کرمان- ایرنا- ایدز یا "اچ آی وی" بیماری مهلکی است که مبتلایانش در خفقان نادرست ایجاد شده طی سال‌های گذشته برای معرفی آن به جامعه، خون‌بهای ندانستن و ناآگاهی‌هایی را پس می‌دهند که اکنون آنان را گرفتار و بیمار کرده است.

به گزارش ایرنا، وابسته دانستن انتقال ایدز تنها به راه های جنسی و شیوع آن طی دهه های گذشته در دنیا حجب و حیا و البته محافظه کاری نادرستی را شکل داد که مانع از انتقال درست و کامل اخبار این بیماری در کشور شد.

نپرداختن کامل به بیماری مهلکی که سرانجام مبتلایان را نه به دلایل جسمانی بلکه از نظر روحی و انگشت های اشاره ای که به سمتشان دراز است، پچ پچ هایی که همواره دلشان را می لرزاند و البته کناره گیری مردم از آنها و طرد شدنشان از جامعه به نابودی می کشاند؛ حالا در عصر ما این ویروس را تبدیل به بیماری به نسبت فراگیری کرده که می طلبد فاش و بی پرده از آن بگوییم تا همه بدانند تنها راه سرایتش روابط جنسی نیست و فرد مبتلا به این ویروس می تواند فقط یک قربانی ناآگاه باشد.

آگاهی بخشیدن به جامعه آن هم نسل جوانی که اگر حقایق را از مبادی و مجاری علمی نشنود در پی دانستن حقیقت چونان تشنه ای در سراب فضای مجازی غرق خواهد شد، از مهمترین اقداماتی است که باید اکنون با برنامه ریزی و جدیت انجام شود.

اما مسئولان دانشگاه علوم پزشکی کرمان طبق روال هرساله با دعوت از رسانه ها در هفته ای به نام ایدز به آگاهی بخشی در مورد این بیماری پرداختند.

تاثیر سبک زندگی افراد در ابتلا به عفونت اچ آی وی

رییس مرکز تحقیقات مراقبت اچ‌آی‌وی و بیماری های آمیزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این نشست گفت: بسیاری از بیماری ها به سبک زندگی ما ارتباط دارند و در عفونت اچ آی وی، سبک زندکی افراد بر آن، تاثیر صد درصد دارد.

دکتر حمید شریفی تشریح کرد: دنیا مدیون ۲ بیماری اچ آی وی و سرطان است در حالی که ترس زیادی نسبت به آنها وجود دارد.

وی افزود: بیماری سرطان، تکنیک ها و متدهای جدید درمان را ایجاد کرد و اچ آی وی هم عفونتی بود که دنیا را به سمت نقش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت سوق و نشان داد که علاوه بر اینکه ساختار بدن در رخداد بیماری موثر است عوامل اجتماعی بیرون از بدن نیز موثر هستند.

شریفی بیان کرد: مهم ترین عامل در پیشگیری از ابتلا به ایدز این است که بپذیریم عفونت اچ آی وی وجود دارد.

وی با تاکید بر استفاده از واژه عفونت برای اچ آی وی گفت: عفونت یعنی یک عامل بیماری زا وارد بدن فرد می شود و سیستم ایمنی بدن را وادار به ترشح آنتی بادی می کند.

وی گفت: بیماری ایدز زمانی خود را نشان می دهد که فرد علامت‌دار می شود و وقتی فرد مبتلا به ایدز باشد حتی یک سرما خوردگی ساده می تواند منجر به مرگ بیمار شود.

شریفی ادامه داد: فردی که عفونت اچ آی وی می گیرد، مانند افراد سالم علامتی ندارد اما در عین بی علامتی می تواند اچ آی مثبت باشد ولی هیچ وقت دچار بیماری ایدز نشود.

وی بیان کرد: افراد باید بدانند که مبتلا به عفونت هستند تا هم موجب ابتلای سایرین نشوند و هم برای درمان مناسب اقدام کنند زیرا اگر درمان دیر آغاز شود ایدز وارد فاز جدید می شود.

