یاسوج- ایرنا- کهگیلویه و بویراحمد را سرزمین رودخانه‌های وحشی می‌نامند و از این رو هنوز بسیاری از روستانشینان آن برای عبور از این رودخانه‌های دهشتناک با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند،گواه این ادعا ساکنان روستای جلاله است که ارتباط آن‌ها به دلیل نامناسب بودن جاده با مرکز استان ساعت‌ها به طول می‌انجاند در فصل سرما با اولین بارش ارتباط آنان قطع می‌شود و هرگونه عبور و مرور خودرو خطرآفرین است.

به گزارش ایرنا، عبور از فراز رودخانه های خروشان و وحشی حکایت غمناک وهراس انگیز برخی نقاط محروم روستاهای کهگیلویه وبویراحمد است که با وجود خدمات بیشمار انقلاب اسلامی پس از چهار دهه هنوز هم ادامه دارد و بسیاری از روستاهای دور و نزدیک این استان از ابتدایی‌ترین زیرساخت‌ها و امکانات محروم هستند.

اهالی روستای جلاله سالیان متمادی تجربه تلخ و تاوان سنگین استفاده گذر از ارتفاع ۱۵ متری آب رودخانه خرسان را چشیده اند و در زمستان مردم با سیم بوکسل هل داده می شوند تا به آن طرف رودخانه برسند.

هنگام عبور و مرور بر روی این رودخانه چند تن از هالی روستا فوت شده اند و نیاز است پلی حتما ساخته شود.

پنج روستای جلاله در منطقه سادات محمودی با ۱۷۰ خانوار و حدود یک هزار تن جمعیت در شهرستان دنا واقع شده است و شغل مردم روستاهای منطقه جلاله شهرستان دنا شامل روستاهای دهگاه، ماشکار، پلوزا، برآفتاب و مهدی آباد دامداری و کشاورزی به صورت سنتی بوده و در بدترین شرایط و با کمترین امکانات گذران زندگی می‌کنند.

منطقه جلاله ۱۵ کیلومتر راه ارتباطی دارد که به دلیل ناایمن بودن، کوهستانی و خاکی بودن باید سه ساعت آن را طی کرد تا به مقصد رسید و با اولین بارش برف و باران ارتباط آنان قطع می‌شود.

جمعیت روستاهای جلاله به گفته برخی اهالی طی یک دهه گذشته از حدود سه هزار نفر به دلیل محرومیت و نبود زیرساخت های لازم به ویژه جاده دسترسی نامناسب به کمتر از هزار نفر کاهش یافته است.

پیرمرد روستایی می گوید: منطقه جلاله سال‌هاست از بسیاری از خدمات اولیه محروم بوده است و در این مدت بی شک فرصت‌های زیادی را برای پیشرفت فرزندانمان از دست داده‌ایم و خیلی از فرزندان ما با وجود استعدادهای زیاد به حقشان نرسیدند و نیز از داشتن یک زندگی ساده محروم بوده‌اند.

او معتقد است که که اگر مشکل جاده رفع شود، همه مشکلات دیگر به راحتی رفع می‌شوند.

چرا هنوز مردم جاده دسترسی مناسب ندارند

دسترسی به جاده ارتباطی استاندارد یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم روستای جلاله سادات محمودی است و مسیر ارتباطی روستا در فصل زمستان و بارش‌ها در اکثر مواقع قطع است و مردم با سختی‌های زیادی مواجه‌اند.

سال‌های متمادی است که وعده ساخت پل و راه روستایی به این روستائیان داده شده است حتی فرماندار وقت شهرستان دنا در سال ۹۹ اعلام کرده بود که از اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای شورای برنامه ریزی فرمانداری و مناطق محروم مسیر ۶ کیلومتری از سمت شبلیز مبلغ اعتبار پیش بینی شده بیش از ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان و پل ارتباطی به سمت برآفتاب جلاله بیش از هفت میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان است که این نوید را خواهیم داد تا مهر ماه سال آینده این روستاها از نعمت زیرسازی و آسفالت راه روستایی بهرمند خواهند شد اما هیچ خبری نشد.

