به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، وزارت بهداشت به منظور ارتقای سواد سلامت جامعه در حوزه تغذیه و مصرف روغن، پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم را از تاریخ ۱۷ تا ۳۰ آذرماه برگزار میکند. این پویش با هدف افزایش آگاهی عمومی درباره انتخابهای صحیح تغذیهای و کاهش خطرات ناشی از مصرف نادرست چربیها و روغنها طراحی شده است.
این طرح با همکاری معاونتهای بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور اجرا میشود تا از این طریق به افزایش سواد سلامت مردم و بهبود شیوههای تغذیهای آنها کمک کند.این پویش ملی در پی جلب توجه جامعه به اهمیت انتخاب روغنهای مناسب برای مصرف روزانه است تا با ارتقای آگاهی عمومی، مردم در انتخاب مواد غذایی سالمتر و مناسبتر برای سلامت خود گام بردارند.
علیرضا رییسی روز چهارشنبه در یک نشست خبری افزود: کمبود امگا ۳ که عمدتا از روغن های غیراشباع بوده عامل پنج هزار مرگ در کشور است به همین دلیل باید افراد در نوع روغن های مصرفی خود دقت کنند.
وی با بیان اینکه با اقدامات خوب وزارت بهداشت در طی دهه های اخیر میزان دریافت اسید چرب ترانس در کشور کاهش یافته است، اظهارداشت: روغن های موجود در بازار جزو روغن های غیراشباع بوده و روغن های جامد (اشباع شده) نیز دارای خطر بیشتری هستند پس در مجموع میزان دریافت کالری از روغن باید کمتر شود.
به گفته معاون بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، روغن پالم اگر یک درصد بالاتر باشد می تواند خطر زا باشد و باید درصد چربی ترانس زیر ۵ درصد و روغن اشباع نیز زیر ۱۰ درصد باشد پس ضروریست سبک زندگی به سمت پخارپز و آب پز کردن پیش رود.
رییسی گفت: مصرف چربی ها از جمله روغن های مایع، گیاهی یا حیوانی باید کمتر باشد و بهتر است مردم روغن کانولا مصرف کنند.
وی افزود: میزان سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید ۷۵ گرم در روز است که اکنون این رقم ۳۵ گرم است و سرانه مصرف فیبر مثل سبزیجات نیز که باید حدود ۲۵ گرم در روز باشد این رقم ۱۵ گرم است این موضع باعث ایجاد بیماری های گوارشی می شود و در طولانی مدت می تواند از عوامل ایجاد سرطان ها به شمار آید.
معاون بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: همچنین سرانه مصرف لبنیات نیز در کشور پایین و یک واحد است در حالی که باید این رقم دو تا سه واحد در روز باشد.
رییسی در مورد مرگ سه کودک بر اثر ماکارونی ادامه داد: وظیفه وزارت بهداشت آن است که نمونه ها را به مراجع ارزیابی کننده ارسال کند تا نتیجه آن مشخص می شود.
به فضای مجازی اطمینان نکنید
معاون بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه مردم در مورد تهیه مواد غذایی به فضای مجازی اطمینان نکنند، گفت: هر مواد غذایی که تهیه می شود باید از مجاری قانونی باشد زیرا تهیه آنها از فضای مجازی باعث می شود قدرت شکایت و پاسخگویی وجود نداشته باشد.
رییسی از مردم خواست از توصیه های فضای مجازی به شدت پرهیز کنند و به باورهای غلط و غیرعلمی سلامت توجه نکنند.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر ارتقای سطح سواد سلامت مردم و افزایش اطلاع رسانی در این زمینه، گفت: مردم باید محصولات غذایی و تراریخته را از فروشگاههای مطمئن تهیه کنند زیرا تمامی آنها استاندارد و دارای برچسب تاییدیه است.
وی در مورد مصرف نمک گفت: میزان مجاز مصرف نمک در کشور حدود ۵ گرم است ولی ۱۲ گرم در روز مصرف می شود.
حذف روغن اصلا توصیه نمی شود
مدیرکل دفتر تغذیه وزارت بهداشت نیز تاکید کرد: حذف روغن اصلا توصیه نمی شود برخی از اسیدهای چرب برای بدن ضروری است و کمبود آن روی کبد، پوست و مو اثر می گذارد .
احمد اسماعیل زاده افزود: مصرف کم چربی مناسب است و استفاده زیاد از کربوهیدرات ها مانند نان سفید و برنج سفید برای سلامت توصیه نمی شود.
وی گفت: بهتر است برای سرخ کردن از روغن های مخصوص سرخ کردن استفاده شود زیرا ترکیبات اسیدهای چرب برای بدن مضر نیست.