تهران- ایرنا- دبیر ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حوزه زنان و خانواده، بین دو جریان موازی تحجر و واپس‌گرایی و تجدد و غرب‌زدگی باید مراقبت باشیم و گفتمان قوی با محتوای علمی پشتیبان برای این گفتمان، طراحی کنیم.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، فهیمه فرهمندپور امروز (دوشنبه) در همایش حکمرانی فرهنگ و علم به مناسبت چهلمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی و با حضور رئیس جمهور، ادامه داد: حکمرانی نیاز به الگو دارد و آن الگو، حکمرانی تمدنی زن و خانواده است.

دبیر ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی به ضعف موجود در فرآیند حکمرانی حوزه زنان و خانواده گریزی زد و گفت: با فرآیندی مواجهه هستیم که فاقد انسجام معنا بخش و اثرگذار و از سیاست‌گذاری تا میدان، یکپارچه‌سازی نشده است.

فرهمندپور درباره چالش ها پیرامون زنان و ارتقای سهم زنان در کشور گفت: گام اول راهکارهای تحقق بخشی به الگوی سوم زنان، نیازمند یک هماهنگی و همفکری در مورد تعریف الگوی سوم زن مسلمان است و با وجود اینکه سال‌ها مقام معظم رهبری تعبیری را به زیبایی درباره زنان و خانواده بیان کردند؛ موفق نشدیم ابعاد دقیق و حدود و ثغور مفهومی این عنوان را بشناسیم و باید نگاه مردان را تغییر داد. در این یکسال در ستاد تلاش کردیم تا روی این نگاه (تغییر نگاه مردان) تاثیر بگذاریم که تا شکل مطلوب آن فاصله زیاد است.

وی افزود: مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت بیانیه گام دوم یک تعبیری دارند که ضرورت دارد به سه نکته در خصوص گام دوم توجه شود؛ نکته اول توجه به عظمت راه طی شده است. بدانیم در ۴۰ ساله گام اول چه اقدامی انجام شد و نکته دوم توجه به امتداد راه پیش رو تا بدانیم برای رسیدن به آن راهبرد چه مسیری در پیش داریم و نکته سوم مراقبت از اینکه توجه و تمرکز بر یکی از این نکته ما را از دیگری غافل نکند؛ یعنی معطوف به دستاوردهای ۴۰ ساله اول.

دبیر ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: شورای فرهنگ اجتماعی زنان قدیمی‌ترین و با سابقه ترین شوراست که در آن نزدیک هزار جلسه تشکیل شده و صدها مصوبه مهم داشته است. اما آنچه در گام دوم باید توجه شود و محل تمرکز ما باشد اینکه حکمرانی نیازمند الگو است. باید برای حکمرانی الگو داشته باشیم، به طور مشخص الگوی حکمرانی تمدنی زن و خانواده و طراحی این الگو برای اینکه در وضعیت امروز و پیش روی ما بتواند کارآمد و قابل اتکا باشد و روی آن متمرکز شویم.

شکل‌گیری الگوی زن سوم؛ نه متحجر و نه پیرو غرب
فرهمندپور ادامه داد: امیدوار هستیم که بتوانیم این الگو را به شکل قابل قبول با حدود و ثغور مشخص ارائه کنیم. در دو جریان موازی جریان تحجر و واپس گرایی و جریان تجدد و غرب زدگی به نظرم در حوزه زنان و خانواده ما باید به شدت مراقبت کنیم و یک گفتمان قوی و یک محتوای علمی پشتیبان برای این گفتمان طراحی و تولید کنیم.

وی اضافه کرد: البته در جاهایی موفق نشدیم، مرز دقیق را با تحجر مشخص و روشن کنیم. به نظرم ما در گام دوم باید در هر دو موازی بتوانیم مرزهای تمایز خودمان را مشخص کنیم و برای آن تولید محتوای علمی قابل اتکا داشته باشیم.

دبیر ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی مخاطب اصلی فعالیت‌های ستاد خانواده و زنان را زنان عنوان کرد و گفت: اما مخاطب ما فقط زنان نیستند. تجربه بیش از سه دهه من در تحصیل در پژوهش در آموزش در فعالیت کنشگری و مدیریت حوزه زنان و خانواده می‌گوید الگوی سوم زن مسلمان تحقق نمی‌یابد و مرزهای بین تحجر و تجدد معنا نمی‌شود، مگر اینکه بتوانیم الگوی جدیدی از مردان ارائه کنیم. مردی که فرق زن متحجر و متجدد با زن الگوی سومی را درک می کند و به آن احترام می گذارد و برای بالندگی آن تلاش می کند. این زن شکل نمی‌گیرد، قبل از اینکه خانواده الگوی سومی شکل بگیرد که پرورش دهنده زن الگوی سوم باشد.

فرهمندپور تاکید کرد که الگوی سوم زن مسلمان شکل نمی گیرد، قبل از اینکه ما تعریف جدیدی از حکمرانی نوع سوم داشته باشیم.