گنبدکاووس- ایرنا- مدیر اجرایی شورای بین المللی زیتون (سازمان ملل متحد) گفت: شورای بین المللی زیتون متعهد به حمایت از ایران برای هماهنگی استانداردهای روغن زیتون با معیارهای بین‌المللی و پیشرفت در کشت زیتون از طریق انتقال دانش فنی و تامین نهال‌های سالم و ارقام تجاری است.

به گزارش ایرنا، خیمه لوپز روز پنجشنبه در پیام تصویری به سومین رویداد ملی زیتون و شکرانه جشن برداشت در مینودشت اظهار کرد: شورای بین المللی زیتون تنها سازمان بین‌دولتی جهان است که به طور ویژه به بخش زیتون اختصاص دارد و ما بی‌وقفه برای ترویج همکاری بین المللی، ارتقای کیفیت زیتون، روغن زیتون و تضمین پایدار در تمامی جنبه‌های این بخش تلاش می‌کنیم.

وی افزود: ایران به عنوان رییس شورای بین المللی زیتون در سال ۲۰۲۴، شریکی حیاتی در این تلاش‌هاست و ما به همکاری پربار خود افتخار می‌کنیم و دیدار اخیر ما در مادرید با معاون وزیر جهاد کشاورزی ایران فرصتی را فراهم کرد تا درباره ابتکارات کلیدی که این همکاری را تقویت می‌کند گفت و گو داشته باشیم.

مدیر اجرایی شورای بین المللی زیتون ادامه داد: به رسمیت شناختن کلکسیون بین المللی زیتون در ایران، چهارمین کلکسیون بین المللی این محصول که توسط این شورای تایید شده و حاوی مواد ژنتیکی برای پاسخ به چالش‌های کنونی و آینده است و همچنین به رسمیت شناختن آزمایشگاه‌های حسی در ایران که کیفیت را ارتقا داده و استانداردهای بین‌المللی را رعایت خواهد کرد و تهیه انتشارات فنی درباره شیوه‌های خوب کشاورزی و راهنمای ارزیابی‌های حسی از جمله این موارد محسوب می‌شود.

لوپز با تاکید بر حمایت از ایران برای هماهنگی استانداردهای روغن زیتون خود با معیارهای بین المللی و پیشرفت در کشت این محصول، گفت: این ابتکارات، بخش زیتون ایران را توانمند کرده و موجب پیشرفت بیشتر آن خواهد شد.

تولید ۶۰ درصد زیتون اتحادیه اروپا در اسپانیا

سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا هم با ارسال پیام تصویری به این رویداد گفت: ۲ فرصت بالقوه برای کمک به صنعت زیتون در کشور داریم که نخستین آن ظرفیت روابط دوجانبه یا به عبارتی ظرفیت خود اسپانیا در زمینه زیتون است.

رضا زبیب افزود: اسپانیا با ۱۶۵ هزار هکتار زیتون‌کاری، بیش از ۶۰ درصد تولید زیتون در سطح اتحادیه اروپا و ۱۷ درصد تولید جهانی این محصول را عرضه می‌کند و زنجیره کار زیتون در این کشور از صفر یعنی تحقیقات شروع و به بهره برداری هرچه بهتر از پسماند زیتون بعد از روغن کشی ختم می‌شود.

وی ادامه داد: دانشگاهی در اسپانیا با مراکز تحقیقاتی به صورت تخصصی در این زمینه کار می‌کند بنابر این می‌توانیم در روابط دوجانبه اهداف مشخصی را با اسپانیا دنبال کنیم.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا، فرصت دوم را استفاده از ظرفیت شورای بین‌المللی زیتون دانست و گفت: مقر این شورا به عنوان تنها نهاد تخصصی بین المللی فعال در حوزه زیتون در مادرید است و وزارت جهاد کشاورزی به خوبی تسلط و اشراف نسبت به ظرفیت‌های این شورا دارد.

زبیب افزود: برای نخستین بار سال ۲۰۲۴ جمهوری اسلامی ریاست شورا بین‌المللی زیتون را به عهده گرفت و قبل از این و در راستای آماده شدن برای به دست گرفتن ریاست، دبیرکل این شورا سفری به مناطق مختلف ایران از جمله گلستان داشت و در بازگشت از این سفر بسیار از امکانات ما راضی بود.

وی بیان کرد: یکی از جاهایی که سراغش نرفتیم در ظرفیت شورا، جوایزی است که به تولید کنندگان روغن زیتون از کشورهای عضو می‌دهند و این باعث شهرت جهانی شرکت‌ها می‌شود.

به گزارش ایرنا، زیتون یکی از قدیمی‌ترین درختان میوه است که در مناطق با آب و هوای مدیترانه‌ای کشت می‌شود و روغن آن به دلیل اهمیت و نقش بارز در سلامتی انسان، در دنیا و ایران از مصرف قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

بر اساس آمار سازمان فائو در چند سال اخیر کشورهای مختلفی مثل چین، پاکستان، ایران و چند کشور دیگر برنامه توسعه کشت زیتون را به اجرا در آورده‌اند.

گلستان با داشتن شرایط اقلیم مناسب و زمین‌های مستعد، از قطب‌های مهم تولید زیتون کشور به شمار می‌رود که به گفته مسوولان جهادکشاورزی، ظرفیت ایجاد ۶۰ هزار هکتار باغ زیتون در این استان وجود دارد.

جهادکشاورزی گلستان در دهه‌های اخیر برای رسیدن به اهدافی چون تغییر کاربری اراضی شیبدار به باغ مثمر، ایجاد فرصت های جدید شغلی، ارتقای درآمد بهره برداران و مشارکت در بی‌نیاز کردن کشور از واردات، ایجاد باغ زیتون را در دستور کار قرار داده است.

مطابق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان، این استان ۱۴ کارخانه فرآوری محصول زیتون دارد که ۶ واحد روغن کشی، ۲ واحد تولید کنسرو و شور و ۲ واحد دیگر به صورت دومنظوره با ظرفیت حدود ۱۰ هزار تن آماده دریافت محصول باغداران منطقه هستند.

عمده باغ‌های زیتون استان گلستان به سبب داشتن شرایط اقلیمی مناسب و زمین‌های مستعد در نواحی شرقی و شمالی استان ایجاد شده است.