تهران - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور نیجر در بحبوحه موج جدید استعمارزدایی در آفریقا، در دیدار با وزیر دادگستری و حقوق بشر نیجر به بحث و تبادل نظر درباره همکاری‌های دوجانبه پرداخت.

به گزارش ایرنا ، «علی تیزتک» سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری نیجر با «آلیو دائودا» وزیر دادگستری و حقوق بشر نیجر دیدار و به بحث و تبادل نظر درباره همکاری‌های دوجانبه پرداخت. این رایزنی‌ها در حالی است که کشور نیجر در یک موج جدید استقلال‌خواهی و استعمارزدایی، فعالیت سازمان‌های باصطلاح حقوق‌بشری غربی را محدود کرده است.

نظامیان نیجر به فرماندهی ژنرال «عبدالرحمن چیانی»* رئیس سابق گارد ریاست جمهوری چهارم مرداد ماه سال گذشته (26 ژوییه 2023) با برکناری «محمد بازوم» رئیس جمهوری سابق، اداره امور این کشور غنی از منابع طبیعی اما در عین حال فقیر را به دست گرفتند. اندیشکده‌های غربی موج کودتاهای نظامی و کودتاهای نافرجام در چند کشور عمدتا واقع در غرب آفریقا را نشانه‌ای از کاهش نفوذ غرب و افزایش تعامل‌های روسیه با این کشورها قلمداد کرده‌اند.

این درحالی است که برخی کارشناسان مسائل بین‌الملل بر این باورند که اتفاقات روی داده در کشور نیجر، نه یک کودتای نظامی بلکه یک موج استعمارزدایی است. «سعدالله زارعی» کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است برخلاف تبلیغات جهت‌دار اروپایی‌ها، آنچه در کشور آفریقایی نیجر اتفاق افتاده صرفاً نه یک کودتای نظامی بلکه یک موج استعمارزدایی است که این موج به تدریج تمام قاره آفریقا را فرا خواهد گرفت.

زارعی با بیان اینک امروز شاهد موج جدیدی از تحرک در آفریقا هستیم، تصریح کرد: این موج جدید بر مبنای آزادسازی این قاره از استیلای اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه صورت گرفته‌است.

در همین ارتباط ، حاکمان نظامی نیجر ماه گذشته در بحبوحه تنش در روابط با فرانسه استعمارگر سابق کشور نیجر، مجوز فعالیت سازمان باصطلاح حقوق بشری و غیر دولتی ACTED فرانسه را لغو کردند. این سازمان از سال 2009 در نیجر مشغول به فعالیت بود. در همین حال با وجود تبلیغات رسانه‌های غربی و علیرغم فقر و مشکلات اقتصادی، به رسانه‌هایی مانند «الجزیره» اکثر مردم نیجر از حاکمان نظامی در این کشور استقبال کرده و حمایت می‌کنند.

در این شرایط ، سفارت جمهوری اسلامی ایران به عنوان منادی استقلال‌طلبی انقلابی در «نیامی» پایتخت نیجر با یک دیپلماسی عمومی در کنار رایزنی‌های سیاسی و دیپلماتیک می‌تواند نقش مهمی در روشنگری افکار عمومی در نیجر داشته باشد و دیدار پنجشنبه گذشته سفیر جمهوری اسلامی ایران با وزیر حقوق بشر نیجر در همین چهارچوب حائز اهمیت است.

Abdourahamane Tchiani *