بجنورد- ایرنا- مدیرگروه بهداشت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی گفت: استان براساس شاخص سلامت دهان یا «دی ام اف تی» در حالت کلی وضعیت مطلوبی دارد اما وقتی متغیرهای این شاخص جزئی بررسی می شود وضعیت بسیار نامطلوب است و براساس متغیر «دی» ۸۰ درصد افراد بالای ۳۰ سال دندان پوسیده دارند.

به گزارش ایرنا، دندان‌ پوسیده از معضلات امروزی سلامت است و در خراسان‌شمالی هم این درد همچنان درمان ‌نشده و در برخی شاخص‌ها وضعیت استان از میانگین کشوری بدتر است.

۸۰ درصد افراد بالای ۳۰ سال استان دندان پوسیده دارند و معمولا تا زمانی که با دندان درد شدید دست و پنجه نرم نکنند باوری برای مراجعه به پزشک ندارند.

اما چرا باید وضعیت بهداشت دهان و دندان خراسان شمالی اینگونه باشد؟

دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی به عنوان متولی امر سلامت چه اقداماتی  برای بهبودی وضعیت دندان استان انجام داده است؟

دکتر مهین یاهوییان، مدیرگروه بهداشت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی در این خصوص به ایرنا پاسخ می دهد.

ایرنا: شاخص پوسیدگی دندان چیست؟

یاهوییان: DMFT مهمترین شاخص پوسیدگی دندان است؛ D ابتدای کلمه DECAY به معنای پوسیده، M ابتدای کلمه‌ MISSING به معنای افتاده یا کشیده شده، F ابتدای کلمه FILLING به معنای پر شده و T ابتدای کلمه‌ TEETH به معنای دندان‌ها است.

DMFT به واقع شاخص تعداد دندان ‌های پوسیده، کشیده شده و پر شده را نشان می‌دهد، هر چه میزان این شاخص کمتر باشد، بهتر است و هر چه میزان آن بالاتر باشد نشانه مشکلات بیشتر در خصوص دهان و دندان است.

ایرنا: چرا وضعیت بهداشت دهان و دندان استان مطلوب نیست؟

یاهوییان: نبود مراقبت روزانه از دندان ها مهمترین چالش پیش روی سلامت دهان در خراسان‌شمالی است.

گرچه عوامل گوناگونی در پوسیدگی دندان ها نقش دارند اما نوع تغذیه و مصرف مواد قندی نقشی به مراتب بیشتر دارند.

مصرف مواد قندی در استان بسیار بالا است و همین امر از دلایل اصلی پوسیدگی دندان ها است.

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان افراد جدای از خودمراقبتی، مسواک زدن و نخ دندان باید هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنند تا میزان سلامت دهان و دندان آنها بررسی شود.

در واقع برای حفظ بهداشت دهان و دندان باید فاکتور های گوناگونی را رعایت کنیم هم باید ویتامین‌های دی، کلسیم و پتاسیم در سبد غذایی ما وجود داشته باشد و هم از خوردن و نوشیدن مواد شیرین و قندی امتناع کنیم.

ایرنا: آیا پوسیدگی دندان محدود به افراد بالای ۳۰ سال است؟

یاهوییان: وضعیت بهداشت دهان و دندان افراد بالای ۳۰ سال استان بسیار نامطلوب و ۸۰ درصد این گروه سنی دچار پوسیدگی دندان هستند.

پوسیدگی دندان نیز محدود به افراد بالای 30 سال استان نیست به گونه ای افراد در رده سنی بالای 12 سال نیز برای پر کردن دندان به مراکز درمانی خراسان شمالی مراجعه می کنند.

ایرنا: وضعیت دندان کودکان چگونه است؟

یاهوییان: شاخص پوسیدگی دندان کودکان ۱۲ ساله در سطح استان براساس آخرین آمارها با ۱.۶ درصد پایین تر از میانگین کشوری است.

شاخص «دی ام اف تی» کودکان ۱۲ ساله در کشور ۱.۸ درصد است و در وضعیت تقریبا خوبی قرار داریم.

شاخص پوسیدگی دندان هر پنج سال یکبار اعلام می شود و آمار ۱.۸ درصد مربوط به پیش از شیوع کرونا است.

ایرنا: علوم پزشکی چه تدبیری برای بهبودی دندان اندیشیده است؟

یاهوییان: شهروندان باید خود به فکر مراقبت از دندان ها باشند و هر ۶ ماه یکبار باید برای بررسی وضعیت دندان ها و میزان پوسیدگی آن به دندانپزشک مراجعه کنند.

باید حساسیت های لازم برای مراقبت از دندان ایجاد شود و علوم پزشکی استان سعی دارد با ارایه آموزش هایی در فضای مجازی و مراکز جامع سلامت این حساسیت را ایجاد کند.

همچنین هر ساله طرح وارنیش فلوراید برای دانش آموزان استان اجرا می شود به گونه ای که اخیرا ۱۴۹ هزار نفر از دانش‌آموزان استان برای تامین سلامت بهداشت دهان و دندان زیر پوشش طرح «وارنیش فلوراید» رفتند.

هدف از اجرای این طرح ارتقای سلامت دهان و دندان کودکان و کاهش هزینه‌های درمانی خانواده‌ها است.

وارنیش فلوراید، روشی موثر برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی است که به شکل دوره‌ای انجام می‌شود.

در اجرای این طرح دانش‌آموزانی که مشکل دندانی داشته باشند پس از انجام وارنیش توسط مراقبان سلامت به مراکز خدمات جامع سلامت ارجاع و از خدمات دندانپزشکی بهره‌مند می شوند.

خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد از آن در نواحی روستایی سکونت دارند.