به گزارش ایرنا، مسائل مربوط به مجموعه گردشگری الیمالات در بخش چمستان از توابع شهرستان نور طی ماههای اخیر بارها در رسانههای مختلف منتشر شد و مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت. در روزهای اخیر نیز یک گزارش ویدئویی توسط یکی از رسانهها با همین موضوع و تشریح برخی ابهامات پیرامون این طرح گردشگری منتشر شد که در فضای مجازی مورد توجه کاربران قرار گرفت.
حاشیههای مربوط به منطقه گردشگری سد الیمالات در بخش چمستان از توابع شهرستان نور اسفند ۱۴۰۲ و با تخریب بخشی از جنگل برای ایجاد پارکینگ این مجموعه گردشگری سر زبانها افتاد و مورد توجه قرار گرفت و همچنان نیز مورد توجه دوستداران محیط زیست است. آخرین نکته مطرح شده درباره الیمالات نیز راهاندازی سافاری پارک ببرها در این مجموعه است که انتقادهای مختلف را به دنبال داشت.
با توجه به اینکه مجموعه گردشگری الیمالات در محدوده سد خاکی الیمالات ایجاد شده و متولی سازهها و تاسیسات آبی نیز شرکت آب منطقهای است، این شرکت امروز -پنجشنبه- نکاتی را پیرامون این موضوع برای شفافسازی ماجرا و پیشگیری از ایجاد ابهام در اختیار رسانهها قرار داده است که به شرح زیر منتشر میشود:
بهرهبرداری مناسب و اصولی از منابع و تاسیسات آبی و محوطههای پیرامونی آنها یکی از راهکارهای قانونی و مورد تاکید برای رونق گردشگری است که در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و به تدوین و تصویب آییننامههای قانونی هم منجر شده است. آخرین مورد از مصوبات مربوط به اجرای این قبیل طرحها نیز «شیوهنامه اجرایی فعالیتهای گردشگری و تفریحی در منابع و تاسیسات آبی و پیرامون آنها» است که پس از پیشنهاد توسط وزارت نیرو، در شهریور ۱۳۹۸ از سوی دفتر ریاست جمهوری به وزارت کشور و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ابلاغ شد.
بر این اساس فعالیتهای گردشگری و تفریحی در منابع و تاسیسات آبی و پیرامون آنها با طی فرآیندهای قانونی پیشبینی شده در این شیوهنامه و رعایت ملاحظات محیط زیستی بلامانع است و دولت نیز از این فعالیتها و سرمایهگذاریها حمایت میکند.»
در این شیوهنامه همچنین عنوان شده که «در کمیتهای مشترک با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نسبت به صدور مجوز به فعالان حوزه گردشگری برای استفاده از فضاهای در اختیار وزارت نیرو اقدام خواهد شد.»
شرکت آب منطقهای مازندران بر اساس بندهای قانونی مختلف و شیوهنامه مذکور، فرصتهای سرمایهگذاری متعددی را در سالهای اخیر شناسایی کرد و پس از انجام تشریفات قانونی و همه استعلامات مورد نیاز در اختیار سرمایهگذاران قرار داد که حاصل این برنامهریزیها ایجاد ۱۶ طرح گردشگری فعال در تاسیسات آبی تحت مدیریت این شرکت است که همگی با سرمایهگذاری بخش خصوصی و نظارت کامل این دستگاه به منطقهای نمونه، شاخص و پرمخاطب گردشگری مازندران تبدیل شدهاند.
مجموعه گردشگری الیمالات با وسعت ۲۱۵ هزار متر مربع در بخش چمستان از توابع شهرستان نور، یکی از این ۱۶ طرح گردشگری آبی فعال مازندران است که پس از انجام مطالعات اولیه، تهیه طرح، صدور همه مجوزهای قانونی و تایید از سوی تمام دستگاههای مرتبط با سرمایهگذاری بخش خصوصی و با توجه به طبیعت زیبای منطقه به جاذبهای شاخص در گردشگری استان تبدیل شده است.
تقاضا برای سرمایهگذاری در این منطقه سال ۱۳۹۹ پس از انتشار فراخوان رسمی و قانونی از سوی سرمایهگذار به شرکت آب منطقهای ارائه شد و سال ۱۴۰۰ در جلسه ارزیابی اهلیت اعتباری و فنی متقاضیان سرمایهگذاری در طرحهای گردشگری استان، اهلیت سرمایهگذار به تایید رسید.
