تهران - ایرنا - رئیس جمهور با تاکید بر این که مبنای فرهنگ بر اساس حق و عدالت است، گفت: انقلاب فرهنگی را باید از خودمان شروع کنیم.

به گزارش ایرنا، مسعود پزشکیان روز دوشنبه در آیین بزرگداشت چهلمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی « حکمرانی فرهنگ و علم»، گفت: ظلمی بالاتر از این نیست که در مقابل حرف و راه درست بایستیم، انسان درست و مومن راه درست و حرف محکم را باید بزند.

وی افزود: ضلالت یعنی تابع نفس بودن، اختلاف یعنی اینکه کسی بخواهد حق دیگری را ضایع کند. وقتی حق را نادیده بگیرید آن وقت تابعیت نفس و ضلالت شکل می‌گیرد، باورها و اعتقادات زمانی می‌تواند تاثیرگذار باشد که امت اسلامی ایجاد شود و انسان‌هایی که باور و اعتقاد را در خود ایجاد کرده باشند.

رئیس جمهور با بیان این که نفسانیت گاهی باعث می شود حق و عدالت را نبینیم و وحدت و انسجام نداشته باشیم، اظهار داشت: حق جنسیت، قومیت، منطقه و چپ و راست و مذهبی و غیر مذهبی نمی‌شناسد حق هر انسانی را باید داد.

وی با تاکید بر اینکه باید حق هر انسانی را به او بدهیم، گفت: شناعت گروهی نباید ما را از تقوا و عدالت دور کند. اگر می‌خواهیم انقلاب فرهنگی کنیم باید از خودمان شروع کنیم و نه از دیگران. اگر می‌خواهیم جلوداری کنیم باید اول خودمان را اصلاح کنیم قبل از اینکه به دیگران توصیه و دستور بدهیم.

رئیس‌جمهور تاکید کرد: امکان ندارد که براساس حق و عدالت عمل کنیم اما نارضایتی اجتماعی شکل بگیرد. یک عده زیاده خواه ناراضی خواهند بود اما اگر حق همه مردم را مستقل از اینکه که هستند و چگونه فکر می‌کنند بدهیم، می‌توانیم الهام بخش باشیم و در دنیا سری در سرها داشته باشیم.

 

ادبیات دستوری تاثیرگذار نیست

وی ادامه داد: فرهنگ از ما مسئولان و کسانی که می‌گویند جلودار هستند آغاز می‌شود آن هم باید در رفتار خود را نشان دهد نه در گفتار. هدایت با گفتار انجام نخواهد شد.

پزشکیان با تاکید بر اینکه ادبیات دستوری تاثیرگذار نیست، گفت: این ادبیات که اگر ما دستور بدهیم اجرا نکنند، جریمه می‎‌کنیم، زندان می‌کنیم و اعدام می‌کنیم سه نتیجه در پی دارد؛ قلب را سیاه می‌کند، دین را سست می‌کند و انقلاب و دگرگونی‌ها را نزدیک می‌کند. با امر و نهی نمی‌توان رفتارها را اصلاح کرد بلکه در عمل می‌توان افراد را جذب کرد و الگو ایجاد کرد.

باید بر اساس حق، عدالت و انصاف عمل کنیم

رئیس‌جمهور علم را لازمه الگو شدن دانست و تاکید کرد: باید کاری کنیم که دانشجو احساس کند در کنار ما می‌تواند رشد کند. 

وی مبنای فرهنگ را براساس حق و عدالت بین افراد و جامعه دانست و تاکید کرد: باید براساس حق و عدالت و انصاف عمل کنیم. انصاف در قبال آنکه دوست داریم و آنکه دشمن می‌دانیم. اگر انصاف را رعایت کنیم و مراقب نفسانیت خود باشیم، می‌توانیم فرهنگ را اشاعه دهیم.

پزشکیان ادامه داد: مشکل از ماست نه جوانان، آنها را ما تربیت کردیم نه آمریکایی‌ها. باید ببینیم ما چگونه عمل کردیم که آنها به جای اینکه راه را بروند به جای دیگر می‌روند. الان به جای اینکه برگردیم و خودمان را اصلاح کنیم باز همان انسانی که خودمان تربیت کرده‌ایم جریمه می‌کنیم.

 

باور و اعتقاد با دستور و امر و نهی ایجاد نمی شود

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه باور و اعتقاد با دستور و امر و نهی ایجاد نمی‌شود، گفت: با رفتار و الگو بودن و الهام بخش بودن فرهنگ و باور را می‌توانیم جا بیاندازیم. 

وی افزود: هر انسانی به صورت فطری به دنبال تعالی و علم است و این چیزی است که باید در جامعه اشاعه دهیم. در علم دعوا نیست، مستند است و براساس شواهد، شواهد نشان می‌دهد این روشی که مریض را معاینه می‌کنم ضررش بیشتر است حال چرا باید بر روشی پافشاری کنیم که اعتقاد داریم ۴۰ سال آنرا دنبال کرده‌ایم اما مستندات چیز دیگری نشان می‌دهد.

پزشکیان خطاب به حاضران این جلسه با بیان این که شورای عالی انقلاب فرهنگی نگاه ویژه به دانشگاه و علم و فناوری داشته است گفت: امیدوارم حضور شما در این جلسه تصمیم‌گیری بر این شکل بگیرد که حق و عدالت را در جامعه پیاده کنیم. اگر این اتفاق بیافتد دعوا نمی‌شود و امکان ندارد پان ترکیسم، پان عربیسم و یا پان کردیسم شکل بگیرد.

وی تصریح کرد: افراد هنگامی به دنبال هویت خود می‌روند که هویت او را قبول نمی‌کنند، وقتی که اجازه نمی‌دهند در جایگاه خود براساس علم و هنر و جایگاه و توانمندی خود قرار بگیرد.

پزشکیان با تاکید بر اینکه نارضایتی هنگامی شکل می‌گیرد که فردی احساس کند حقش خورده شده است، گفت: باید به دنبال این باشیم که بر اساس حق و عدالت رفتار کنیم.