به گزارش خبرنگار ایرنا، تصاویر جالب توجهی از لحظات وداع اخیر خانواده های لبنانی با مراقد ائمه اطهار (ع) در کربلا و نجف منتشر شده که افکار عمومی را در عراق تحت تاثیر قرار داده است.
خانواده های لبنانی از یکسو با اشتیاق برای بازگشت به دیار خود و جنوب سرسبز لبنان و بازسازی ویرانی های ناشی از بمباران های وحشیانه رژیم صهیونیستی لحظه شماری می کنند و از طرفی فراق ائمه اهل بیت (ع) را به دلیل تعلق خاطری که به ائمه اطهار (ع) طی همین مدت کوتاه آوارگی پیدا کردند و پذیرایی گرمی که از آنها در عراق شد، سخت و دشوار می دانند؛ برای همین با چشمان اشک بار و دل های امیدوار خاک عراق را ترک می کنند.
بسیاری از خانواده های لبنانی برای آخرین بار با ایستادن در بین الحرمین و خواندن زیارت عاشوراء با اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تجدید بیعت کردند و راهی دیار خود شدند، دیاری که با خون شهیدان مقاومت اسلامی و در راس آنها سید شهید حسن نصرالله دبیرکل فقید حزب الله لبنان، شهید سید صفی الدین، عماد مغنیه، فواد شکر و ابراهیم عقل و دیگر همرزمان آنها مزین شده است.
سخنگوی وزارت مهاجرین و رانده شدگان عراق به خبرگزاری رسمی این کشور گفته است که از ابتدای شروع آتش بس بین لبنان و رژیم صهیونیستی در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ (هفتم آذرماه ۱۴۰۳)، تاکنون چهار هزار آواره لبنانی به صورت داوطلبانه به شهر و دیار خود بازگشته اند.
«علی عباس» اضافه کرد که اغلب آوارگان لبنانی، تمایل خود را برای بازگشت به شهرو دیار خود اعلام کرده اند و تاکنون چهار هزار نفر از آنها از طریق گذرگاه مرزی «القائم» در استان الانبار راهی کشورشان شده اند.
وی خاطر نشان کرد که به دستور نخست وزیر عراق، وزارت مهاجرین و رانده شدگان عراق، فرم های ویژه برای خانواده ها و شهروندان لبنانی که خواهان بازگشت داوطلبانه هستند، فراهم کرده تا از طریق مرزهای زمینی یا هوایی به صورت کاروانی به کشورشان بازگردانده شوند.
وزارت حمل و نقل عراق نیز اعلام کرده است که برای خانواده های لبنانی که مایل به بازگشت هستند از طریق فرودگاه های بین المللی نجف اشرف و بغداد، به صورت هفتگی هفت پرواز تدارک دیده است.
محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق نیز امروز دوشنبه دستور داد پروازهایی به صورت رایگان برای میهمانان لبنانی عراق که مایل به بازگشت به دیارشان باشند، اختصاص یابد.
اغلب آوارگان لبنانی در جریان شروع حمله وحشیانه زمینی و هوایی رژیم صهیونیستی به لبنان در اواخر سپتامبر گذشته (اوائل مهرماه ۱۴۰۳)، ناچار به ترک شهر و دیار خود شدند و اکثریت آنها از شهرهای جنوب لبنان و منطقه «ضاحیه» بیروت هستند.
دولت عراق و تولیت های عتبات مقدسه و صاحبان مواکب حسینی در عمل به فتوای مرجعیت عالی دینی مبنی بر کمک به ملت فلسطین و لبنان و پناه دادن به آوارگان لبنانی، با فراهم کردن جا ومکان در حسینیه ها و مواکب و یا تخلیه برخی از هتل ها برای آنها، وسایل استقرار خانواده های آواره لبنانی را فراهم کرده و مایحتاج لازم زندگی را در اختیار آنها گذاشتند.
اغلب آوارگان لبنانی در شهرهای جنوب و در جوار شهرهای زیارتی نجف اشرف و کربلا مستقر شدند و تعدادی نیز در بغداد و کاظمین استقرار یافتند.
استان بصره در روزهای اخیر طی مراسمی خاص که استاندار بصره در آن شرکت کرد در بدرقه آوارگان لبنانی که درصدد بازگشت به کشورشان بودند، شرکت کرد.
