یاسوج - ایرنا - پروژه آبرسانی به دهدشت غربی که با هدف تأمین آب اراضی کشاورزی روستاهای لیر برگ ،لیر کوچک و حوزه چنگلوا  و همچنین ایجاد اشتغال در منطقه آغاز شده، پس از گذشت بیش از یک دهه همچنان با پیشرفت کندی مواجه است.

پروژه آبرسانی به دهدشت غربی، که با هدف تأمین آب پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی و ایجاد اشتغال مستقیم بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از سال ۱۳۹۰ در منطقه آغاز شده، اکنون به یک معما تبدیل شده است.

پس از گذشت بیش از یک دهه، این طرح تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است؛ اما آیا این پیشرفت نامناسب و روند حاکم تنها مسائل مالی و بودجه‌ای محدود می‌شود یا ریشه در مشکلات عمیق‌تری دارد؟

سوال اینجاست چرا تاکنون این پروژه پیشرفت مناسبی نداشته است؟ چرا روند کند و لاک‌پشتی این پروژه در طی این سال‌ها بهبود نیافته؟ آیا حضور استاندار جدید و دولت چهاردهم می‌تواند نویدبخش روزهای خوش این پروژه را رقم زند و امیدهای واهی گذشته را به واقعیت تبدیل کند .

کمبود اعتبار؛ مهمترین دلیل روند کند پروژه

یکی از اصلی‌ترین دلایل کندی پیشرفت این پروژه، عدم تخصیص به‌موقع و کافی بودجه است. آیا می‌توان انتظار داشت که پروژه‌ای با این حجم و اهمیت، بدون تأمین مالی مناسب و یا بودجه های قطره چکانی به سرانجام برسد؟

نکته ای که باید به آن توجه شود تأمین مالی مستمر و به‌موقع است که نه تنها به بهبود وضعیت آبرسانی کمک می‌کند، بلکه به افزایش اعتماد مردم به نهادهای دولتی نیز منجر خواهد شد.

توجه نکردن به نیازهای واقعی کشاورزان و منطقه یکی از عوامل جدی در معطل ماندن و راکد بودن این طرح مهم آبرسانی ظرف این سال ها به شمار می رود که به نظر می رسد مسئولان تا به حال از نزدیک با کشاورزان صحبت نکرده‌اند و نتوانستند یک نیازسنجی درست از منطقه و از مشکلات مردم احصا کنند.

دولت چهاردهم باید با آگاهی از چالش‌های موجود دیگر تنها به دنبال توجیهات غیرقابل قبول برای تأخیر ها نشود و با عزمی راسخ پاسخگوی مطالبه جدی مردم باشد .
و برنامه‌ریزی‌های خود را بر اساس نیازهای واقعی منطقه انجام دهد و نه در اتاق‌های اداری دنبال تدوین و آمار سازی باشند.

ضرورت تسریع در پروژه آبرسانی

محمد رستمی مدیرعامل هلدینگ نیرو قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء در گفت‌وگویی با خبرنگار ایرنا به بررسی وضعیت پروژه آبرسانی به دهدشت غربی پرداخت و بر لزوم تسریع در روند اجرایی این پروژه تأکید کرد.

وی با اشاره به ویژگی‌های خاص استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: این استان با جمعیتی که همواره پایبند به انقلاب بوده، نه مرز دارد و نه بندر، و از کشاورزی مکانیزه برخوردار نیست. با این حال، انقلاب و نظام نتوانسته‌اند به شایستگی به نیازهای این مردم پاسخ دهند.

رستمی افزود: پروژه‌ای موفق است که ارکان آن به موقع تصمیم‌گیری کنند. این پروژه از ابتدا با مشکلاتی مواجه بود و به درستی مورد رسیدگی قرار نگرفت.
وی با انتقاد از تصمیم‌گیری‌های نادرست در گذشته، خاطرنشان کرد: از زمان واگذاری پروژه به ما، در تلاش بوده‌ایم تا مشکلات آن را حل کنیم.

مدیرعامل هلدینگ نیرو قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء ادامه داد: پروژه‌های وزارت نیرو اعتبار مشخصی دارند و امکان جابجایی منابع مالی وجود ندارد. با این حال، در پروژه آبرسانی به دهدشت غربی، چالش‌ها و مشکلات نقدینگی وجود ندارد و تدابیری برای حفظ جریان کار اتخاذ شده است.

وی همچنین بر اهمیت تصمیمات شجاعانه در پروژه‌های چالشی تأکید کرد و گفت: در دوره مدیریت آرش مصلح، تصمیمات شجاعانه‌ای اتخاذ شد که پروژه را به این مرحله رساند. نتایج یک تصمیم غلط می‌تواند پروژه را به درازا کشاند. از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰، پروژه‌ها در کشور با مشکلاتی مواجه بودند.

