مشهد- ایرنا- پویش «مصرف گاز کمتر در خانه، تولید بیشتر در کارخانه» حرکتی است که با ابتکار و مشارکت انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی و شرکت گاز این استان به اجرا درآمده است.

به گزارش ایرنا، بر اساس آمار امسال با توجه به کاهش دمای هوا نسبت به سال گذشته میزان مصرف گاز در کشور حدود ۲۰ درصد افزایش یافته و این در حالی است که مصارف گاز در بخش خانگی، تجاری، صنایع، حمل و نقل و کشاورزی حدود ۸۵ درصد از کل مصرف را تشکیل می‌دهد و به اذعان مدیران فعال در بخش نفت و گاز، هر میزان که در مصرف بخش خانگی و تجاری صرفه جویی شود، می توان مقدار آن را به صنایع عمده تخصیص داد.

استان خراسان رضوی با ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار مشترک گاز شهری و روستایی، پس از «تهران بزرگ» دارنده بیشترین مشترک گاز در کشور است. پنج هزار و ۶۵۲ واحد صنعتی با سرمایه‌گذاری ۶۸۳ هزار و ۷۹۲ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۲۱۲ هزار و ۸۷۸ نفر در خراسان رضوی وجود دارد و برای خاموش نشدن چرخ صنعت این استان در زمستان، پویشی با همکاری شرکت گاز و انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی آغاز شده است.

کاهش ۱۰ درصدی مصرف توسط خانواده صنایع

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی در خصوص پویش «مصرف گاز کمتر، تولید بیشتر در کارخانه» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تفاهم نامه ای با شرکت گاز استان منعقد شده که بر اساس آن متعهد شده ایم ۳۰ هزار نفر از کارکنان واحدهای تولیدی آموزش های لازم را در خصوص مصرف درست گاز فراگیرند.

امیرمهدی مرادی افزود: در این راستا برخی اقدامات فرهنگ‌ساز مانند توزیع پوشش برای بستن دریچه های کولر نیز بین کارکنان صنایع صورت می گیرد و حرکت هایی فرهنگی برای کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز انجام می شود.

وی ادامه داد: همچنین ۱۰۰ دستگاه بخاری، هر یک به ارزش ۲۵۰ میلیون ریال برای تشویق و اعطای جایزه به افرادی که این کاهش را رعایت کنند، در نظر گرفته شده است.

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی اضافه کرد: شرکت گاز نیز متعهد شده تا میزان کاهش گاز مصرفی کارکنان صنایع را محاسبه کرده و در شرایط بحرانی به واحد مربوط اختصاص دهد، که این پویش نوعی برد - برد است.

کاهش مصرف گاز خانگی به نفع بخش تولید

رییس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طبق تفاهم نامه امضا شده با انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی و با هدف نهادینه سازی مدیریت مصرف در بخش خانگی، چنانچه مشترکان گاز خانگی، که از کارکنان صنایع استان هستند، مصرف گاز خود را کاهش دهند، به همان میزان صرفه جویی شده سوخت گاز به صنایع مربوطه تعلق می گیرد و واحد آنان محدودیت کمتری در فعالیت زمستانی خواهد داشت.

حمیدرضا افشون افزود: در حقیقت با اجرای این طرح، مدیریت مصرف در بخش خانگی توسط خانواده صنایع منجر به افزایش سوخت در بخش صنعت و افزایش تولید خواهد شد.

وی ادامه داد: انجمن صنایع، توانمندی و ظرفیت خوبی در حوزه آموزش و فرهنگ سازی دارد و برنامه ریزی شده است که در جریان این پویش ۳۰ هزار نفر از کارکنان صنایع استان در این زمینه مشارکت کنند.

رییس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی افزود: جامعه هدف این پویش صنایع با ظرفیت بیش از ۳۰۰ نفر پرسنل است.

افشون در خصوص ساز و کار اجرای این طرح نیز اظهار کرد: فهرست کارکنان صنایع و شماره اشتراک گاز آن‌ها در اختیار شرکت گاز قرار می گیرد و ماهانه مصرف این مشترکان پایش خواهد شد.

کاهش ۳۰۰ میلیون متر مکعبی مصرف گاز

رییس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی افزود: سالانه پویش های مختلفی با همکاری نهادهای مختلف برای کاهش مصرف گاز در سطح استان و مشهد اجرا می شود.

افشون اضافه کرد: پویش «هر خانه، یک اتاق گرم» در حوزه مشارکت مردمی از دیگر اقدامات موفق برای مدیریت مصرف گاز است که با آغاز فصل سرما و از اول آذر شروع شده و تا پایان سال ادامه دارد.

وی گفت: در مجموع سال گذشته در جریان اجرای طرح های مدیریت مصرف گاز و جلب مشارکت مردمی در این حوزه، ۳۰۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی در مصرف صورت گرفت.

رییس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی ادامه داد: سامانه سوت‌زنی نیز برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی به منظور جلوگیری از اسراف و هدررفت گاز در استان فعال است و شهروندان می‌توانند با مراجعه به نشانی nigc-khrz.ir و انتخاب گزینه نظارت مردمی نسبت به ثبت گزارش تخلف مراکز پرمصرف گاز اقدام کنند، همچنین سامانه تلفنی ۱۵۹۴ شرکت گاز خراسان رضوی آماده دریافت گزارش‌های مردمی در این خصوص است.

