بیرجند- ایرنا- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: تاکنون ۱۰ فرد مبتلا به ویروس «اچ آی وی» در این استان شناسایی شده‌اند که هفت نفر از آنها معادل ۷۰درصد افراد شناسایی شده مرد و سه نفر زن هستند.

مجید شایسته روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اچ ای وی یک بیماری عفونی ساده هست که اغلب مردم آن‌را با نام ایدز می‌شناسند در حالی‌که ایدز مراحل پایانی بیماری بوده و اهمیت بیماری بدلیل انگ اجتماعی این بیماری است.

وی با اشاره به اینکه از بین بیماران شناسایی شده در کشور ۲۳ هزار و ۲۵۷ نفر تاکنون مرگ آنها ثبت شده است یادآور شد: ذاین بیماری ابتدا از طریق فرآورده‌های خونی آلوده وارد کشور شد و نحوه انتقال این بیماری در سال‌های ابتدایی بیشتر از طریق اعتیاد تزریقی و پس از آن، روابط جنسی کنترل نشده بود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به تغییر چگونگی انتقال این بیماری در سال‌های اخیر اشاره کرد و افزود: شرایط در زمان حاضر تغییر کرده بطوری‌که بر اساس آمار کشوری، در نیمه نخست امسال ۶۵ درصد بیماران شناسایی شده از طریق تماس جنسی و ۱۰ درصد از طریق اعتیاد تزریقی به «اچ آی وی» مبتلا شده بودند.

وی با بیان اینکه روند شناسایی بیماران «اچ‌ آی‌ وی» در دوران همه‌گیری کرونا با کمی اختلال همراه شد، اظهار کرد: بطور میانگین در ۶ ماه اول امسال ۲۴هزار و ۶۷۰ نفر اچ آی وی مثبت در کشور ثبت شده است.

شایسته بیان کرد: بیماران شناسایی شده برای مراقبت و درمان به مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری ارجاع می‌شوند و تمامی خدمات مراقبت و درمان بیماران مذکور بصورت محرمانه و رایگان انجام می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه تامین داروهای درمان اچ ای وی برای نظام سلامت کشور هزینه سنگینی دارد، افزود: وزارت بهداشت تعهد کرده که این داروها را بصورت رایگان در اختیار بیماران قرار دهد تا مانعی بر سر راه مراقبت و درمان آنها نباشد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: داروهای درمان ایدز نسبت به سال‌های اولیه، تغییرات زیادی داشته‌اند، تحمل آنها برای بیماران آسان‌تر شده و به یک قرص در هر روز کاهش یافته است لذا چنانچه بطور منظم مصرف شوند موجب برخورداری بیماران از زندگی و عمر طبیعی می‌شود.

وی ادامه داد: با بهتر شدن کیفیت داروهای درمان ایدز، طول عمر بیماران نیز افزایش یافته لذا در سال‌های اخیر میزان مرگ و میر آنها بشدت کاهش یافته و شرایط جسمی و روحی آنها بهتر شده است.

شایسته همچنین با اشاره به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مادران باردار مبتلا به ایدز افزود: آزمایش ایدز در طول بارداری از همه مادران باردار گرفته می شود و موارد شناسایی شده بسیار ناچیز است.

وی اظهار کرد: مادران باردار شناسایی شده تحت مراقبت درمانی و بهداشتی قرار می‌گیرند و دارو مصرف می‌کنند تا فرزند آنها سالم به‌دنیا بیاید.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با تاکید بر ضرورت آموزش و فرهنگ سازی در جامعه برای پیشگیری و کنترل ایدز گفت: آموزش و اطلاع رسانی مهمترین و اساسی‌ترین کار برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.

وی یادآور شد: دارو می‌تواند تعداد میکروب در خون و ترشحات را به قدری کاهش دهد که قابلیت سرایت به دیگران، نزدیک به صفر شود، لذا درمان در اچ آی وی علاوه بر بهبود وضعیت سلامت بیمار، به عنوان یکی از روش‌های اصلی پیشگیری نیز محسوب می‌شود.

شایسته، یکی دیگر از راهبردهای وزارت بهداشت را شناسایی بیماران حاضر در جامعه دانست که از ابتلای خود به «اچ‌ آی‌ وی» اطلاع ندارند.

وی با تاکید بر لزوم ترویج آزمایش و مشاوره داوطلبانه « اچ آی وی» برای افراد دارای رفتارهای پرخطر گفت: افرادی که رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد و روابط جنسی کنترل نشده را تجربه کرده‌اند می‌توانند به مراکز بهداشت یا مشاوره مراجعه کنند و آزمایش بدهند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اینکه ۲ مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در استان فعال است ادامه داد: شهروندان می‌توانند با مراجعه به این مراکز به آدرس بیرجند بلوار غدیر تقاطع خیابان مالک اشتر مرکز خدمات جامع سلامت غدیر تلفن ۳۲۴۱۴۳۸۰ و قاین -بلوار شهید آیت الله رییسی -تقاطع بلوار سرداران شهید-مرکز بهداشت قاین ۳۱۶۲۸۳۵۵ از خدمات بهداشتی، درمانی و مشاوره بهره‌مند شوند.

وی با تاکید بر اینکه اطلاعات این افراد محرمانه باقی می‌ماند و جای نگرانی وجود ندارد، افزود: اگر بیماری «اچ آی وی» در مراحل اولیه شناسایی و مصرف دارو به موقع آغاز شود فرد بیمار وارد مرحله ایدز نمی شود.

شایسته با اشاره به پویش «من هم تست اچ‌ آی‌ وی می‌دهم» اضافه کرد: این پویش با هدف بیماریابی و اطلاع رسانی از ۲۰ آبان در سراسر کشور آغاز شد و تا ۲۰ آذر امسال ادامه دارد.

وی ادامه داد: در این پویش، هدف اطلاع رسانی به عموم مردم، آگاه سازی و بالابردن حساسیت مسئولان جامعه و توصیه برای انجام تست سریع «اچ ای وی» برای افراد در صورت نیاز است.