محدوده ۲۱.۵ هکتاری واگذار شده به سرمایهگذار طرح گردشگری، طبق مستندات موجود با تایید و امضای مدیران منابع طبیعی مازندران برای ساخت سد و بهرهبرداری در حوزههای مرتبط با این سازه از جمله کشاورزی و گردشگری به شرکت آب منطقهای واگذار شده بود. طرح گردشگری تعریف شده نیز صرفا برای اجرا در همین محدوده ۲۱.۵ هکتاری تعریف شد و پس از طی فرآیندهای قانونی و استعلامهای لازم، مجوزهای مورد نیاز را از دستگاههای مربوطه اعم از میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و حفاظت محیط زیست مازندران دریافت کرد.
در گزارش ویدئویی منتشر شده توسط یکی از رسانهها، از زبان یکی از مسئولان استان تاکید شده که واگذاری محوطه از سوی شرکت آب منطقهای مازندران به سرمایهگذار مجموعه گردشگری غیرقانونی بود و گزارشگر نیز به استناد همین اظهارات، شرکت آب منطقهای مازندران را مسئول تخلفات احتمالی مرتبط با این مجموعه معرفی کرده است. در حالی که این ادعا صحت ندارد و همه اقدامات انجام شده در محوطه ۲۱.۵ هکتاری که شامل دریاچه سد و بخشی از عرصههای پیرامونی آن است، بر اساس طرح سرمایهگذار است که به تایید دستگاههای مربوطه رسید.
سافاری پارک الیمالات هم سال ۱۴۰۲ مجوزهای لازم را از مراجع ذیصلاح دریافت کرد و بر اساس نقشه از پیش تعیین شده در همان محوطه ۲۱.۵ هکتاری ایجاد شده است. یادآور میشود که شرکت آب منطقهای مازندران مسئول و متولی صدور همه مجوزها نیست و مسائل مربوط به حیات وحش و راهاندازی سافاری پارک یا ایجاد زیرساختهای گردشگری باید به تایید دستگاههای مربوطه برسد که این اقدامات در فرآیند صدور مجوزها انجام شده است.
نکته مهم دیگر در مورد این پرونده نیز نسبت دادن تخریب بخشی از عرصه جنگلی توسط سرمایهگذار برای ایجاد پارکینگ است که از اسفند ۱۴۰۲ خبرساز شد. این محدوده به طور کامل خارج از محوطه ۲۱.۵ هکتاری واگذار شده به سرمایهگذار است و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران طبق وظایف و اختیارات برای پیشگیری از این قبیل اقدامات و پیگیریهای لازم مسئولیت دارد.
شرکت آب منطقهای مازندران در هر ۱۶ عرصه واگذار شده به سرمایهگذاران بخش خصوصی برای ایجاد تاسیسات گردشگری نظارت کامل و مبتنی بر طرح تایید شده نهایی دارد و از هر گونه اقدام خلاف طرح و ضوابط جلوگیری میکند.
به گزارش ایرنا، ماجرای قطع درختان در جنگلهای الیمالات در آخرین روزهای بهمن ماه سال گذشته خبرساز شده بود. ۲ دستگاه لودر و بولدوزر متعلق به پیمانکار یک طرح گردشگری سد الیمالات با همراهی برخی مسوولان مربوطه اما بدون داشتن مجوزهای قانونی در یک حرکت کاملا غیرقانونی، اقدام به تسطیح مسیر خط انتقال برق فشار قوی کرده و جنگل را در مساحتی تقریبا ۱.۵ هکتاری تخریب کردند. گفته میشود که در آن عملیات تسطیح و خاکبرداری حدود سه هزار اصله درخت و نهال از بیخ و بن پاکتراشی شد.
پس از انتشار خبر این تخریب در رسانهها با دستور دادستان پیشین مرکز استان، بخش توقفگاه و باجه غیرقانونی اخذ وجه در مجتمع گردشگری الیمالات پلمب و دستور داده شد با مسببان قطع چهار هزار اصله درخت در این طرح، برخورد و خسارت وارده اخذ شود.
۱۷ فروردین ۱۴۰۳ نیز مدیر مجموعه گردشگری الیمالات نور به دلیل مراجعه نکردن به مرجع قضایی برای ارائه توضیحات لازم درباره تخریب بخشی از جنگل الیمالات بخش چمستان بازداشت شد.