به گزارش خبرنگار ایرنا ، طبق گفته کارشناسان، سامانه گرمسیری غرب کشور یک ابر پروژه با بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد ریال هزینه است که قطعه اول آن در استان کرمانشاه قرار دارد و شامل مجموعه سدهای هیروی، شهدای ازگله، جامیشان، شرفشاه و تونل نوسود است که اشتغالزایی و رونق بخش تولید، افزایش سرانه درآمد، کمک به معیشت مرزنشینان و همچنین سیراب نمودن منطقه و مهار آب های مرزی از مزایای بزرگ این طرح است.
بخشی از سامانه بزرگ گرمسیری در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسید که در مجموع از رودخانه سیروان در شمال غربی کرمانشاه تا موسیان دهلران در استان ایلام و مرز دشت عباس در استان خوزستان ۵۰۰ کیلومتر طول دارد که این طرح از محل صندوق توسعه ملی به بار نشست.
بر اساس افق ترسیم شده برای این طرح ، اجرای سامانه گرمسیری حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب در اختیار استان های کرمانشاه و ایلام قرار می دهد و ۵۰ هزار هکتار از زمین های دیم شهرستان های سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین در قالب این طرح به آبی تبدیل می شود ضمن اینکه از این میزان، ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب نیز سهم بخش صنعت است.
تشکیل کمیته ویژه برای پیگیری سامانه گرمسیری
استاندار کرمانشاه چند روز پس از انتصابش در این استان در دیدار با مدیرعامل و معاونان شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه از تشکیل کمیته ویژه برای پیگیری و تکمیل طرح سامانه گرمسیری خبر داد و گفت: این طرح یک موتور محرک برای رونق و تحول در بخش کشاورزی به ویژه در شهرستانهای گرمسیری است.
منوچهر حبیبی یکی از اولویت های برنامهای خود را موضوع مهار آب های مرزی بیان کرد و افزود: موضوع مهار آب های مرزی یکی از اولویت های مورد تأکید در برنامه هفتم توسعه است و جزو سیاستها، رویکردها و اولویتهای دولت نیز هست.
وی با اشاره به وجود بخش عمدهای از آب های مرزی در استان کرمانشاه، تاکید کرد: تکمیل طرح گرمسیری به رونق اقتصادی کرمانشاه کمک میکند و پیگیریهایی مرتبط با این حوزه در سطح وزارتخانه، هیات دولت و مجلس شورای اسلامی باید با سرعت و جدیت لازم دنبال شود.
حبیبی در ادامه سخنانش طرح گرمسیری را اولویت مهم استان در حوزه کشاورزی معرفی کرد و گفت: در این حوزه یک کار بزرگ صورت گرفته و بسترها برای تداوم این طرح فراهم است و باید با تلاش برای تکمیل این طرح، شیرینی آن را به مردم بچشانیم.
۲۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از غرب کرمانشاه زیر پوشش سامانه گرمسیری
رئیس جهاد کشاورزی سرپلذهاب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اکنون ۲۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی غرب کرمانشاه در شهرستان های سرپل ذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب زیر پوشش سامانه گرمسیری است، عنوان کرد: از مجموع این اراضی ۲۰ هزار و ۶۰۰ هکتار آن در سرپل ذهاب (از منطقه جگیران در ابتدای منطقه جغرافیایی سرپل ذهاب از سمت ثلاث باباجانی، ذهاب شمالی، ذهاب جنوبی، حومه، قراویز، بشیوه از توابع این شهرستان واقع شده که از این میزان اکنون ۱۲ هزار هکتار آن تخصیص آب یافته و زیر کشت است.
ایرج بهرامی افزود: هشت هزار هکتار از زمین های زیر پوشش سامانه گرمسیری در دهستان های بشیوه و قلعه شاهین نیز به دلیل عدم اجرای خطوط اصلی توسط وزارت نیرو از هشت سال پیش که خطوط فرعی خط انتقال داخل مزارع آن انجام شد، همچنان در انتظار تخصیص آب و مشروب شدن بود.
