تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۵

همدان- ایرنا- معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان گفت: هوای همدان برای گروه های حساس و شهرستان بهار برای همه گروه ها در شرایط ناسالم قرار گرفت.

سید عادل عربی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شاخص پی ام ۲.۵ در شهرستان بهار به بیش از ۱۵۰ رسیده و وضعیت کیفی هوا را برای همه گروه ها ناسالم کرده است.

وی تاکید کرد: گروه های حساس نظیر کودکان، بانوان باردار، سالمندان، بیماران آسمی و افرادی که سابقه بیماری‌های قلبی و تنفسی دارند در این شرایط باید از حضور و تردد در سطح شهر و هوای آزاد خودداری کنند.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان ادامه داد: همچنین وضعیت کیفی هوا بر اساس شاخص ها در شهرستان همدان ناسالم برای گروه های حساس است با این وجود توصیه می شود شهروندان از ترددهای غیرضرور پرهیز کنند.

عربی ادامه داد: منبع انتشار ذرات ۲.۵ میکرون در فصل سرد سال، احتراق ناقص موتور وسایل نقلیه و تردد منابع آلاینده متحرک است و کاهش تردد غیرضروری و استفاده از وسایل نقلیه عمومی برای تردد مهمترین راهکار کاهش آلودگی است.

وی گفت: با توجه به پایداری هوای سرد، آلودگی هوا نیز همچنان پایدار است و در صورت وزش باد و ریزش باران آلودگی هوا رفع می شود.

عربی یادآوری کرد: بر اساس داده های آماری تا ۱۷ آذر امسال هوای شهر همدان ۴۵ روز در وضعیت پاک، ۱۹۶ روز سالم، ۱۵ روز ناسالم برای گروه های حساس و یک روز ناسالم برای همه گروه ها بوده است.

 از منزل خارج نشوید

مسئول کنترل کیفیت هوای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز گفت: با توجه به آلودگی هوای شهر همدان گروه‌های حساس شامل سالمندان، مادران باردار، بیماران قلبی و ریوی از تردد در فضای باز خودداری کنند.

مهدی خدابخشی افزود: روزهای سرد سال و از اوایل آذر تا اواخر بهمن ماه به دلیل سرما و پایداری هوا، شاهد انباشت آلاینده‌ها به ویژه در کلان‌شهرها هستیم.

وی اظهار کرد: روزهای سرد سال تهویه هوا به درستی انجام نمی‌شود بنابراین شاهد انباشت آلاینده در آسمان در ساعات میانی روز یعنی ۱۰ تا ۱۶ شاهد انباشت آلاینده‌ها در آسمان شهر هستیم.

مسئول کنترل کیفیت هوای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: امروز طبق اعلام اداره کل محیط زیست همدان، شاخص کیفیت هوا برای گروه‌های حساس ناسالم بوده است بنابراین  عموم شهروندان به ویژه گروه‌های حساس جامعه شامل سالمندان، بانوان باردار، افرادی با سابقه بیماری تنفسی و قلبی از حضور در هوای باز و آزاد به ویژه نقاط پرتردد شهر خودداری کنند.

خدابخشی با تاکید بر اینکه پیاده روی و دوچرخه‌سواری افراد در این ایام باید به حداقل ممکن برسد افزود: مردم در و پنجره‌های مشرف به هوای آزاد را بسته نگه‌دارند.

خدابخشی بیان کرد: شهروندان برای سهمیم شدن در کاهش بار آلودگی، از خودروی شخصی برای تردد استفاده نکنند و در صورت ضرورت بهره گیری از خودروی شخصی نیز، بخاری و سیستم تهویه وسیله نقلیه را در حالتی قرار دهند که از ورود هوای آلوده به داخل کابین خودرو خودداری شود و گردش هوا در داخل کابین صورت گیرد.

وی عنوان کرد: احتمال می رود روز دوشنبه این هفته هوای همدان بارانی شود که در این صورت شاهد آسمان صاف در سطح استان به ویژه در شهر همدان خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، ذرات معلق آلاینده به دو دسته تقسیم می شود که شامل ذرات درشت قابل استنشاق (PM ۱۰) مانند ذرات معلقی که در مجاورت جاده‌ها یا صنایع مولد غبار یافت می‌شوند و قطرشان بزرگتر از ۲.۵ میکرون و کوچکتر از ۱۰ میکرون است.

همچنین ذرات ریز (PM ۲.۵) مانند ذرات معلقی که در دود و مه‌دود یافت می‌ شود و قطرشان ۲.۵ میکرون یا کمتر است. این ذرات یا به طور مستقیم از منابعی مانند آتش‌سوزی‌های جنگلی وارد هوا می‌شود یا در نتیجه واکنش گازهای خروجی از نیروگاه‌ها، صنایع و خودروها در هوا شکل می‌گیرد.

شاخص کیفیت هوا معیاری برای تعیین روزانه آلاینده های جوی و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک یا سبز، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط سالم یا زرد، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه یا قرمز، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم یا بنفش و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک یا ارغوانی تعیین شده است.

استان همدان دارای ۱۰ ایستگاه پایش کیفی هوا است.