تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۸

تهران- ایرنا- رعایت ادب و اخلاق در شئون مختلف جامعه همواره مورد اشاره بوده و از مهمترین دستورات دینی است که بسیار مورد تاکید قرار گرفته، درهمین راستا بی اخلاقی سیاسی و استفاه از عبارات توهین آمیز و هتک حرمت به مسئولان نظام مذموم بوده و حتی از سوی رهبر معظم انقلاب «حرام» شمرده شده است.

شاید یکی از گره گشاترین گزاره‌ها درباره پیوند عقل و ادب در سیاست این جمله امیر سخن، حضرت علی علیه السلام باشد که فرموده اند: همه چیز محتاج عقل است و عقل محتاج ادب!

کسی که در زندگی خود قاعده‌مند و اخلاقی عمل می‌کند اساساً به خود اجازه نمی‌دهد که هتاکی و فحاشی کند. متاسفانه ما در سیاست‌مان نمره خوبی به اخلاق نمی‌توانیم بدهیم. ما تصور می‌کنیم مجازیم هرکس که در جناح ما نبود و همانند ما فکر نمی‌کرد،‌ می‌توانیم برای خراب کردن او دست به هر کاری بزنیم. درحالی که در دین اسلام مکررا تأکید شده و بارها هم از زبان عالمان دینی گفته شده که هتک حرمت یک حرام شرعی است؛ به هر نحوی که باشد و به هر شخصی که باشد حرام است.

رهبر معظم انقلاب در سخنانی با انتقاد شدید و صریح از اقدام برخی‌ها در برخورد با دولت ها و شخص رییس جمهور و هتک حرمت آنها، تاکید کرده اند: «هتک حرمت حرام است و انتقاد با هتک حرمت تفاوت دارد ضمن اینکه امروز ایران بیش از هر زمان دیگری به همکاری و اتحاد و انسجام نیاز دارد.»

ایشان همچنین تأکید کردند: روش ما اسلامی و قرآنی است، یعنی انتقاد بیان می‌شود اما هتک حرمت انجام نمی‌گیرد. باید حرمت رؤسای سه قوه و مسئولان کشور که در عرصه خدمت رسانی به مردم هستند، حفظ شود.۹۹/۰۸/۰۳

رهبر معظم انقلاب همچنین ۱۵ بهمن‌ماه ۱۳۹۹ در نشست تصویری با جمعی از مداحان به‌مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا(س) بر لزوم حفظ ادب اسلامی در سخن گفتن و پرهیز از بدزبانی و بدگویی علیه یکدیگر در فضای رسانه‌ای و مجازی، تأکید کرده اند.

از نگاه حقوقدانان نیز توهین به رئیس جمهور، توهین به همه مردم تلقی می شود و در بحث توهین به رئیس جمهور معتقدند که جرم اهانت به رئیس‌جمهور در حیطه جرائم عمومی قرار دارد چرا که رئیس‌جمهور نماینده همه مردم است و لذا توهین به رئیس جمهور به معنای توهین به همه مردم است و دادستان عمومی باید در این زمینه ورود پیدا کند.

رئیس جمهور جزو مقاماتی است که در قانون مجازات اسلامی برای توهین، افترا و اتهاماتی که از نظر کلامی از طرف افراد متوجه رئیس‌جمهور و روسای قوا می‌شود، به صراحت قانون وجود دارد.

محمد بهرامی نماینده مردم یاسوج در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگارسیاسی ایرنا در واکنش به برخی هجمه‌ها علیه رئیس جمهور اظهار داشت: توهین و اهانت در هیچ فرهنگی مورد پذیرش نیست و در دین مبین اسلام هم امری مذموم و ناپسند شمرده شده است. بزرگان دین ما هم تاکید دارند که از توهین کردن بپرهیزیم. حضرت محمد (ص) در حدیثی توهین کردن را کار شیطان عنوان کرده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ما می توانیم عملکرد مدیران و دولتمردان را نقد کنیم، اما حق توهین نداریم، تصریح کرد: رهبر انقلاب در حکم تنفیذ آقای پزشکیان وی را شخصیتی فرزانه و مردمی عنوان کردند. رئیس جمهور شخص دوم مملکت و منتخب رای مستقیم مردم است از این رو اهانت به وی توهین به رای میلیونها نفر از مردم کشور است.

نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: توهین به رئیس جمهور بر اساس قانون، شرع و اخلاق محکوم است همه باید سعی کنیم که در شرایط حساس کشور به دولت کمک کنیم نه اینکه در فضای بداخلاقی رسانه ای برای پیشرفت کشور موانع ایجاد کنیم.