وی ادامه داد: چهار هزار هکتار از زمین های کشاورزی منطقه قلعه شاهین که خطوط فرعی داخل مزارع آن از هشت سال پیش به منظور انتقال آب سامانه گرمسیری اجرایی و منتظر خط انتقال اصلی آب توسط وزارت نیرو بودند، اکنون خطوط اصلی توسط وزارت نیرو به پیمانکاری قرارگاه خاتم عملیاتی شده و تا پایان ماه ۵۰۰ هکتار از زمین های روستای « قیتک» از توابع دهستان قلعه شاهین این شهرستان در محل ایستگاه پمپاژ شماره ۲ تست آبگیری و با قولآب منطقه ای تا کشت دوم سال زراعی جاری تامین آب و بهره برداری از آن آغاز می شود.
رئیس جهاد کشاورزی سرپل ذهاب گفت: با توجه به اینکه سال های زیادی از اجرای خطوط فرعی داخل مزارع کشاورزان در مسیر سامانه گرمسیری می گذرد این خطوط نیاز به رفع نواقص دارد که توسط کشاورزان و با همکاری جهاد کشاورزی این نواقص در حال رفع است و پیش بینی می شود با همکاری مسئولان آب منطقه ای و کشاورزان تا پایان سال هشت هزار هکتار زمین کشاورزی از قبل سامانه منتفع شوند که آبرسانی به این زمین ها با ۱۲ ایستگاه پمپاژ انجام می شود.
بهرامی ادامه داد: عملیات اجرایی تست و آبگیری خطوط انتقال ۲ ایستگاه پمپاژ آب مربوط به طرح سامانه گرمسیری در این شهرستان در ۲ دشت قلعهشاهین و بشیوه پاتاق روزهای اخیر با حضور کارشناسان و مدیران آب منطقهای و جهاد کشاورزی با موفقیت انجام شد و به زودی بهره برداری از آن آغاز می شود.
وی عنوان کرد: اکنون از ۱۲ هزار زمین کشاورزی که از قبل سامانه گرمسیری مشروب شده اند، سالیانه بیش از ۱۸۰ هزار تن محصول گندم، چغندرقند و سایر محصولات برداشت می شود.
وی افزود: با توجه به اینکه آب سامانه گرمسیری از داخل مزارع شهرستان های غرب کرمانشاه می گذرد، ۵۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی در این مناطق جامانده که پیگیری های لازم برای اجرا شدن این سامانه در این زمین ها که آب از کنار آن ها می گذرد توسط مسئولان استانی، شهرستانی و نماینده مردم غرب کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی از طریق ۲ وزارت نیرو و جهادکشاورزی در دست اقدام است تا نسبت به برخورداری از سامانه گرمسیری به منظور پیشرفت و آبادانی منطقه و منتفع شدن کشاورزان از قبل این زمین ها و افزایش تولیدات بخش کشاورزی و اشتغالزایی منطقه باشیم.
طی روزهای اخیر نیز بازدید توسط مسئولانی از جهاد کشاورزی و آب منطقه ای استان کرمانشاه و نماینده قرارگاه خاتم الانبیا (ص) به عنوان پیمانکار پروژه به همراه نماینده مردم شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب از طرح سامانه گرمسیری در منطقه قلعه شاهین به منظور رفع نواقص موجود صورت گرفت که در این راستا مقرر شد تا پایان آذرماه جاری ۵۰۰ هکتار از زمین های منطقه قلعه شاهین از قبل سامانه گرمسیری تامین آب شوند و عملیات تست آب گیری انجام شود.
آمادگی کامل برای انتقال آب به زمین های کشاورزی وجود دارد
مرتضی حسنآبادی سرپرست جدید شرکت آب منطقهای کرمانشاه در حاشیه این بازدید گفت: اکنون در خط انتقال ایستگاه پمپاژ شماره ۲ سامانه گرمسیری در منطقه قلعه شاهین سرپل ذهاب آب هست و ما آمادگی کامل را برای انتقال آب به ۸۰۰ هکتار از زمین های زیر پوشش در این مسیر داریم و در صورت مساعدبودن هوا و نبود بارندگی و مشکلات و نواقصی تا پایان آذرماه تست آبگیری ۵۵۰ هکتار از زمین های روستای قیتک انجام می شود.
حسنی، معاون آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز با بیان اینکه سامانه گرمسیری یک طرح بزرگ آبی در حوزه کشاورزی در غرب کشور است ، گفت: این پروژه بزرگ آبی ۲۳ هزار هکتار از اراضی استان کرمانشاه را زیر پوشش قرارمی دهد که از دشت ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی شروع شده و بعد از گذشتن از اراضی شهرستانهای قصرشیرین و سرپلذهاب به اراضی کشاورزی شهرستان گیلانغرب رسیده و طرح در این شهرستان برای استان کرمانشاه پایان مییابد و وارد استان ایلام میگردد.