وی با اشاره به تاثیر درمان دارویی این بیماری گفت: درست است که داروها ویروس را از بین نمی‌برند اما جلوی تکثیر ویروس را می‌گیرد.

دکتر شریفی در تشریح وجود دارو برای درمان این عفونت گفت: وقتی می گوییم واکسن یا دارو وجود دارد که بتوان همه جا به آن دستیابی داشت و اکنون مطالعات واکسن در فاز ارزیابی قرار دارند.

وی ادامه داد: تولید واکسن اچ آی وی، هنوز در فازهای اولیه قرار دارد و نمی توان تعیین کرد واکسن چه موقع وارد بازار می شود و فعلا به جای واکسن باید از شیوه های دیگر مثل اطلاع رسانی استفاده کرد.

وی افزود: البته در علم هیچ چیز بعید نیست اما فعلا نمی توان مردم را مطمئن کرد.

شریفی بیان کرد: در برخی کشورها داروهایی برای مواجهه قبل از تماس استفاده می شود اما هنوز در کشور ما جایگاهی ندارند.

افزایش آگاهیف واکسن ایدز است

مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: واکسن مقابله با عفونت اچ آی وی افزایش آموزش، آگاهی و دانشی است که منجر به اصلاح باورها و رفتارهای افراد شود.

دکتر سعید صحبتی افزود: بیماری ایدز، بیماری رفتاری است که با تغییر رفتارها و اصلاح باورها، افراد جامعه برای این بیماری واکسینه می شوند و این مهم یکی از رسالت‌های اصحاب رسانه و خبرنگاران است.

وی با بیان اینکه عفونت اچ آی وی یک بیماری نوپدید جهانی است و کشور ما نیز مستثنی از این نبوده است، افزود: برآورد شده است حدود ۴۵ هزار نفر مبتلا به این عفونت در کشور باشند که نیمی از آنها شناسایی شده اند.

وی اضافه کرد: یکی از سیاست‌های ما این است که مبتلایان به اچ آی وی شناسایی شوند و به همین دلیل پویش "من هم تست اچ آی وی می دهم" راه اندازی شده است.

مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه تاکید کرد: انجام آزمایش اچ آی وی کاملا داوطلبانه است و افراد اطمینان خاطرداشته باشند که تمامی اطلاعات آنها محرمانه خواهد بود.

وی اضافه کرد: تمام خدمات به مبتلایان به عفونت اچ آی وی علی رغم هزینه‌های بالا به صورت رایگان انجام می شود.

صحبتی؛ همچنین به برچسبی که جامعه به بیماران مبتلا به عفونت اچ آی وی می زنند، اشاره کرد و افزود: از ابتدا به دلیل نامناسب بودن شیوه آموزش و اطلاع رسانی، نگاه جامعه به این بیماری به گونه ای دیگر رقم خورده است و باید ذهنیت جامعه نسبت به این بیماری و مبتلایان به این عفونت تغییر کند.

این بیماری از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، استفاده از سرنگ مشترک یا وسایل نوک تیز و برنده مشترک و از طریق مادر و نوزاد منتقل می شود

وی ادامه داد: بسیاری از افراد جامعه تصور می‌کنند این بیماری از طریق هوا یا استفاده از سرویس بهداشتی مشترک و یا دست دادن منتقل خواهد شد، درحالی که این بیماری از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، استفاده از سرنگ مشترک یا وسایل نوک تیز و برنده مشترک و از طریق مادر و نوزاد منتقل می شود.

صحبتی در ادامه به تغییر انتقال الگوی بیماری در سال‌های اخیر اشاره کرد و گفت: اگرچه در دهه‌های نخست این بیماری شاهد انتقال این بیماری در افراد اعتیاد تزریقی و همچنین در رده سنی ۴۰ سال به بالا و در مردان بودیم، اما اکنون الگوی ما مشابه الگوی جهانی شده است.

به گفته وی ۶۵ درصد موارد جدیدی که در سال جاری در کشور شناسایی شده‌اند از طریق رابطه جنسی بوده و تعداد خانم‌ها بیشتر و همچنین گروه‌های سنی مبتلایان نیز کاهش یافته است.

