مشهد- ایرنا- دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) گفت: بیانیه اجلاس مشهد که به تصویب وزیران خارجه کشورهای عضو خواهد رسید، رویکردی آینده‌نگرانه دارد و در آن بر گسترش انسجام منطقه‌ای و همچنین تلاش برای توسعه ارتباطات زیرساختی و پیوستگی بیشتر اعضا تاکید شده است.

به گزارش ایرنا، اسد مجیدخان روز سه‌شنبه در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد افزود: از جمهوری اسلامی ایران به دلیل میزبانی عالی و تمهیدات بسیار خوبی که در برگزاری این اجلاس در نظر گرفت، تشکر می‌کنیم.

وی با بیان اینکه همه اعضا دارای اشتراکات دینی، جغرافیایی، فرهنگی و پیوندهای اقتصادی هستند، افزود: با این همه هنوز نتوانسته ایم انسجام خوب و شایسته‌ای در بین خود ایجاد کنیم.

دبیرکل اکو اظهار کرد: ۱۷ سال پیش سندی تصویب شد که تاکنون نیمی از اعضا به آن پیوسته اند و یکی از چالش‌های ما در تحقق اهداف سازمانی این است که نشست‌ها به دلیل نبود میزبان به موقع برگزار نمی‌شود که امیدواریم اعضا در این خصوص اهتمام و توجه بیشتری داشته باشند.

وی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم از طریق توسعه فعالیت‌های اقتصادی، انسجام بیشتری ایجاد کنیم، همچنین توافق تجاری اکو را به‌روزرسانی کرده و در خصوص تجارت خارجی بررسی و بازبینی خوبی انجام دهیم.

مجیدخان افزود: در این خصوص نیازمند رایزنی میان کارشناسان خود هستیم، باید با برگزای نشست‌ها، محدویت‌ها را شناسایی کنیم. نمایشگاه و نشست‌های تجاری در منطقه برگزار کنیم. باید گفت وگوهای منظم میان وزرای اقتصاد عضو اکو برگزار و ساز و کار منسجمی ایجاد شود تا بتوان بر مشکلات غلبه کرد.

وی با بیان اینکه باید اتصالات و راه‌های ارتباطی را در منطقه اکو توسعه دهیم، افزود: باید فرایند حمل و نقل در این منطقه را به صورت دیجیتالی دنبال کنیم.

دبیرکل اکو اظهار کرد: چالش های مختلفی در خصوص امنیت و تامین مالی وجود دارد و باید روشهایی را پیدا کرده و از نزدیک با شرکا و موسسات منطقه ای و بین المللی ارتباط برقرار کنیم. از بانکها تامین مالی داشته باشیم و یک شبکه حمل و نقل مطلوب را ایجاد کنیم.

وی افزود: برای مقابله با بلایای طبیعی به یک چهارچوب منطقه‌ای نیاز داریم. مقابله با تهدایدات اقلیمی، آب شدن یخ‌ها و جنگل‌زدایی نیازمند همکاری نزدیک‌تر منطقه‌ای است و حال آنکه ۱۰ سال است که وزیران مربوطه گرد هم نیامده اند.

مجیدخان با بیان اینکه، دارای ابتکاراتی هستیم که توجه و حمایت وزرا را می طلبد، بیان کرد: گردشگری از ابزارهای مهم برای ارتباط مردم منطقه با هم است. موضوع پایتخت گردشگری اکو نشانگر تلاش ما در این زمینه و تاکید بر نقش تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی شهرها و پایتخت‌ها است.

دبیرکل اکو گفت: تقویت همکاری‌ها از جمله اهداف اصلی ما است و سند چشم انداز جدید برای پس از ۲۰۲۵ نیز به تصویب رسیده است.

وی افزود: تقویت مشارکت بین دبیرخانه و ریاست اکو لازم است و همچنین بازدید از دبیرخانه باید در برنامه سفر هیات‌ها باشد. دبیرخانه متعهد به اعضا است و با وجود محدودیت‌های مالی که تاثیر فراوانی بر فعالیت‌ها داشته است به عنوان دبیرکل به افزایش شفافیت و گفت و گو میان اعضا متعهد هستیم.

برگزاری بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مشهد، برای روزهای ۱۲ و ۱۳ آذر با حضور ۲۰ هیات خارجی برنامه ریزی شده است.

به گزارش ایرنا، در نشست روز دوم و پایانی این اجلاس «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان، دبیرکل اکو و وزیران امور خارجه کشورهای ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان، پاکستان، ازبکستان، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و تاجیکستان حضور دارند.

دیروز در نخستین روز این اجلاس سفیران، معاونان وزیر امور خارجه و کارشناسان کشورهای عضو اکو در نشستی که تا بعد از ظهر به طول انجامید، پیش نویس اسناد همکاری در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را تنظیم کردند تا در نشست امروز مورد بررسی و تصویب وزیران امور خارجه قرار گیرد.

همچنین قرار است امروز درخواست های مشهد در حوزه های مختلف در این شورا بررسی و به تصویب رسیده و در قالب «بیانیه مشهد» در حاشیه این شورا قرائت شود.

زیارت حرم مطهر رضوی، بازدید از آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی، برپایی نمایشگاه محصولات هایتک و دانش‌بنیان خراسان رضوی در محل استقرار وزیران و هیات های خارجی از برنامه های جنبی بیست و هشتمین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو بود.

اکو یک سازمان منطقه ای دولتی محسوب می شود که سال ۱۹۶۴ از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری های اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت کشور جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.