ساخت پل برآفتاب جلاله و جاده دسترسی به این روستا توسط پیمانکار مدتی در حال اجرا بود اما به دلیل نبود اعتبار کافی، رها شده است.

جاده فعلی که از لردگان می‌گذرد نیز جاده نامناسبی است، در نزدیکی روستا، جاده خاکی در کنار پرتگاه‌هایی است و از طرفی جاده سنگلاخی و سخت گذر است، مردم اگر بیمار داشته باشند، به سختی می‌توانند به شهر بروند، مجبورند بیماری عزیزانشان را ببینند و تحمل کنند.

مردم روستاهای جلاله در نبود امکانات و زیرساخت‌ها به ویژه راه روستایی به حاشیه شهرهای یاسوج و لردگان استان چهارمحال و بختیاری مهاجرت می‌کنند که در آنجا نیز با مشکل روبه‌رو می‌شوند زیرا بیکاری به دردهای آنان اضافه می‌شود.

همت دولت چهاردهم برای پایان کابوس مردم جلاله

استاندار کهگیلویه و بویراحمد برای رفع مشکلات منطقه محروم جلاله در روزهای اخیر بازدیدی به این منطقه داشته است و از نزدیک در جریان مشکلات مردم پنج روستای منطقه جلاله با ۱۲۰ خانوار و ۵۰۰ نفر جمعیت قرار گرفته است.

یداله رحمانی در این رابطه گفت: مهم ترین مشکل روستاهای جلاله شبکه راه‌ها است و در مجموع ۲۳ کیلومتر جاده روستایی و احداث پل نیاز است که برآورد هزینه افزون بر ۲۵۰ میلیارد تومان است.

وی با بیان اینکه، پیش بینی کردیم برای حوزه راه و گاز این منطقه ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است گفت: به ازای هر خانوار حداقل سه میلیارد تومان در حوزه راه و گاز هزینه می‌شود که نشان دهنده اهمیت دولت به حل مشکلات و تامین نیازمندی‌های مردم در مناطق محروم است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: مدیران در روستاها و مناطق استان حضور یابند و مسائل و خواسته های مردم را شناسایی کنند و مواردی که قابل حل در استان است را انجام دهند اما مواردی که نیاز به تصمیمات در سطح کارگروه های تخصصی، شورای برنامه ریزی یا طرح در سطح کلان است را اعلام کنند تا پیگیری شوند.

رحمانی عنوان کرد: وقتی در میان مردم حضور پیدا می کنیم حتی اگر نتوانیم گره گشای برخی مشکلات باشیم اما صحبت‌ها را بشنویم و تدبیر کنیم و برای رضایت‌مندی آنها باید تلاش حداکثری داشته باشیم.

به گزارش ایرنا، دهستان محروم جلاله زیلایی با جمعیتی افزون حدود یکهزار نفر در حدود ۲۰۰ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

نکته حائز اهمیت در این رهگذر آنست که هرچه روستاها و ساکنان مناطق روستایی و عشایری تقویت شود و از امکانات زیربنایی و زیرساختی و یا رفاهی بهره مند شوند به همان میزان اقبال و امکان به ماندن آن فرد زارع و یا روستایی در زادگاهش نیز دوچندان خواهد بود.

این یک حقیقت است که هر گاه یک فرد روستایی به میزان کافی بهره مند از امکانات و توزیع عادلانه ثروت ها و منابع باشد هیچگاه آن شخص و یا آن کشاورز و دامدار روستایی مجبور به ترک زادگاه خود نمی شود و زندگی ساده و بی آلایش خود را به یک عمر زندگی در سراب کاذب شهرها واگذار نخواهد کرد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی حدود ۷۲۳ هزار نفر جمعیت دارای ۹ شهرستان ، ۱۷ بخش و یکهزار و ۶۷۰ روستای دارای سکنه در جنوب غربی ایران واقع شده است.