وی با تاکید بر این موضوع که رویکردهای ما هم برای مداخله باید تغییر کند، اظهار داشت: اگر بخواهیم افراد نهفته را شناسایی کنیم باید در گروه‌های دیگر به غیر از معتادان متجاهر و کارتن خواب‌ها شناسایی کرد.

وی بیان کرد: در طول سال تمام مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری تست اچ آی وی را انجام می دهند؛ و در دوران برگزاری پویش نیز مراکز جامع سلامت نیز این تست را انجام خواهند داد.

وی در مورد شمار مبتلایان به عفونت اچ آی وی در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی کرمان، گفت: بر اساس برآوردها انتظار می رود ۴۵۰ مبتلا به عفونت اچ آی وی وجود داشته باشد اما تنها نیمی از این تعداد شناسایی شده اند و مابقی ناشناخته هستند.

مسئول واحد مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهرستان کرمان نیز در این نشست گفت: تاکنون نشست های اطلاع رسانی و آموزشی بسیاری با موضوع" اچ آی وی" در سطح مدارس برگزار شده است اما گاهی اوقات برخی از خانواده نسبت به این نوع آموزش‌ها در مدارس اعتراض دارند.

در برنامه ریزی و اجرای برنامه های اطلاع رسانی بیماری اچ آی وی و ایدز ۲۲ ارگان نقش دارند که از جمله آنها آموزش و پرورش است، اما برای اطلاع رسانی در سطح مدارس و دبیرستان ها دیدگاه و افکار خانواده‌ها باید تغییر کند

دکتر ابراهیم رنجبر افزود: در برنامه ریزی و اجرای برنامه های اطلاع رسانی بیماری اچ آی وی و ایدز ۲۲ ارگان نقش دارند که از جمله آنها آموزش و پرورش است، اما برای اطلاع رسانی در سطح مدارس و دبیرستان ها دیدگاه و افکار خانواده‌ها باید تغییر کند.

وی ادامه داد: اچی آی وی به عنوان عفونت ویروسی قابل کنترل است و زمانی که فردی مبتلا به این عفونت شناسایی می شود با کمک درمان می تواند طول عمر طبیعی داشته باشد و از انتقال این عفونت نیز به سایر افراد پیشگیری کند.

دکتر نسیم نصیری کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در این نشست با اشاره به پایین آمدن سن مبتلایان به عفونت اچ آی وی، گفت: باید به افراد آموزش دهیم که خودشان رفتارهایشان را کنترل کنند.

وظیفه رسانه ها

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به نقش مهم رسانه ها در خصوص پیشگیری از عفونت اچ آی وی گفت: در کل دنیا در زمینه ایدز و اچ آی وی یک بحران وجود دارد و نقش مشارکت رسانه ها در آگاه سازی در خصوص آن جدی است.

دکتر وحیدرضا برهانی نژاد افزود: اعتمادی که مردم به رسانه ها دارند زیاد است و مطالب آنها می تواند در فرهنگ سازی تاثیر زیادی بگذارد.

رسانه ها در افزایش آگاه سازی جامعه می توانند کمک شایسته ای داشته باشد و سیستم بهداشتی دست یاری به سوی اصحاب رسانه دراز کرده تا بتوانند در بحث شناسایی و درمان بیماران به ما کمک کنند

وی بیان کرد: رسانه ها در افزایش آگاه سازی جامعه می توانند کمک شایسته ای داشته باشد و سیستم بهداشتی دست یاری به سوی اصحاب رسانه دراز کرده تا بتوانند در بحث شناسایی و درمان بیماران به ما کمک کنند.

وی گفت: امروزه ما با نسل جدیدی مواجه هستیم که مسائلی برای آنها مطرح است که شاید در الگوهای بیماری آنها تغییراتی ایجاد کند و در اینجا نیز رسانه ها کمک زیادی برای آگاه سازی این نسل می توانند انجام دهند.

برهانی نژاد به نقش خیرین در کنترل این عفونت اشاره کرده و گفت: رسانه ها باید به طور جدی به بحث حضور خیرین در آگاه سازی و کمک به بیماریابی اچ آی وی که به شدت آسیب پذیر هستند، ورود پیدا کنند.

