به گزارش ایرنا، فناوری با تمام خوبی هایی که برای رفاه انسان ها داشت، عادت های عجیبی نیز در زندگی ها پدید آورد به گونه ای که دیگر خبری از آن همه شور و تحرک نیست و جامعه به ویژه بزرگسالان گرفتار تله بی تحرکی و به دنبال آن چاقی شده اند.
تلهای که به گفته مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی ۶۵ درصد از میانسالان استان گرفتار آن هستند و همین امر عاملی برای شیوع انواع بیماری ها است.
این بیماری ها نیز تنها به فشار خون بالا منتهی نمی شود بلکه کرونر قلب، سکته مغزی، دیابت نوع ۲ و انواع سرطان نیز افراد چاق را همراهی می کنند و این وضعیت تبدیل به دغدغه ای در بخش بهداشت و سلامت شده است.
تغییر در سبک زندگی و تغذیه ناسالم از دلایل اصلی گرفتاری ۶۵ درصد میانسالان استان در باتلاق چاقی است و برای نجات از این وضعیت چاره ای جز تغییر در سبک زندگی کنونی نداریم به گونه ای که باید غذاهای فست و فودی را از سبد غذایی حذف کنیم و ساعات طولانی از اوقات گرانبهای خود را نیز با بی تحرکی پای سریال های تلویزیونی و یا در شبکه های اجتماعی سپری نکنیم.
گرفتاری ۶۵ درصد در باتلاق چاقی
مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید: ۶۵ درصد گروه سنی میانسال (۳۰ تا ۵۹ سال) استان به علت تغذیه نادرست درگیر اضافه وزن و چاقی هستند.
نسرین علیزاده می افزاید: مصرف بیش از حد مواد قندی و عدم اصلاح سبک زندگی از دلایل بروز اضافه وزن و چاقی در خراسان شمالی است.
وی ادامه می دهد: دوران شیوع کرونا نیز کم تحرکی و بی تحرکی شهروندان عاملی برای تشدید اضافه وزن و چاقی شد.
مصرف بیش از حد مواد قندی و عدم اصلاح سبک زندگی از دلایل بروز اضافه وزن و چاقی در خراسان شمالی است
علیزاده می گوید: برای پیشگیری از اضافه وزن باید روزانه کمتر از پنج گرم قند و شکر مصرف کرد در حالی که این آمار در خراسان شمالی بیشتر است.
وی با اشاره به کم تحرکی شهروندان در سال های اخیر،یادآور می شود: فعالیت های کاری روزانه جزو فعالیت های بدنی محسوب نمی شود به گونه ای که شهروندان باید در طول روز برنامه های ورزشی داشته باشند.
مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی خاطرنشان می کند: اضافه وزن و چاقی زنگ خطری برای سلامتی افراد است زیرا که افراد دارای این مشکل، مستعد ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، پرفشاری خون و دیابت هستند.
عوارض چاقی؛ از فشار خون تا سکته مغزی
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی می گوید: اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش میدهد و خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند، ۲ تا ۶ برابر بیشتر از سایر افراد است.
دکتر فلوریا انفرادی می افزاید: براساس آخرین پیمایش ها، ۳۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان فشار خون دارند که این رقم بالاتر از میانگین کشوری است.
وی ادامه می دهد: براساس گزارش مطالعه پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر سال ۱۴۰۰، خراسانشمالی دومین استان از نظر شیوع فشار خون بالا در کشور است.
خراسانشمالی دومین استان از نظر شیوع فشار خون بالا در کشور است
انفرادی با اشاره به دلایل ابتلا به فشار خون بالا، می گوید: مصرف غذاهای شور، مصرف کم میوهها و سبزیجات، کم تحرکی و برخی عوامل ارثی از دلایل ابتلای به این بیماری هستند.
وی با تاکید بر اینکه چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی دلایل اصلی مرگ و میر است، گفت: چاقی مهمترین عامل خطر ابتلا به این بیماریهای غیرواگیر است.
تدابیر علوم پزشکی برای مقابله با چاقی
مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی از برنامههای اجرایی برای بهبود وضعیت تغذیه در استان خبر می هد و می گوید: اکنون به ازای هر ۲۰ هزار نفر، یک کارشناس تغذیه در استان فعالیت میکند و با دریافت مجوزهای جدید ۱۲ کارشناس تغذیه روستایی به مجموعه بهداشت خراسان شمالی افزوده می شود.
علیزاده ادامه می دهد: خدمات کارشناسان تغذیه نیز در قالب نظام ارجاع و به شکل رایگان به مردم ارایه میشود.
وی با اشاره به اهمیت آموزش در بخش تغذیه، می گوید: دورههای آموزشی ویژه گروههای هدف؛ سربازان و سایر اقشار جامعه و پویشهای ملی برای افزایش آگاهی مردم در زمینه تغذیه سالم هر سال برگزار می شود.
علیزاده خاطرنشان می کند: باورهای غلط تغذیهای در خراسان شمالی شناسایی و مجموعهای آموزشی در این زمینه تدوین و منتشر شده است.
وی یادآور می شود: کتابی نیز درباره چربیها و روغنها تهیه شده که هدف آن آموزش اصول تغذیه سالم به جامعه است.
باورهای غلط تغذیهای در خراسان شمالی شناسایی و مجموعهای آموزشی در این زمینه تدوین و منتشر شده است
اگر شاخص توده بدنی (BMI) بین ۲۴.۹ تا ۲۹.۹ باشد شخص دارای اضافه وزن است اما اگر این شاخص برابر با ۳۰ و بیشتر از آن باشد شخص چاق محسوب می شود.
شاخص توده بدنی با تقسیم وزن (به کیلوگرم) بر توان دوم قد (به متر) به دست می آید.
خراسان شمالی با ۱۰ شهرستان و یک میلیون نفر جمعیت واقع در شمال شرق کشور که ۴۴ درصد از آن در نواحی روستایی سکونت دارند.