پژمان عقدک روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در کمتر از پنج درصد از موارد ابتلا به بیماریهای تنفسی در فصل سرما، احتمال بروز عفونت میکروبی وجود دارد که برای آن آنتی بیوتیک تجویز میشود.
وی اظهار کرد: برخی از افراد به محض مبتلا شدن به بیماریهایی مانند آنفلوآنزا و داشتن علائمی مانند تب و بدن درد، بطور خودسرانه اقدام به مصرف آنتی بیوتیک میکنند که این کار نادرست است و تبعاتی برای سلامت آنها دارد.
عقدک با بیان اینکه این قبیل افراد با اصرار و تحت هر شرایطی اقدام به تهیه و مصرف آنتی بیوتیک میکنند، اضافه کرد: مصرف خودسرانه این دارو سبب ایجاد مقاومت میکروبی(بیاثر شدن آنتیبیوتیکها) در بدن میشود و توصیه اکید به مردم این است که بدون تجویز پزشک سراغ آن نروند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: هر سال مباحث آموزشی بهروز در باره تجویز منطقی دارو بویژه آنتی بیوتیک برای جامعه پزشکی استان ارائه میشود.
عقدک همچنین گفت: ابتلا به بیماریهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کووید-۱۹ یکی از دلایل شایع مراجعه مردم به مراکز درمانی سرپایی و بخش خصوصی، دولتی و خیریه در این روزهای سرد پاییز در اصفهان است.
وی با بیاناینکه شیوع این بیماریها در ماههای سرد سال دور از انتظار نیست، تصریح کرد: تعداد افراد مبتلا در استان اصفهان در زمان حاضر بیشتر از حد انتظار نیست و هنوز با اوج ابتلا به این بیماریها مواجه نیستیم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: این افراد باید از مراکز درمانی، خدمات مراقبتی، دریافت و استراحت کنند و برای تقویت سیستم ایمنی بدن خود مصرف میوه، سبزی و انواع مایعات را افزایش دهند.
عقدک در باره بروز علائمی مانند اسهال و استفراغ در بین بیماران سرپایی در روزهای اخیر توضیح داد: ویروسهای فصلی ۲ عارضه کلی بهمراه دارد، یا دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر میکند که علائمی مانند عطسه، سُرفه، آبریزش بینی، بدن درد و سردرد از خود بروز میدهد یا دستگاه گوارش بدن را مبتلا می سازد که همراه با دل پیچه، تهوع و اسهال خواهد بود.
وی افزود: در برخی موارد نیز این ویروسها هر ۲ دستگاه تنفسی فوقانی و گوارشی بیمار را درگیر میکند که این موضوع عجیب نیست و در سال های گذشته هم وجود داشته است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: در روزهای اخیر موارد خاصی در این زمینه یا افزایش حاد شمار بیمارانی که دستگاه گوارشی آنها درگیر ویروس های فصلی شده باشد، نداشتیم.
عقدک به مردم توصیه کرد که اگر در محیطهای عمومی قرار دارند که تعداد افراد دارای علائم بیماریهای فصلی در آن زیاد است، حتما از ماسک استفاده کنند.
موردی از مسمومیت غذایی با ماکارونی در اصفهان نداشتیم
وی همچنین در باره مباحث منتشر شده در شبکههای اجتماعی در باره خطر استفاده از غذای ماکارونی گفت: تاکنون در شهرستانهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان موردی از مسمومیت بدلیل مصرف ماکارونی نداشتیم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: هر نوع غذای پخته شده نباید در بیرون یخچال نگهداری شود زیرا احتمال رشد باکتری در آن و ایجاد مسمومیت غذایی وجود دارد.
به گزارش ایرنا، در روزهای اخیر مباحثی در باره احتمال مسمومیت بدلیل مصرف ماکارونی در شبکههای اجتماعی کشور مطرح شده است.
سازمان ملی استاندارد نیز در باره مباحث مطرح شده درباره ماکارونی اطلاعیهای صادر و خاطرنشان کرد: انواع ماکارونی مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری است و همواره سازمان ملی استاندارد ایران، تولید، تمرکز، توزیع و فروش فراوردههای موردنظر را از نظر ویژگیهای کیفی، ایمنی، بهداشتی و میکروبی با الزامات مندرج در استانداردهای ملی مربوطه مورد پایش، کنترل و نظارت قرار میدهد.
بر اساس اعلام دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی، فرآورده هایی مانند ماکارونی و برنج پس از پخت، محیط مناسبی برای رشد باکتری «باسیلوس سرئوس» محسوب میشود لذا توصیه میشود حداکثر یک ساعت پس از پخت غذای باقیمانده را در یخچال قرار دهید، همچنین پیشنهاد میشود غذای پخته شده را بیش از یک روز در یخچال نگهداری نکنید. از طرفی احتمال رشد باکتری یاد شده در فراورده ماکارونی خام وجود ندارد.
باسیلوس سرئوس، نوعی باکتری مقاوم به حرارت است که سم حاصل آن در غذاهای پخته میتواند موجب بروز مسمومیت غذایی با علائم اسهال و استفراغ شود.
پزشکان تاکید دارند که مقاومت میکروبی یا همان بیاثر شدن آنتیبیوتیکها، سلامت جهانی را تهدید میکند؛ این بحران، با مصرف بیرویه و نابجای آنتیبیوتیکها در جامعه انسانی، دامها و حوزه کشاورزی، بشدت در حال گسترش است.
استان اصفهان حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که امور بهداشتی و درمانی حدود پنج میلیون نفر در ۲۷ شهرستان بر عهده دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سایر آنها در ۲ شهرستان بر عهده دانشگاه علوم پزشکی کاشان است.