مسلم صالحی نماینده مردم اقلید فارس از دیگر نمایندگانی است که در واکنش به توهین به رئیس جمهور در فضای مجازی، با محکوم کردن اینگونه بی اخلاقی ها و هجمه و توهین علیه رییس جمهور بیان داشت: شعار دولت چهاردهم «وفاق ملی» یعنی نقطه اصلی حل مسائل سیاست خارجی و مشکلات گریبان‌گیر کشور است بنابراین ما نباید دانسته و یا نادانسته به شکاف اجتماعی و دعواهای سیاسی در جامعه دامن بزنیم.

نماینده مردم اقلید بیان داشت:دولت برای اینکه بتواند در عرصه سیاست خارجی و نظام بین‌الملل با قدرت و قاطعیت حضور داشته باشد، باید پشتوانه قوی مردمی داشته باشد و باید همه گروههای سیاسی از دولت حمایت کنند بنابراین کسانی که به دنبال تنش،تخریب شخصیت ها و ایجاد هیاهوی کاذب در فضای رسانه ای هستند جایگاهی در بین مردم ندارند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اضافه کرد: اگر کسی هم انتقاد به دولت و شخصیت ها دارد می تواند نقد سازنده و از مسیر درست آن داشته باشد ولی حق توهین ندارد ما این گونه رفتارهای ناپسند را به شدت محکوم می کنیم.

سید روح الله موسوی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها نیز در این زمینه به خبرنگار سیاسی ایرنا، اظهار داشت: توهین در شرع، قانون و اخلاق اسلامی هیچ جایگاهی ندارد و از طرف هر شخصی که بیان شود مذموم و ناپسند است.

نماینده مردم لردگان تصریح کرد: رییس جمهور شخص دوم کشور است و نباید هر کسی به خود اجازه دهد که به رییس جمهور توهین کند ما باید برای تقویت وفاق ملی به دولت کمک کنیم ونه اینکه مانع تحقق وفاق ملی شویم.

نماینده مردم لردگان اضافه کرد: همه جریان‌های سیاسی در کشور باید بدون ایجاد دعوا و یا متهم کردن یکدیگر و با برهم زدن آرامش جامعه در یک نقطه مشترک به تفاهم برسند تا ما بتوانیم با استفاده از ظرفیت ها موجود کشور مشکلات مردم و کشور را برطرف کنیم.

به گزارش ایرنا، ستاد امر به معروف و نهی از منکر در پی انتشار مطلبی در فضای مجازی توسط یکی از کارکنان این ستاد، در بیانیه‌ای ضمن عذرخواهی از رئیس جمهور و مردم شریف ایران، از برکناری فرد منتشرکننده مطلب خبر داد

در این بیانیه تصریح شده است:‌ این ستاد برای رئیس جمهور محترم که منتخب مردم است، احترام ویژه‌ای قائل است و ضمن عذرخواهی از ایشان و مردم شریف، اعلام می‌دارد فرد منتشرکننده مطلب از این پس در ستاد هیچ سمتی نخواهد داشت.

در این راستا، فاطمه مهاجرانی چهارشنبه شب ۱۴ آذر ۱۴۰۳ در واکنش به برخی هجمه ها علیه پزشکیان در شبکه ایکس نوشت: «رهبر انقلاب در حکم تنفیذ آقای دکتر مسعود پزشکیان: رای‌ ملت ایران به شخصیت فرزانه، صادق، مردمی و دانشمند را تنفیذ می‌کنم.»

وی افزود: شخصیتی که چنین تعریفی دریافت و مورد اقبال ملت قرار میگیرد، نیاز به دفاع در مقابل هر هجمه کوری را ندارد.

همچنین محمد گلزاری دبیر شورای اطلاع رسانی دولت در واکنش به انتشار برخی مطالب توهین آمیز خطاب به دولت و رئیس جمهور در روزهای اخیر گفت: دولت چهاردهم با محور قراردادن گفتمان وفاق ملی، از هر انتقاد منصفانه و سازنده که به پیشبرد اهداف کلان کشور و حل مشکلات مردم کمک کند، استقبال می‌کند، اما بیان برخی عبارات و جملات توهین آمیز و غیراخلاقی را نه زیبنده فضای سیاسی و اجتماعی کشور و نه پیش برنده و حلال مشکلات می‌داند.

وی ادامه داد: متاسفانه پس از گفت‌وگوی تلویریونی رئیس جمهور پزشکیان با مردم ایران که در آن تنها بخش اندکی از کوه مشکلات برجای مانده از سال‌های گذشته با زبانی صادقانه و شفاف با مردم بیان شد، برخی از کاربران فضای مجازی و رسانه‌ها با ادبیاتی نامناسب و غیراخلاقی دولت و شخص رئیس جمهور را هدف قرار دادند.