«اسعد العیدانی» در اظهاراتی به این مناسبت گفت که خانواده های آواره لبنانی میهمان ما در عراق هستند و خداحافظی با آنها نیز به رغم اینکه برای ما سخت و دشوار است اما به خواست آنها برای بازگشت به شهر و دیارشان احترام می گذاریم.
بسیاری از آوارگان لبنانی نیز طی ویدئوهای متعددی که از آنها در شبکه های خبری و اجتماعی عراق منتشر شده از میزبانی سخاوتمندانه دولت، ملت، مرجعیت عالی دینی، تولیت های مقدس عتبات عالیات و مواکب حسینی از آنها در طول دو ماه گذشته در عراق و فراهم کردن وسایل راحتی برای آنها، تقدیر و تشکر کردند.
با وجود بازگشت تدریجی آوارگان لبنانی، روند جمع آوری کمک های مردمی به دو ملت مظلوم لبنان و فلسطین همچنان در عراق به قوت خود ادامه دارد.
گروه های مقاومت اسلامی، هیات ها و مواکب حسینی، تولیت های مقدس عتبات عالیات به علاوه دولت عراق در عمل به فتوای مرجعیت عالی دینی این کشور همچنان در حال جمع آوری کمک های مردمی برای دو ملت لبنان و فلسطین هستند.
دولت عراق در تازه ترین اقدام در این راستا مصوبه قطع داوطلبانه یک درصد از حقوق کارکنان دولتی برای کمک به مردم مظلوم لبنان و فلسطین را به اجرا گذاشت.
بلاتکلیفی تعدادی از آوارگان لبنانی در مرز البوکمال سوریه
با توجه به تشدید ناآرامی ها در سوریه، نهادهای امدادرسانی در عراق از آوارگان لبنانی خواسته اند که در بازگشت شتاب نکنند و اجازه دهند تا تنش ها کاملا بخوابد اما برخی از آوارگان اصرار به بازگشت دارند.
گزارش تازه ای از مرز «القائم» حاکی است که تعداد قابل توجهی از آوارگان بعد از عبور از مرز عراق، در مرز البوکمال به دلیل ناآرامی های داخلی سوریه، بلاتکلیف مانده اند.
براساس ویدئویی که یکی از آوارگان لبنانی از وضعیت بلاتکلیف آوارگان لبنانی در البوکمال منتشر کرده است، دهها دستگاه اتوبوس حامل آوارگان لبنانی طی ۲۴ ساعت گذشته در شرایط سرما و نبود امکانات در مرز سوریه بلاتکلیف مانده و رانندگان عراقی حامل این کاروان از بیم ناآرامی های داخلی سوریه از مخاطره برای انتقال آوارگان به کشورشان در لبنان خودداری می کنند.
یکی از آوارگان لبنانی از مقامات عراقی و مرجعیت عالی دینی عراق خواسته است که برای تعیین تکلیف آنها هرچه سریعتر وارد عمل شوند.
از طرفی مسوولان امدادرسانی در شهرهای زیارتی عراق گفته اند که خانواده های لبنانی به اصرار خود، درخواست بازگشت به لبنان داده اند در حالی که مقامات عراقی از آنها خواستند حداقل تا شش ماه آتی را در عراق بمانند تا اوضاع کاملا رو به بهبود نهد.
به دنبال مشکلی که برای آوارگان لبنانی در مرز آلبوکمال سوریه پیش آمد، نخست وزیر عراق امروز دوشنبه از وزارت حمل و نقل خواست تا به صورت رایگان از طریق مرز هوایی، خانواده های لبنانی علاقه مند به بازگشت به کشورشان را جابجا کند.
دولت عراق در بدو ورود آوارگان لبنانی به عراق از به کار بردن واژه «آواره» درباره آنها، خودداری و تاکید کرد که آنها «میهمان» مردم عراق هستند.
لازم به ذکر است که وزارت مهاجرین و رانده شدگان عراق کل خانواده های پناه آورده به عراق را در جریان حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به لبنان را شش هزار خانواده ذکر کرده است در حالی که نمایندگی سازمان ملل در عراق در گزارشی در چهارم آذرماه گذشته، تعداد کل آوارگان لبنانی موجود در خاک عراق را قریب ۴۰ هزار نفر اعلام کرده بود.