وی ادامه داد: ایستگاه شماره ۲ قلعه شاهین از ایستگاه شماره یک آبگیری می کند و در این چهار هزار هکتاری که از ایستگاه شماره ۲ مشروب خواهد شد، شبکه های فرعی توسط جهاد کشاورزی در سال های قبل انجام شده و به علت ندادن آب به موقع و تامین اعتبار تا پارسال بلا استفاده مانده اند که اکنون نواقصاتی داخل مزارع دارند.
وی ادامه داد: با توجه به پیگیریهای صورت گرفته از سوی نماینده مردم منطقه در مجلس و دیگر مسئولان امتیازهای بسیار خوبی برای این کشاورزان اخذ شده و کشاورزان تنها باید شیرآلات داخل مزارع را برای آبیاری مناسب تامین کنند که پیمانکار قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) نیز پای کار است و تمام ملزومات لازم انجام شده است.
او از آماده بودن ۵۵۰ هکتار از اراضی برای تست آبگیری خبر داد که به زودی انجام خواهد شد و از آب منطقه ای استان کرمانشاه نیز خواست تا تامین آب پایدار در خط انتقال به مزارع برای انجام کشت توسط کشاورزان از سوی آب منطقه ای عملیاتی شود و کشت به سال آینده موکول نشود.
فرماندار سرپلذهاب نیز کارگروه بررسی مسائل و مشکلات طرح سامانه گرمسیری که در این رابطه در محل فرمانداری سرپل ذهاب تشکیل شد، گفت: باتوجه به اهمیت موضوع جلسات کارگروه باید به صورت مستمر برای پیشرفت و تسریع در اتصال زمین های بشیوه و پاطاق و قلعه شاهین به سامانه گرمسیری برگزار شود.
صدرالله بابلی افزود: بخشی از گلایههای مردم نسبت به اجرای طرح سامانه گرمسیری به حق است و بخشی نیز نیاز به تبیین دارد و کارهای انجام گرفته در منطقه را باید از طریق رسانهها به اطلاع مردم برسانیم.
او ادامه داد: موضوع تملک زمین را باید هرچه زودتر در ۲ بخش قلعه شاهین و بشیوه و پاطاق به نتیجه مطلوب برسانیم به سرانجام رساندن طرح ها و برنامهها نیازمند انسجام و تشکیل کارگروه مربوطه است که مردم شهرستان تسریع در اجرا و اتمام کار را مطالبه کردهاند و استاندار کرمانشاه نیز نیز کارگروهی در این رابطه تشکیل دادند.
اجرای سامانه گرمسیری در از اراضی به جا مانده قصرشیرین مطالبه مردم است
فرماندار قصرشیرین نیز با اشاره به اجرای ناقص شبکه آبیاری زمینهای کشاورزی پایین دست سدهای تنگ حمام، زاگرس و شرفشاه بر تکمیل خطوط انتقال و تامین آب مورد نیاز کشاورزان ناراضی از سوی ادارات جهاد کشاورزی و آب منطقه ای تاکید کرد و معتقد است که اجرای سامانه گرمسیری و تکمیل شبکه های آبیاری در یک هزار و ۶۵۰ هکتار از زمین های جامانده روستاهای سید خلیل، فتاح بگ، شیرین آب و قسمتی از طهماسب هرچه زودتر اجرایی شود.
محمد نجفی همچنین خواستار تعیین تکلیف اراضی جامانده از محل سامانه گرمسیری در راستای برخورداری این شهرستان از این اقدام ارزشمند دولت به منظور ارتقای معیشت کشاورزان و رونق محصولات کشاورزی شد.
وی اظهار کرد: شهرستان قصرشیرین از نظر کشاورزی یکی از نقاط مستعد و حاصلخیز است و می طلبد از طریق آب نیرو و وزارت جهاد کشاورزی با تخصص آب و اجرای شبکه از طریق سامانه گرمسیری شاهد برخورداری کشاورزان روستاهای جامانده از این اقدام ارزشمند نظام برای اشتغال و عمران روستاها و افزایش تولیدمحصولات کشاورزی باشیم.
در استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه حدود ۱۲۵ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند.
این استان با بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی یکی از قطب های کشاورزی کشور است.