پایداری گاز خانگی در چهارچوب محدودیت مصرف برای بخش صنعت

مدیر بهره برداری شرکت گاز خراسان رضوی اعلام کرد: کمبود گاز برای تامین نیاز استان مشهود است و پایداری گاز خانگی در چهارچوب محدودیت مصرف برای بخش صنعت انجام می شود، در همین راستا شرکت گاز مدیریت مصرف و فرهنگ‌سازی در این زمینه را به ویژه در بخش خانگی و تجاری در دست انجام دارد.

فرشید دشتی اظهار کرد: هماهنگی و تعاملات لازم برای مدیریت مصرف گاز در بخش های صنعت و معدن به جهت ممانعت از خسارت قبل از زمستان در استان انجام گرفته است، برنامه های مختلفی برای مدیریت مصرف گاز در زمان برودت هوا مطرح شد و نشست های آمادگی برای این بخش در استانداری تشکیل و براساس تصمیمات این نشست به ریاست معاون استاندار خراسان رضوی، محدودیت ها اعمال شد.

وی افزود: موضوع اصلی در عدم اجرای ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار، مشکل تامین اعتبار و بودجه است، راهکار شرکت گاز برای بخش صنایع، خرید اوراق مشارکت انرژی است که صاحبان صنایع فولادی نسبت به خرید آن اقدام کرده‌اند، در این صورت شرکت گاز موظف به تامین گاز صاحبان صنایع خواهد بود در غیر این صورت باید خسارت آن را به صنایع پرداخت کند.

دشتی، تسری طرح خرید اوراق مشارکت انرژی به سایر صنایع را راهکاری موثر برای جلوگیری از تضرر واحدهای صنعتی از محل برنامه محدودیت مصرف گاز برشمرد.

بار کمبود گاز روی دوش صنایع

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کشور ما با ناترازی و کمبود گاز مواجه است و گاز تولیدی پاسخگوی میزان مصرف نیست.

امیرمهدی مرادی افزود: مباحث اجرایی نیز به نحوی است که نمی توان گاز خانگی را قطع کرد، لذا گاز مشترکان پرمصرف در گروه هدف قطع و برای آنان محدودیت اعمال می شود که نیروگاه ها و شرکت های بزرگ تولیدی در اولین گام هستند.

وی ادامه داد: این وضعیت سال های قبل نیز به همین منوال بوده که امسال تشدید شده است و با دمای منفی سه درجه، کسری گاز در کشور به وجود می آید.

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی افزود: در این شرایط بخش عمده بار این کمبود به صنعت تحمیل می شود که اولویت بندی صنایع و اطلاع رسانی موضوع از قبل از قطع بسیار مهم است.

مرادی اضافه کرد: امسال به واحدهای پرمصرف اطلاع رسانی شده که ۳۰ درصد از مصرف گاز خود را کم کنند، این در حالی است که کار تولیدی برخی واحدها با این میزان کاهش متوقف می شود.

وی ادامه داد: برخی از مجموعه های تولیدی نیز امکان استفاده از سوخت دوم را دارند، به عنوان نمونه کارخانجات سیمان سال‌ها است که روی سوخت دوم می روند و برای تامین سوخت دوم از ابتدای سال اقدام کرده و مخازن خود را پر می کنند اما برخی واحدها امکان استفاده از سوخت دوم را ندارند و تعطیل می شوند.

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی افزود: به شرکت‌های کوچک نیز که امکان مصرف گازوئیل دارند، به صورت هفتگی سوخت تعلق می گیرد و فرایند دریافت تاییدیه تحویل سوخت نیز زمانگیر است، لذا این واحدها در تامین سوخت با چالش روبه رو هستند.

اکنون نیز به دلیل اینکه نیروگاه ها با کمبود گاز و سوخت مایع مواجه شده اند، به برخی واحدهای صنعتی ابلاغ شده تا مصرف برق خود را کاهش دهند، هزینه ها برای صنعت زیاد است اما تولید لازم را نمی توانند داشته باشد و خیلی از واحدها ممکن است به مرز ورشکستگی برسند.

کاهش ۴۰ درصدی مصرف گاز در طرح تعویض بخاری های قدیمی

دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی اضافه کرد: همچنین طرح تعویض بخاری های فرسوده و قدیمی با بخاری های نو با هزینه واحدهای فولادی و با همکاری شرکت گاز در استان در حال اجرا است.

مرادی افزود: در این طرح با تعویض بخاری ها تا ۴۰ درصد در مصرف گاز صرفه جویی می شود و طبق این طرح و قرارداد بین واحدهای فولادی و شرکت گاز، مابه التفاوت نرخ عرضه گاز در حالت عادی با نرخ عرضه در بورس محاسبه و توسط واحدهای فولادی بابت تامین هزینه تعویض بخاری های قدیمی با بخاری های جدید،‌ پرداخت می شود.

وی گفت: شرکت گاز نیز تضمین کرده است به مدت پنج سال این گاز صرفه جویی شده (۴۰ درصدی) را در اختیار واحدهای فولادی تامین کننده هزینه اجرای این طرح قرار دهد، این اقدام منحصر به فردی است که پایه آن در خراسان رضوی گذاشته شده است.