"رحیم خاکی " روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: با توجه به حساسیت این موضوع پس از دریافت بودجه از محل منابع مالی وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی ،مطالعه پیشینه تاریخی روستای گلیرد توسط کارشناسان میراث فرهنگی از شهریورماه سال گذشته آغاز و به تازگی پایان یافت.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی البرز گفت : نتایج مطالعه تاریخی روستای گلیرد به وزارت میراث فرهنگی ارجاع شده که در شورای فنی این وزارتخانه پس از دفاع کارشناسی استان البرز در صورت داشتن شرایط لازم به عنوان روستای تاریخی شناخته می شود.
وی افزود: درصورت ثبت ملی و تاریخی این روستا ، تکالیفی برای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی البرز مشخص خواهد شد.
خاکی اظهار کرد: پس از به رسمیت شناختن پیشینه تاریخی روستای گلیرد ، اداره کل بنیاد مسکن استان البرز باید ضوابط تاریخی را در طرح های عمرانی مانند طرح هادی را رعایت کند و اداره کل میراث فرهنگی استان نیز برچگونگی اجرای طرح های عمرانی برای خدشه وارد نشدن به بافت تاریخی روستا نظارت فنی داشته باشد.
وی ادامه داد: در این روستا افزون بر خانه تاریخی آیت الله طالقانی یک حمام تاریخی نیز وجود دارد که امسال بخش هایی از این ۲ بنای تاریخی مرمت شد.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با بیان اینکه خانه آیت الله طالقانی به لحاظ ایستایی وضعیت خوبی دارد ، گفت : در این حال یکی از اتاق ها دچار آسیب جزیی شده است.
وی یادآور شد: البته در سالهای اخیر اقدامات مرمتی برای این بنا و حمام تاریخی طالقان انجام شده اما وضعیت حمام به لحاظ ایستایی خوب نبود که اقداماتی برای استحکام بخشی آن انجام شده است.
خاکی گفت : اکنون درصدد جذب اعتبار از منابع استانی و ملی برای مرمت کامل این ۲ بنای تاریخی در سال ۱۴۰۴ هستیم .
گِلیَرد از مهمترین روستاهای طالقان بوده و با حدود ۲۰۰ نفر جمعیت در ۱۴ کیلومتری مرکز طالقان (شهرک) قرار دارد.در برخی از اسناد تاریخی ، خیمه لحم (kheymeh lahm) نام برده شده است. در زبان محلی طالقان ، گیلیرد هم گفته می شود.
خانه آیت الله طالقانی در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۰۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.