وی بر لزوم تدوین نقشه راه کوتاه‌مدت برای پروژه تأکید کرد و گفت: با درک درست از پروژه، باید نقشه راه مشخصی تدوین کنیم. واکاوی گذشته به تنهایی مشکلات را حل نمی‌کند و اکنون باید کوتاه‌ترین راه برای پیشرفت در نظر گرفته شود.

استاندار جدید کهگیلویه و بویراحمد که بنظر می رسد اعداد و ارقام را به درستی می داند و سواد بودجه ای و نگاه توسعه ای و عمرانی دارد و این بار،با چرتکه انداختن واقع بینانه به پروژه های کهگیلویه توجه دارددر بازدید از پروژه های شهرستان اظهار کرد: پروژه آبرسانی به دهدشت غربی با هدف تأمین آب اراضی کشاورزی بخش سوق" از توابع شهرستان کهگیلویه و روستاهای همجوار این بخش در سال ۹۰ کلنگ زنی شد و تاکنون تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که با این وضعیت نگران‌کننده، ضرورت توجه و اقدام فوری مسئولان را بیش از پیش می طلبد.

یدالله رحمانی ادامه داد: در پیگیری های ۲ ماهه اخیر مقرر شد مبلغ یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال از محل اوراق بانکی به این پروژه تزریق شود که تاکنون ۵۰۰ میلیارد ریال از این اعتبار در اختیار پیمانکار قرار گرفت.

وی تاکید کرد: مابقی اعتبار مشخص شده برای این پروژه نیازمند پیگیری مدیران مربوطه است چرا که این پروژه ۶ هزار اشتغالزایی در پی دارد و سهم اساسی در رونق کشاورزی و توسعه استان دارد.

آرش مصلح مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد هم در بازدید از این طرح اظهار کرد: راه‌اندازی این طرح حدود ۵۰ میلیون مترمکعب آب از سد مارون به اراضی کشاورزی دهدشت غربی انتقال پیدا می‌کند که حدود ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر طول دارد.

وی گفت: با اتمام این طرح و آبرسانی به زمین‌های کشاورزی مستعد برای حدود ۶ هزار نفر اشتغال‌زایی ایجاد می‌شود.

مصلح به پیشرفت فیزیکی ۳۵ درصدی این طرح اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل توقف عملیات اجرایی به واسطه کمبود اعتبارات بوده که در نهایت تصمیم‌های گرفته شد که از پیمانکار متفاوت برای اتمام این طرح استفاده شود و قرارگاه خاتم‌الانبیا پیمانکار پروژه است.

وی افزود: ۵۰ میلیارد تومان از محل اوراق بانک ملی برای این پروژه دریافت کردیم و ۹۰ میلیارد تومان از محل اوراق بانک تجارت و ۵۰ میلیارد تومان هم در پیوست قانون دارد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد همچنین گفت: سردار اکبری جانشین قرارگاه خاتم‌الانبیا قول دادند که انرژی مضاعفی برای تکمیل پروژه بگذارند، اگر پروژه ۱۰۰ میلیارد تومان داشته باشد، قرارگاه خاتم‌الانبیا ۲۰۰ میلیارد تومان همکار می‌کند.

مصلح با اشاره به اهمیت بالای این پروژه و کلنگ زنی آن در سال ۹۰ خطاب به استاندار ادامه داد: این پروژه اهمیتش از پروژه‌های آب شرب هم بیشتر است؛ چرا که این نان می‌دهد و آن پروژه‌ها آب می‌دهند. نان دادن در کهگیلویه از آب دادن اهمیت بیشتری دارد. بیکاری و خودکشی در این منطقه از هر منطقه دیگری بیشتر است.

به گزارش ایرنا، پروژه آبرسانی ۵۰ میلیون متر مکعبی آب از رودخانه مارون به دهدشت غربی، با وجود پتانسیل‌های فراوان، به دلیل عدم تأمین مالی مناسب، در وضعیت نامطلوبی به سر می‌برد.

این پروژه نه تنها به کشاورزان و مردم منطقه آسیب می‌زند، بلکه به اعتبار دولت و نهادهای مسئول نیز لطمه می‌زند و میطلبد مسئولان با توجه ویژه و جدیت بیشتری به این چالش‌ها پرداخته و برای آینده‌ای روشن‌تر برای دهدشت غربی اقدام کنند؟ این پروژه، به‌ویژه در شرایط کنونی، نیازمند عزم جدی و همکاری بین دستگاه‌های مختلف است تا بتواند به هدف اصلی خود، یعنی تأمین آب و ایجاد اشتغال، دست یابد.

شهرستان کهگیلویه با ۱۲۳هزار نفر جمعیت بیش از ۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که درصد کمی از این اراضی آبی است.