وی افزود: شرایط بیماری اچ آی وی به گونه ای است که شاید یک مداخله کوچک خیرین که افرادی از جنس مردم هستند، بیماران را از افتادن در ورطه بیماری نجات دهد.

دکتر برهانی نژاد ادامه داد: خیرین افرادی هستند که با اهداف خیرخواهانه و ذخیره آخرت، با نجات دادن این افراد، کمک بزرگی به آنها می کنند که شاید از توان سیستم های دولتی خارج باشد.

وی همچنین به وظایف سازمان های دولتی اشاره کرده و گفت: دولت وظایف حاکمیتی دارد که در حال انجام آن است و شدت و ضعفی دارد، اما کمک خیرین و رسانه ها که از جنس مردم هستند تاثیر بیشتری دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه بیان کرد: ابتلا به عفونت اچ آی وی، یک بیماری اجتماعی و رفتاری است که مباحث مختلفی همچون درمان، استیگما و انگی که برای آن وجود دارد را در بر می گیرد.

وی با بیان اینکه نگرش و انگ، مانع محقق شدن استراتژی های بهداشتی و درمانی می شود، گفت: در پویش "من هم آزمایش اچ آی وی می دهم" بحث استیگما و انگ مطرح است، به طوری که همه افراد را دعوت می کند که آزمایش اچ آی وی دهیم تا از این بیماری انگ زدایی کند.

برهانی نژاد گفت: برای این بیماری، دیر مراجعه کردن و یا عدم مراجعه، به دلیل دیر تشخیص دادن و یا تشخیص ندادن، خطرات را افزایش می دهد و نمی توانیم درمان صحیحی انجام دهیم.

وی تشریح کرد: در بهترین حالت، ۲۵ درصد مسائل مربوط به سلامت، مرتبط با بهداشت و درمان است و ۷۵ درصد آنها را عوامل اجتماعی موثر بر سلامت تشکیل می دهند و در این بیماری، نقش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ۹۵ درصد است.

وی با تاکید بر اینکه این مسئله نقش رسانه ها را پررنگ تر می کند گفت: ورود رسانه به اطلاع رسانی در خصوص این بیماری، مسیر را برای ما هموار تر می کند و کمک می کند به اهداف کنترل، درمان و پیشگیری از این بیماری نزدیک تر شویم.

برهانی نژاد در پاسخ به سوال خبرنگار در خصوص نقش آموزش و پرورش در اطلاع رسانی این بیماری گفت: آموزش رسالت اصلی حوزه بهداشت برای همه گروه های سنی است، اما آموزش گروه های خاص مثل آموزش و پرورش و دانشگاه، ملاحظات خاص خود را دارند.

وی مردم را بهترین افراد برای گزارش مشکلات بهداشتی دانست و افزود: باید مردم آگاه شوند که اگر در آرایشگاهی یا هر مکان دیگری نکات غیربهداشتی دیدند به سامانه ۱۹۰ گزارش دهند.

وی گفت: در خصوص مسائل ثبت شده در سامانه ۱۹۰، همکاران ما طی مدت ۴۸ ساعت آن را بررسی می کنند و نتیجه را به فرد شکایت کننده گزارش می دهد.

نشست خبری هفته اطلاع رسانی اچ آی وی (ایدز)، صبح امروز ۱۴ آذرماه، با حضور جمعی از خبرنگاران استان در سالن سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان برگزار شد.

در این نشست دکتر وحیدرضا برهانی نژاد معاون بهداشتی، دکتر حمید شریفی سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری و رییس مرکز تحقیقات مراقبت اچ‌آی‌وی دانشگاه، دکتر سعید صحبتی مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی، دکتر ابراهیم رنجبر مسئول واحد مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهرستان کرمان و دکتر نسیم نصیری کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفتند.

این نشست به مناسبت ۱۰ تا ۱۶ آذرماه هفته اطلاع رسانی اچ آی وی با پرداختن به پویش ملی "من هم آزمایش اچ آی وی می دهم" برگزار شد.

این پویش از ۲۰ آبان به مرحله اجرا در آمده و تا ۲۰ آذر ادامه دارد.