به گزارش روز جمعه ایرنا از خبرگزاری رویترز، جیمز جفری به رویترز گفت که پیشروی سریع شورشیان در شمال غرب سوریه خطراتی برای ایالات متحده که «غافلگیر شده است» و همچنین برای کشورهای دیگر از جمله ترکیه، روسیه و ایران به همراه دارد.
وی مدعی شد که دونالد ترامپ رئیسجمهوری منتخب آمریکا به احتمال زیاد فشار بر ایران را هم در سوریه و هم در سراسر منطقه افزایش خواهد داد.
جفری، فرستاده سابق آمریکا به ترکیه و عراق که ریاست «برنامه خاورمیانه» در «مرکز ویلسون» در واشنگتن را بر عهده دارد، اظهار داشت: چنین تغییر چشمگیری در موازنه قدرت در سوریه همه را نگران میکند.
او در مصاحبهای تلفنی با رویترز در پاسخ به این سوال که آیا با بازگشت ترامپ به کاخ سفید تغییراتی در سیاست آمریکا ایجاد خواهد شد، ادعا کرد که اظهارات و سوابق ترامپ حاکی از آن است او «به شدت با ایران در سراسر منطقه مقابله خواهد کرد.»
در حالی که پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) پیشتر گفت که واشنگتن هیچ نقشی در تحولات شمال غرب سوریه ندارد و از نزدیک تحولات این کشور را رصد میکند، واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد روز سهشنبه به وقت محلی در نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات سوریه گفت: تروریستها در سوریه از سوی آمریکا و متحدانش حمایت میشوند.
معارضین مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
در همین راستا، ژنرال «العماد عباس» وزیر دفاع سوریه پنجشنبه شب گفت که گروههای تکفیری از سوی برخی کشورها و طرفهای منطقهای و بینالمللی حمایت میشوند که به طور علنی از آنها از نظر نظامی و لجستیکی پشتیبانی میکنند.
عملیات نظامی مخالفان بشار اسد علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه نیز میشود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخشهایی از استانهای لاذقیه، حماه و حلب را در بر میگیرد، هنوز در دست گروههای مخالف دولت اسد قرار دارد.
اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران مسکو و استانبول در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خون ریزی، گروههای مسلح مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است.