و گوش شنونده رنگ و زنگ تکرار بگیرد. تاریخ اما به شکل بی‌رحمانه‌ای تداوم دارد، حتی وقتی که راوی سرخوشانه گزیده‌گویی می‌کند و سرانجامی برای نافرجامی‌ها می‌سازد. تاریخ همیشه نافرجام است و بی‌ثبات. صدر و ذیل آن غافلگیرانه از راه می‌رسد و همین‌جاست که عقل مغلوب واقعیت روزمره می‌شود.

«روایت ایران» صادقانه است بی‌آن‌که مدعی بی‌طرفی باشد. قصه‌گوست و تصویرساز بی‌آن‌که ادعای بی‌تکرار بودن داشته باشد. اما باور داریم که خاص است و تجربه نشده.

امیدواریم که این رویه را حفظ کنیم و چنان خط محکمی بسازیم که در نبود ما حتی اگر روایات دیگرگونه‌ای نقل شد، خط صداقت و طراوتش پاکیزه بماند.

«روایت ایران» در اولین گام ۳۰ روایت در خود جای داده است. «همیشه دل نگران» زندگی نیره‌سادات احتشام رضوی همسر نواب صفوی از زبان مریم راهی، «همپای قهرمان هزار چهره مبارزه» روایت کبری سیل سپور همسر شهید اندرزگو، «سال های تاریک» روایت پروین سلیحی از زیر تیغ اعدام، «رفاه به چهار روایت»، «سایه ها- قانون بثینه»، «محرم لحظات خاص» روایت صمیمانه مریم کاظم زاده از جنگ و انقلاب، «خیابان تا صبح بیدار بود» تاریخ شفاهی دختران دانشجوی پیرو خط امام، «من عاتقه هستم» روایت سهیلا ملکی از زنی که نام فامیل همسرش را برای ادامه‌ راه مبارزه برگزید و شد رجایی، «جنگ ناخواسته» گزیده ای از کتاب ایستاده تا همیشه درباره خاطرات احمد متوسلیان در مریوان نوشته فاطمه وفایی زاده انتشارات موسسه ایران، «به خانه برگرد» گزیده ای از کتاب جستارهایی از زندگی شهید سید محمد علی جهان آرا نوشته علی اکبری مزدآبادی و «عروس ایران» از جمله روایت های این کتاب را تشکیل می دهند.

اولین نسخه «روایت ایران» در ۴۰۸ صفحه توسط موسسه فرهنگی ایران منتشر شده است.