محمدجواد ساوری روز پنجشنبه در گفتوگوی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: مرمت گنبدقابوس توسط یک گروه مرمتکار شامل استادکاران و مهندسین متخصص این رشته از دانشگاه شهید بهشتی با تجهیز کارگاه شروع شد.
وی بابیان اینکه مرمت این بنای با ارزش تاریخی نگرانی مدیران ملی، استانی و شهرستانی است، افزود: صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، طهماسبی استاندار گلستان و آقارکاکلی نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی پیگیر مرمت این بنا هستند و بهصورت مستمر گزارش پیشرفت کار به آنان ارائه میشود.
ساوری اضافه کرد: اعتبار مورد نیاز مرمت گنبدقابوس با در نظر گرفتن نرخ تورم، نزدیک به ۲۳۰ میلیارد ریال برآورد شده که از منابع ملی تامین و مرحله به مرحله تامین میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان همچنین گفت: خسارات وارده به بخشی از بنای گنبدقابوس مربوط به یک دوره زمانی نیست بلکه به سالها و حتی دهها سال قبل بر میگردد.
وی افزود: مرمت این بنای تاریخی بهصورت فنی درحال انجام است و با تکمیل آن نگرانی مردم و علاقمندان بناهای تاریخی پایان خواهد یافت.
به گزارش ایرنا، گنبدقابوس، بلندترین برج و گنبد آجری جهان و مقبره «قابوس بن وشمگیر»، بنایی بازمانده از سده چهارم هجری است که بر فراز تپهای خاکی با ارتفاع ۱۵ متر در مرکز شهر گنبدکاووس بنا شده است.
این شاهکار معماری اسلامی از کف تپهای که روی آن واقع شده تا زیر قاعده مخروط، ۳۷ متر و ارتفاع گنبد مخروطی آن نیز از کف قاعده تا رأس آن ۱۸ متر است که روی هم رفته ارتفاع آن به ۵۵ متر میرسد البته با احتساب ارتفاع تپه، ارتفاع نهایی گنبدقابوس از سطح زمین تا نوک آن ۷۰ متر است.
بدنه خارجی مدور این بنا دارای ۱۰ ترک (مانند ستاره ۱۰ پر) است که به فواصل مساوی از یکدیگر قرار دارند و در هر ترک آن عبارتی آجری و کتیبهای شکل با خط کوفی نوشته شده و ورودی بنا دارای سردر هلالی و گلویی مقرنسی است که یکی از نخستین مقرنس کاریها در معماری اسلامی ایران محسوب میشود.
کتیبههای گنبد قابوس با خط کوفی بنایی (معقلی) در عین سادگی کامل خوانا و برجسته هستند که در ۲ ردیف در بدنه بنا در قابهای مستطیلی به طور قرینه در بالا و پایین تکرار شدهاند که متن آن به شرح ذیل است «بسم الله الرحمن الرحیم، هذا القصر العالی، الامیر شمسالمعالی، الامیر ابن الامیر، قابوس بن وشمگیر، امر ببنائه فی حیاته، سنة سبع و تسعین و ثلثمائة قمریة و سنة خمس و سبعین و ثلثمائة شمسیة».
برگردان پارسی این کتیبهها چنین است که «به نام خداوند بخشنده مهربان، این است کاخ باشکوه، امیر شمس معالی، امیر پسر امیر، کاووس فرزند وشمگیر، فرمان داد به ساخت آن در دوران زندگی اش، سال ۳۹۷ هجری قمری و سال سیصد و هفتاد و پنج خورشیدی».
گنبدکاووس با افزون بر ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان بزرگ استان گلستان است.